Jak začít s nakličováním? Máme pro vás užitečné tipy a rady jak na to

Mladé dospělé ruce drží keramickou misku s domácími klíčky Mirra / Shutterstock.com

Klíčky jsou zdravým doplňkem stravy, který obsahuje obrovské množství vitamínů. Jejich konzumací dokážete posílit imunitu i psychické zdraví. Proč se vám vyplatí pěstovat si vlastní klíčky a co všechno k nakličování budete potřebovat? Přečtěte si náš článek.

Přečtěte si také

Rozvoz nákupů je na vzestupu. Rohlík.cz je ziskový již ve třech zemích, Košík.cz nechává výběr slev na zákaznících

Proč začít konzumovat klíčky?

Konzumace klíčků není žádnou novinkou, konzumovali je už naši předkové. Konzumací naklíčených semínek neutralizujete kyselinu fytovou, která zhoršuje vstřebávání minerálních látek. Rovněž konzumací klíčků tělu dodáte množství vitamínů. Naklíčená semínka také pomáhají štěpit bílkoviny na jednotlivé aminokyseliny, vytvářet enzymy a přeměňovat sacharidy, které jsou složité na trávení, na jednodušší cukry.

Klíčky jsou dostupné téměř ve všech supermarketech, ale jednoduše si je můžete vypěstovat také doma. Budete tak mít jistotu, že vaše klíčky jsou bez použití chemických látek, a ještě ušetříte.

Nechcete si pěstovat vlastní klíčky? Zaběhněte si do obchodu pro klíčky v akci

Jaká semínka nechat naklíčit?

Naklíčit můžete nechat téměř každé zrnko a semínko – obiloviny, luštěniny nebo olejnatá zrníčka. V případě, že s klíčením teprve začínáte, sáhněte po zelených fazolích mungo, jejichž první klíčky uvidíte už do 24 hodin. Oblíbená je také hnědá čočka, ječmen, pohanka, špalda, oves nebo hořčičná, sezamová nebo slunečnicová semínka.

Při výběru semínek sledujte, zda je obal označený známkou biokvality, abyste měli jistotu, že semínka nebyla chemicky upravovaná.

Sklenice na klíčení plná zelených klíčků Wally Pruss / Shutterstock.com

Nakličovací misku pro začátek nepotřebujete

Nakličujete poprvé? Stačit vám bude prázdná sklenice od zavařeniny a síťovina nebo dva talířky. Jde o nejjednodušší a zároveň nejlevnější způsob, jak zjistit, zda vás klíčení baví a zda v něm budete i nadále pokračovat. Stačí na jeden talířek položit propláchnutá semínka a druhým talířkem je přikrýt.

Druhou možností je použití zavařovací sklenice a síťky. Stačí vlhká semínka dát do sklenice, přes otvor sklenice natáhnout síťovinu a zajistit ji gumičkou.

V případě, že vás nakličování začne opravdu bavit, je lepší si pořídit nakličovací misku, která celý proces ještě zjednoduší a zrychlí. Nejčastěji využívanými jsou:

1. Skleničky s kovovou síťkou

Mají šroubovací víčko se síťkou z nerezové oceli. Prodávají se společně se stojanem, do kterého se sklenice umisťuje víčkem dolů. Semínka tak mají dostatečný přísun vzduchu a voda má zároveň kam odtékat. Tento typ klíčící sklenice je doporučován především pro menší semínka – brokolice, quinoa nebo vojtěška.

2. Patrové nakličovací misky

Součástí balení je nádoba na zachycování přebytečné vody a několik samostatných nakličovacích misek, které se dají vystavět do pater. Celý systém funguje velmi jednoduše. Voda protéká z horních pater do nejspodnější misky a podpory mezi jednotlivými patry zajišťují správné proudění vzduchu.

3. Automatická klíčidla

V případě, že berete klíčkování opravdu vážně a chcete nakličovat na profesionální úrovni, sáhněte po automatickém klíčidle. Cena těchto klíčidel však začíná na několika tisících korun. Jejich výhodou je automatické zavlažování v malých dávkách. Také v nich můžete pěstovat zelené výhonky. Vhodné jsou především do restaurací nebo pro ty, kteří nemají čas se o klíčky každý den starat.

Naklíčená semínka umístěná v nádobách na parapetu Chernyshkova Natalia / Shutterstock.com

Jak naklíčit semínka a zrnka?

Už máte koupená semínka a vhodnou nakličovací misku? Můžete začít s nakličováním! Nejdříve semínka namočte do dvojnásobného množství vody. Menší semínka stačí nechat ponořená ve vodě 3–5 hodin, větší namáčejte 12 hodin. Poté vodu vylijte a semínka opláchněte a dejte do misky.

Nezapomeňte na pravidelné proplachování. Klíčky proplachujte minimálně 2x denně, v létě můžete i 3–4x za den. Klíčky musí být vždy mírně vlhké, aby se jejich růst nezastavil. Doba klíčení se liší podle jednotlivých druhů. Nejrychleji klíčí fazole mungo (2 dny), drobnější semínka klíčí v průměru 5–7 dnů.

Uchování klíčků

Proces klíčení ukončete, jakmile jste spokojeni s délkou klíčků. Po vytáhnutí z klíčící misky klíčky propláchněte a uložte je do uzavíratelné misky a do lednice. Chlad prodlouží jejich čerstvost a klíčky v ní vydrží až několik dní.