Nejlepší recept z vařených vajec? Místo pomazánky vyzkoušejte třeba skotské vejce

Skotské vejce s omáčkou na talíři chettarin / Shutterstock.com

Pokud na Velikonoce barvíte vajíčka, dost možná si každý rok lámete hlavu s tím, jak je po skončení svátků jara všechny zužitkovat. Jestli u vás doma vajíčková pomazánka moc nefrčí, zkuste rodinu letos překvapit něčím novým. Znáte skotské vejce? Tuhle pochoutku byste rozhodně měli ochutnat!

Přečtěte si také

Češi nakupují jedině ve slevách. Důvody vás možná překvapí

S vejcem na piknik

Tradiční scotch egg, tedy skotské vejce, patří k nejoblíbenějším britským receptům. Skládá se z natvrdo vařených vajec, mletého masa a smaží se ve strouhankovém obalu. Ačkoliv můžete toto jídlo podávat horké či studené, Britové dávají tradičně přednost studené verzi a zakusují k němu nakládané okurky a čerstvý salátek. Své nezastupitelné místo mají skotská vejce na britských piknicích. Získala jej hlavně proto, že je lze jednoduše jíst studená a bez příboru. Uvařená je můžete také skladovat v ledničce až týden a nemusíte se bát, že by vám jejich konzumace jakkoliv ublížila.

Skotská vejce Canva

Staletý recept

I přesto, že příběhů o vzniku skotského vejce je spousta, většina se přiklání k tomu, že původní recept pochází z 19. století. Tehdy lidé vejce ponořovali do horké vody s dezinfekčním prostředkem na bázi vápna, aby je tak uchovali co nejdéle. Tento proces se nazýval scotching. Recept na skotské vejce vznikl mimo jiné i proto, aby se do masového kabátku zabalila vejce, která nebyla hezká na pohled, ale přitom byla perfektně jedlá. Některé zvěsti praví, že skotské vejce bylo jídlo chudých lidí, jiné tvrdí opak a přičítají jej britské smetánce. Ať už je pravda kdekoliv, svoji největší popularitu si skotská vejce získala v 90. letech dvacátého století, kdy se začala prodávat na benzinových stanicích po celé zemi. V posledních několika letech se tenhle tradiční recept začal objevovat na stránkách lifestyle magazínů i na menu slavných michelinských restaurací. Zkuste si je připravit i u vás doma!

Na smažení se bude hodit!

Ingredience

  • 500 g mletého libového vepřového masa
  • 150 g slaniny
  • 2 šalotky
  • 6 vařených vajec
  • 3 čerstvá vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • 1 hrst šalvěje
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • sůl, černý pepř
  • olej na smažení
Skotská vejce v piknikovém koši Canva

Postup

  1. Do mletého masa vmíchejte nasekané bylinky a šalotku.
  2. Tepelně neupravenou slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte ji do masové směsi.
  3. Tu osolte a opepřete podle chuti a rozklepněte do ní jedno čerstvé vejce. Přisypte ještě lžíci až dvě strouhanky a všechno řádně promíchejte. Směs nesmí být tekutá, a tak případně přidejte ještě trochu strouhanky.
  4. Před balením vajec masovou směs nechte dostatečně vychladit v lednici, aby se vám s ní dobře pracovalo.
  5. Vařená vejce oloupejte, osušte a obalte v hladké mouce. Díky tomu budou v mase lépe držet.
  6. Pak je postupně obalujte v masové směsi tak, aby v ní vejce pevně drželo a obal se netrhal. Vrstva masa by měla mít přibližně půl centimetru.
  7. Hotovou kouli obalte v klasickém trojobalu, tedy mouce, rozšlehaných vejcích a poté strouhance.
  8. Obalené koule osmažte buď ve fritovacím hrnci nebo na pánvi s dostatečným množstvím oleje.
  9. Skotské vejce podávejte s nakládanými okurkami nebo čerstvým listovým salátem.