Jak vybrat ten nejlepší vysavač na psí chlupy

Muž vysává a žena češe psa Canva

Majitelé domácích miláčků velmi dobře ví, jak těžké je uklidit jejich chlupy, které jsou všude. Častokrát si s nimi klasické vysavače neumí poradit, protože mají nízký sací výkon. Poradíme vám, které parametry je při výběru vysavače na psí chlupy potřebné sledovat.

Přečtěte si také

Veterináři nařídili stažení šunky s nebezpečnou bakterií. Prodávalo ji Tesco a Globus

Na co se zaměřit při výběru vysavače na psí chlupy?

Vysavače na psí chlupy jsou vhodné i pro alergiky, kteří pejska nebo jiného čtyřnohého mazlíčka nemají. Tyto vysavače totiž mají silnější filtry, které dokáží zadržet i ty nejjemnější vlasy, chlupy a prachové částice. Při výběru vysavače na psí chlupy sledujte především jeho sací výkon, který úzce souvisí s kvalitou vysávání.

V případě, že plánujete vysavače používat i na čistění koberců, vyberte si vysavač, který má ve vybavení výměnnou rotační hubici, díky které z koberce vysajete i zašlapané nečistoty. Rotační hubice může být klasická nebo turbo. Pro obě varianty však platí, že pro správné fungování se nesmí zanedbávat jejich pravidelná údržba a čistění.

Najděte si pomocníka v akci

Co budete kromě psích chlupů vysávat?

Na čistění velkých ploch a koberců jsou ideálním řešením válcové vysavače. Mají silnější sací výkon a filtry s lepší absorpční kapacitou. Tento typ vysavače je vhodný také na čistění záclon a nábytku. Při jejich výběru však musíte počítat s tím, že jejich rozměry jsou větší, hůře se s nimi manipuluje a při uskladnění zabírají více místa.

Se psími chlupy si hravě poradí i ruční vysavače, které jsou často bezdrátové, lehké a manipulace s nimi je oproti válcovým vysavačům jednodušší. Jsou ideální na čistění menších ploch. Nehodí se však na vysávání podlahy. Kvůli krátké rukojeti byste u vysávání museli klečet.

Žena si hraje se psem a kolem jezdí robotický vysavač Canva

Nejlepším řešením je proto zvolit válcový vysavač v kombinaci s ručním. Při vysávání velkých ploch můžete použít celý vysavač, naopak při čištění menších ploch jednoduše odpojíte ruční nástavec a použijete jenom ten.

Přemýšlíte nad volbou robotického vysavače? Někteří výrobci uvádějí, že i tento typ přístrojů je vhodný pro vysávání psích chlupů. Robotické varianty jsou vhodné pouze na vysávání podlah. Nedokážou si poradit s chlupy v kobercích, vyčistit nábytek a další plochy. Robotický vysavač je skvělou volbou pro ty, kdo chtějí udržet svoji podlahu čistou bez námahy. Pro vysávání ostatních ploch je dobré se poohlédnouti po ručním vysavači, který lze použít všude tam, kam se ten robotický nedostane.

Akumulátorový, nebo kabelový vysavač?

Musíme přiznat, že každý z vysavačů má své výhody i nevýhody. Díky akumulátorové baterii budete vysávat bez nutnosti připojení do elektrické zásuvky. Doba vysávání je však omezená.

Napájení prostřednictvím kabelu využívají válcové vysavače, které mají díky neustálému přísunu elektrické energie vyšší sací výkon. Kabel však může nejen ztížit úklid, ale také iritovat domácí mazlíčky. Proto si dejte pozor, aby jej neokusovali.

Když nechcete trávit hodiny ručním vysáváním

Nejlepší vysavače na psí chlupy

Válcové, ruční i robotické vysavače nabízí různí výrobci. Ne všechny druhy jsou však určené na psí chlupy. Ve spotřebitelských testech obsazují první místa nejčastěji vysavače značky Dyson, Rowenta a Bosch. Vysavač na psí chlupy poznáte díky označení Pet, Animal, Zoo a další podobné výrazy, které mají uvedené v názvu. Při výběru doporučujeme sledovat kromě parametrů také uživatelské recenze.

Přemýšlíte nad novým vysavačem? Podívejte se na akční nabídky na Kupi.cz a kupte vysavač s příjemnou slevou.