Působí proti obezitě, pomáhá s růstem vlasů: 17 tipů, jak našemu zdraví prospívá květák

Květák na stole Pixel-Shot / Shutterstock.com

Rozplýváte se, když se vám dostane do nosu vůně smaženého květáku? V jarních a letních měsících se jedná o jednu z nejoblíbenějších pochoutek, které jsou cenově dostupné a chuťově neodolatelné. Květák lze připravovat na mnoho způsobů, a ačkoliv je v tuzemsku tak populární, málokdo zná jeho zdravotní přínosy. Jde o nutričně nabitou plodinu a my si představíme, jak může podpořit vaše zdraví. Také vám poradíme ty nejlepší recepty na léto.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Květák pod lupou

Jelikož se květák sází nejčastěji od ledna do března, jedná se o typicky jarní a letní pokrm, který je v těchto měsících cenově nejvýhodnější. Většina květáků je bílá, ale je možné koupit zelené a fialové odrůdy a také sladší květák romanesco s charakteristickými špičatými kvítky.

Snad každý si přeje v obchodě získat co největší hlavu květáku. To, co na něm konzumujeme, je zdužnatělé květenství větvící se do růžic, které jdou od sebe dobře oddělovat. Je zdravý a nejvíce prospěšný syrový, ale většina lidí ho ráda tepelně upravuje.

Pohlídejte si květák v akci

Kupte se slevou Květák.

Porovnat slevy

Vzhledem k dostupnosti se na českých zahrádkách příliš často nevyskytuje, Pokud se rozhodnete ho pěstovat, je vhodné ho předpěstovat ve skleníku, nebo si koupit v zahradnictví hotové sazenice. Ty byste měli dostatečně zalévat a dopřát jim rozptýlené světlo. Jelikož je květák objemný a má mnoho škůdců, jeho pěstování vyžaduje trpělivost.

Jak ho správně vybrat a skladovat?

Nejlepší je vybírat květák s čistými krémově bílými růžičkami a jasně zelenými listy. Žluté, skvrnité kvítky s povislými listy už jsou většinou znehodnocené a nebudou chutnat tak dobře, jako čerstvé. Tmavě zbarvené skvrny na květáku mohou také naznačovat přítomnost plísně. Tato zelenina může být uložena v chladničce po dobu 5 dnů. Nakrájené růžičky je potřeba spotřebovat do 4 dnů, protože nevydrží příliš dlouho.

Muž drží květák v rukou Taťána Kasatkina / Shutterstock.com

Nutriční hodnoty na 100 gramů květáku

  • Kalorie: 24 kcal
  • Tuky: 0,3 g
  • Sacharidy: 5 g
  • Vláknina: 2 g
  • Cukr: 1,9 g
  • Bílkoviny: 1,9 g
  • Nasycené mastné kyseliny: 0,1 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Sodík: 30 mg
  • Hořčík: 15 mg
  • Draslík: 299 mg
  • Vitamín C: 48,2 mg
  • Vápník: 22 mg
  • Železo: 0,4 mg
  • Vitamín B6: 0,2 mg

