Užitečné rady, jak prodloužit životnost banánů!

Čerstvé banány v dřevěné krabici YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Znáte to. V obchodě si koupíte čerstvé banány a za chvíli jsou úplně černé? Možná děláte chybu už při jejich nákupu. Poradíme vám, které banány kupovat a jak jednotlivé druhy banánů skladovat, abyste předešli jejich rychlému dozrávání.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Banány jsou skvělým zdrojem energie. Tvořené jsou výhradně sacharidy a vodou. Také obsahují velké množství minerálů, vlákniny a antioxidantů. Jejich nevýhodou je však jejich rychlá zkáza, které se však dá předejít správným skladováním.

Proč by banány neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Banány obsahují spoustu látek, které mají pozitivní vliv na lidské tělo. Pomáhají například:

  • zlepšovat funkci ledvin a regulovat krevní tlak, protože obsahují draslík
  • snižovat křeče a otoky po sportovním výkonu
  • zlepšují funkci trávícího ústrojí
  • regulují hladinu cukru v krvi po konzumaci jídla

Mladá žena loupe ovoce, zatímco sedí doma u stolu Miljan Zivkovic / Shutterstock.com

Jaké banány jsou nejlepší?

Při návštěvě obchodu máte na výběr z několika banánů, které se na první pohled liší především velikostí, tvarem a barvou. Některé jsou tvrdší a zelené, jiné jsou zářivě žluté a některé už mají hnědé fleky. Podle čeho ale banány vybírat?

V případě, že kupujete banány na okamžitou konzumaci, doporučujeme sáhnout po žlutých banánech. Nevadí ani když budou mít několik hnědých skvrn. Banány s hnědými tečkami mají nejsladší chuť. Nákup zelených banánů vám doporučujeme do zásoby, především pro ty, co nakupují na několik dní. Tyto banány doma rychle dozrají. Při nákupu ovoce sledujte také to, zda je ovoce pevné, bez odřenin, pohmožděnin nebo prasklin.

Připravte si chutnou a zdravou svačinku – ovocný salát s bílým jogurtem

Tipy, jak udržet banány co nejdéle čerstvé

Prodlužte životnost banánů a předejděte jejich zčernání díky našim užitečným radám:

  • Když kupujete nezralé zelené banány, vyhýbejte se jejich skladování na vlhkých místech. Ideální je pokojová teplota. V případě, že chcete urychlit proces dozrávání banánů, můžete je vložit například do papírového sáčku, nebo je uložit k už zralým banánům nebo jinému ovoci.
  • Vyzkoušejte trik s potravinovou fólií. Stačí, když začátek trsu obalíte kouskem fólie.
  • Banánům neprospívá ani přímé sluneční záření, protože na teplém vzduchu dozrávají rychleji.
  • Neskladujte banány v lednici, protože při nízkých teplotách ztrácejí vůni a chuť.
  • V případě, že nakupujete banány do igelitových sáčků, nezapomeňte je doma uložit bez sáčku. V sáčku by mohly začít plesnivět.
  • Vhodným místem pro skladování banánů je například spíž, kde můžete banány zavěsit špičkou dolů, aby se ničeho nedotýkaly.

I čerstvě nakrájené banány bohužel podléhají rychlé zkáze a zčernání. Zkuste banány po nakrájení pokapat citronovou šťávou nebo ananasovým džusem, díky čemu si uchovávají svoji čerstvost.

Nezapomeňte se podívat také na aktuální letáky a nakupte banány za akční ceny. Můžete z nich vyzkoušet připravit skvělé banánové dezerty nebo tolik oblíbený banánový chlebíček.