Opečený špekáček, utopenec či buřtguláš. Česká národní uzenina je s námi už více než 130 let

Opékání špekáčku na ohni Atmosphere1 / Shutterstock.com

Do křupava opečený špekáček nařezaný „na ježka“ se stal příslovečnou lahůdkou všech českých táboráků a grilovaček. Poctivému buřtu s krajícem čerstvého chleba a plnotučnou hořčicí dokáže totiž odolat málokdo. Pravý český špekáček má navíc jasná pravidla výroby a obsahu masa, která platí již od jeho uvedení do prodeje v roce 1891. Od té doby jeho popularita jenom stoupá.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Češi se vrací ke grilům

V předchozích letech narušila grilovací sezónu pandemie koronaviru a Češi tak na opékání špekáčků a dalších dobrot museli zapomenout. I proto letos obchodní řetězce očekávají nárůst zájmu o produkty na gril.

„V loňském a předloňském roce lidé grilovali hlavně doma, dopřávali si dražší druhy masa a zkoušeli také různé speciality jako ryby, krevety či telecí maso. S letošním plným obnovením letních festivalů, venkovních akcí a stánků s občerstvením očekáváme návrat ke klasice. Češi si budou chtít léto ve společnosti ostatních opět naplno užít. Klobásy či krkovička na grilu k tomu pro řadu z nich neodmyslitelně patří,“ uvádí v tiskové zprávě z 19. 5. Romana Nýdrle, vedoucí komunikace makro ČR.

Tácek s opečeným špekáčkem, chlebem a hořčicí Jan Danek jdm.foto / Shutterstock.com

Špekáček nebo vuřt?

Špekáček byl poprvé konzumován v roce 1891 na Zemské jubilejní výstavě. Z udírny jej tehdy vytahoval řeznický učeň Emanuel Maceška, který se později stal mistrem uzenářem. Jeho špekáček byl tak populární, že překonal i dosud nejoblíbenější německý wurst neboli vuřt (odtud hovorový “buřt”). Pravý český buřt musel obsahovat 50 % hovězího masa, 20 % vepřového masa a 30 % špeku.

Obsah masa a jeho poměr určuje ostatně kvalitu špekáčku dodnes. Vydáte-li se pro něj k řezníkovi nebo do obchodu, hledejte výrobek s alespoň 40% obsahem vepřového, hovězího či telecího masa a 30 % špeku.

Retro klasika na váš oheň

Na oheň jedině tučnější kusy

Není špekáček jako špekáček. Jeden bude nejlépe chutnat naložený do octa, jiný bude jasným favoritem na víkendový táborák. Není žádným tajemstvím, že tuk je nositelem chuti. Nejlepší buřt na oheň je proto spíše tučnější kousek, kterému plameny neuberou na šťavnatosti, ale přesto jej zvládnou dokonale dokřupava opéct. Takový tučný špekáček je ideální i pro přípravu oblíbeného buřtguláše, levné varianty tohoto oblíbeného pokrmu.

Sklenice s utopenci a talíř s chlebem Jiri Hera / Shutterstock.com

Je libo ježka nebo chobotnici?

Správný špekáček na oheň je třeba také dobře naříznout. Nejběžnější je naříznutí „na ježka“, tedy křížem na obou koncích a příčně po délce i tam, kam zapíchnete bodák. Při opékání ježka se konce rozevřou a jsou tak křupavé po všech stranách. Vyzkoušet můžete také chobotnici, která vznikne tehdy, kdy naříznete pouze jeden konec špekáčku a druhý necháte jako hlavičku bez naříznutí. Co se týče opékání samotného, nejprve buřt opékejte mimo plameny, aby se stihl prohřát. Teprve poté je čas nahnat barvu a křupavost přímo v ohni.

Skvělá bude i pikantní klobása

Utopenec do každé hospody

Libové buřty jsou zase ideální k naložení. Vedle na ohni pečeného špekáčku je další oblíbenou českou pochoutkou tzv. utopenec – špekáček naložený v nálevu z octa, cukru, soli, koření a cibule snad nechybí v nabídce žádné poctivé české hospůdky. Někdy se do směsi přidává též bobkový list či pálivé papričky. Příprava utopenců je přitom více než jednoduchá a zvládnete ji doma. Stačí buřty na koncích naříznout, oloupat a na několik dní naložit do této směsi.

Reklama na špekáčky řetězce Penny Market oceněné v testu Blesk 2022 Penny Market

Šampioni mezi špekáčky

Ačkoli si opékání na ohni říká o tučnější kusy, kritériem kvality špekáčků je stále obsah masa. Mezi nejmasitější špekáčky v českých obchodech patří například špekáčky Grill&Fun z Lidlu s obsahem masa 80 % nebo špekáčky značky Řezníkův talíř z Penny Marketu, které se staly vítězem spotřebitelského testu deníku BLESK 2022.

Vítěz spotřebitelského testu BLESK 2022

„U masných produktů používáme při jejich přípravě a výrobě to nejkvalitnější maso a potvrzením je i to, že naše špekáčky další naší privátní značky Řezníkův talíř vyhrály poslední nezávislý test deníku Blesk a získaly nejen Zlatou pečeť za celkové vítězství, ale i Stříbrnou pečeť za nejlepší chuť,“ uvedl Petr Baudyš, vedoucí oddělení kvality PENNY.