Tip na zdravou a chutnou svačinku: Vyzkoušejte náš recept na protein balls

Proteinové kuličky na pečicím papíru Canva

Připravujete si svačiny do školy, do práce a na cesty, nebo si je raději koupíte v obchodě? Pro ty z vás, kterým příprava nevadí, přinášíme tip na zdravou svačinku, na níž si pochutnáte. Už jste někdy slyšeli o „protein balls“? Jde o kuličky připravené ze zdravých surovin, které vás zasytí, uspokojí vaše chutě a ještě vám dodají příval bílkovin.

Přečtěte si také

Tesco rozšiřuje speciální slevy pro studenty na nákup potravin. Jak ušetřit 10 % při nákupu?

Zase ty bílkoviny

Ano, protože jsou pro tělo nepostradatelné. Jsou jeho stavebním kamenem, posilují srdce, zrychlují metabolismus, zvyšují svalovou hmotu a sílu a mnoho dalšího.

Když nás během dne přepadne hlad, sáhneme většinou po nezdravé sacharidové bombě, která přinese spíše víc škody než užitku. Proto je skvělé mít připravené svačinky u sebe a vědět, že tělu dáme jen to nejlepší. Kombinace bílkovin a sacharidů v protein balls vás zasytí na delší dobu a dodá energii, kterou během dne ztrácíte.

Ovesné vločky nepatří jen do kaše, pořiďte je se slevou

Jak tedy na to?

Základem jsou oříšky nebo oříškové máslo. Vybrat si můžete z velkého množství (arašídové, kešú, mandlové, kokosové) v obchodech se zdravou výživou nebo v supermarketech. Další nezbytnou surovinou je protein (výborné a cenově dostupné jsou od značky MyProtein nebo Aktin), který můžete koupit v mnoha příchutích a baleních.

Jako extra ingredienci se nebojte přidat drcené ovesné vločky, sušené ovoce, semínka, kokos, goji nebo čokoládové kousky z kvalitní hořké čokolády.

Tři druhy protein balls na talířku Canva

Recept na protein balls

Nezapomeňte, že kombinací na přípravu existuje nespočet a je jen na vás, čím vaše protein balls vylepšíte. Jaká bude ta vaše?

  • 1 šálek ovesných vloček
  • ½ šálku přírodního arašídového másla
  • ⅓ šálku medu
  • ¼ šálku nasekané tmavé čokolády
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce proteinového prášku s čokoládovou příchutí nebo podle chuti
Pohlídejte si chia semínka v akci

Vše vložte do mixéru (nebo misky) a připravte takovou hmotu, aby se z ní daly tvořit kuličky. Směs v misce přikryjte fólií a dejte do lednice na 30 minut. Poté z hmoty tvarujte kuličky, které můžete nakonec obalit v semínkách, drcených oříšcích, v kokosu nebo raw kakau.

Kuličky vložte do uzavíratelného sáčku nebo krabičky a skladujte v mrazničce. Kdykoliv vás přepadne hlad, chuť nebo se budete chystat na cesty, jednoduše je vyndejte.