Zdravotní výhody květáku

  1. Oxidačnímu stres – Obsahuje fytochemikálie zvané indoly a glukosináty, konkrétně glukobrassicin, glukorafanin a glukonasturtiin. Tyto složky mohou stimulovat užitečné enzymy, které chrání buňky těla před oxidačním stresem a poškozením způsobeným volnými radikály.
  2. Kardiovaskulární zdraví – Pravidelná konzumace může pomoci s krevním oběhem a může pomoci udržet správnou funkci cév, což lze přičíst přítomnosti glukorafaninu. Glukorafanin se přeměňuje na isothiokyanáty, které stimulují protizánětlivé aktivity a mohou tak zabránit hromadění lipidů v cévách.
  3. Protirakovinný potenciál – Indol-3-karbinol přítomný v květáku má chemopreventivní a antiestrogenové účinky, které pomáhají bránit růstu buněk rakoviny dělohy.
  4. Žaludeční poruchy – Květák je zdrojem vlákniny, která může pomoci při trávení a podporuje vylučování toxinů z těla. Přítomnost glukosinolátu, glukorafaninu a sulforafanu v této zelenině může pomoci chránit žaludeční výstelku a pomáhá bránit růstu bakterií Heliobacter pylori.
  5. Vstřebávání železa Vitamin C přítomný v květáku pomáhá lépe vstřebávat železo v krvi.
  6. Zdraví kostí – Obsažený vitamín C hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu, který chrání klouby a kosti před zánětlivým poškozením a může dokonce pomoci při léčbě revmatoidní artritidy. Podporuje také hustotu kostí.
  7. Makulární degenerace – Vitamín C a antioxidanty mohou zpomalit progresi věkem podmíněné makulární degenerace.
  8. Detoxikace těla – Obsahuje indol-3-karbinol, fytonutrient, který spolu se sulforafanem může pomoci při aktivaci a regulaci funkce detoxikačních enzymů odpovědných za metabolismus a vylučování škodlivých látek z těla.
  9. Lepší pleť – Sulforafan přítomný v květáku účinně chrání pokožku před poškozením způsobeným ultrafialovým zářením.
  10. Růst vlasů – Díky přítomnosti aminokyselin obsahujících síru a křemík se podporuje růst a síla vlasů.
  11. Nervové poruchy – Sulforafan přítomný v květáku může hrát klíčovou roli při snižování progrese neurodegenerativních onemocnění.
  12. Hypertenze – Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti glukorafaninu a sulforafanu přítomných v květáku mohou pomoci při snižování oxidačního stresu spolu s hladinami LDL cholesterolu.
  13. Lepší imunita – Je bohatý na antioxidanty a živiny posilující imunitu. Spolu s dalšími zdraví prospěšnými složkami může přítomnost vitaminu C inhibovat různé infekce a posilovat obranné mechanismy těla tím, že brání růstu choroboplodných zánětů.
  14. Obezita – Květák obsahuje indoly, které působí proti obezitě.
  15. Růst plodu – Zahrnutí květáku do vaší stravy je během těhotenství prospěšné kvůli přítomnosti esenciálního folátu, který může pomoci zdravému neurálnímu vývoji dítěte a předcházet defektům neurální trubice.
  16. Zdravý mozek – Květák obsahuje cholin a fosfor, které jsou oba účinné při opravě buněčných membrán. To může být nezbytné pro efektivní fungování mozku a nervového systému.
  17. Diabetes – Pravidelný příjem květáku může pomoci snížit riziko cukrovky díky přítomnosti vitamínu C a draslíku.
Smažený květák na prkénku s dipem JeniPhoto / Shutterstock.com

Tipy na květákové recepty

Smažený květák – Květák rozeberte na růžičky a nechte je zhruba na 5 minut povařit ve vodě. Sceďte je, obalte v trojobalu a následně je opečte na pánvi nebo usmažte ve fritéze.

Mozeček – Květák rozeberte, nakrájejte na drobné kostky a nechte ho vařit, dokud není zcela měkký, asi 10 minut. Následně ho sceďte, nechte vychladnout a rozmačkejte ho. Na pánvi si rozpalte nakrájenou cibulku, přidejte květák, 3–4 vejce a míchejte, dokud se směs hezky nespojí. Následně podávejte s brambory.

Nezapomeňte koupit vejce v akci, hodí se do zmíněných receptů

Květákové karbanátky – Květák rozeberte, nechte 15 minut vařit do změknutí a následně ho sceďte a rozmačkejte. Nakrájejte 2 jarní cibulky, přidejte rozmačkaný květák, prolisovaný česnek, petržel, sůl a zhruba půl hrnku strouhanky. Dále přidejte 2 vaječné žloutky a sníh ze zbylých bílků. Vše důkladně promíchejte. Těsto je na světě, vymodelujte z něj malé karbanátky, lehce je obalte ve strouhance a můžete je usmažit.

Přílohy – Růžičky se dají dusit nebo opékat s kořením, lze je také péct, skvěle se kombinují s česnekem a parmezánem.

Květáková rýže – Nastrouhaný a opečený květák lze použít jako nízkosacharidovou náhradu rýže.

Další tipy: Z květáku můžete udělat skvělé pomazánky, placičky, burgery a použít ho i do salátů. Skvěle se s ním experimentuje a hodí se v celé škále receptů jako náhrada masa.