Jaké ryby koupíte v českých obchodech a jak je nejlépe připravit?

Smažené filé z makrely na dřevěném stole In Green / Shutterstock.com

Ryby bychom měli zařazovat do našeho jídelníčku co nejčastěji. Jsou totiž zdravé, a pokud si je správně připravíme, tak i velmi chutné. Jestli jste se doteď omezovali jen na tradičního kapra o Vánocích, je načase to změnit. Vyrazte do obchodu a poohlédněte se po nějaké té rybí delikatese.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Ryby jako zdroj zdraví

O tom, že rybí maso prospívá našemu zdraví, jste už určitě slyšeli. Zejména mořské ryby jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty podporují správnou činnost mozku a srdce, pomáhají udržet optimální hladinu krevního tlaku, zlepšují paměť a mohou mít pozitivní účinky i na náš psychický stav. V rybách ale najdeme také spoustu cenných vitamínů, bílkoviny a minerální látky, jakou jsou jód, draslík, vápník, fosfor a mnohé další.

Vyberte si výbornou čerstvou rybu v akci

Jak vybrat tu kvalitní

Abychom si na rybě doopravdy pochutnali, je potřeba na pultech obchodů pečlivě vybírat. Nejlepší jsou samozřejmě ryby čerstvé. Skutečně čerstvou rybu poznáme podle několika faktorů. V prvé řadě by neměla nijak zapáchat. Měla by mít lesklou kůži a jasné oči a musí být pěkně vybarvená. Pokud si takovouto rybu přinesete z obchodu, je nutné spotřebovat ji do 24 hodin.

Jestliže kupujete rybu mraženou, pečlivě si prostudujte informace na obale. Upřednostňujte výrobky bez zbytečně přidané vody. Takzvané „křehčené“ jí mohou obsahovat i více než 50 %, proto se jim raději vyvarujte.

Syrový filet z lososa a citron margouillat photo / Shutterstock.com

Druhy, na kterých si pochutnáte

Losos

Losos patří k jedněm z nejoblíbenějších ryb vůbec. Často si na něm pochutnají i ti, kteří jinak rybám neholdují. Jeho výhodou je absence kostí a snadná příprava. Pokud se rozhodnete osmažit ho na pánvičce, máte chutný oběd nebo lehkou večeři doslova za pár minut. Losos je ale výborný i na grilu nebo upečený v troubě. Můžete si ho dopřát s bramborami nebo grilovanou zeleninou, ale hodí se i do salátů či k těstovinám. Jemná chuť této ryby se skvěle zvýrazní citronovou nebo limetkovou šťávou, případně koprem.

Tuňák

Tuňák má u nás tradici spíš konzervovaný. V této podobě jej můžete jíst jen tak s pečivem, připravit z něj tradiční rybičkovou pomazánku nebo ho přidat k těstovinám. Zkuste ale někdy vsadit i na tuňáka čerstvého. Uvidíte, že nebudete litovat. Připravte si třeba chutný steak na pánvičce nebo v troubě. Volte ideálně steak vyšší, aby se vám nevysušil. Při ochucování buďte spíše minimalističtí – stačí sůl a pepř, případně tymián nebo česnek.

Makrela

Makrelu znáte možná spíše uzenou, ale její křehké maso a jemná chuť skvěle vyniknou při grilování, ať už se do něj pustíte na zahradním grilu, nebo doma v troubě. Nejlepší bude potřít ji nějakou chutnou marinádoupřipravíte ji třeba z olivového oleje, soli, pepře a rozmarýnu. Přidat můžete také citronovou šťávu, tymián nebo česnek.

Pstruh

Pokud chcete volit ze sladkovodních ryb, zkuste sáhnout po pstruhovi. Oblíbenou klasikou je pstruh pečený na másle, ke kterému můžete opět přidat tymián nebo rozmarýn, takže bude krásně vonět. Můžete ho ale také naložit do marinády – ideálně den dopředu, aby se chutě pěkně prostoupily. Zkuste třeba marinádu z bylinek – bazalky, petrželky a tymiánu. Přidejte k nim olivový olej, česnek a samozřejmě sůl a pepř.

Nenechte si ujít candáty v akci

Candát

Candát je velice chutná, sladkovodní ryba. Její maso je hodně šťavnaté a obsahuje jen málo tuku. Nemá mnoho kostí a jeho příprava je poměrně jednoduchá. Ideální je filety z candáta osmahnout na pánvi – a to buď na olivovém oleji, nebo na másle. Ovonět jej můžete opět rozmarýnem nebo tymiánem. Zároveň s rybou můžete na pánvičce osmahnout i mandle – ty jsou s candátem vynikající. Výborný je také candát připravovaný na bílém víně.