Proč je nošení slunečních brýlí důležité a jak vybrat ty pravé?

Žena v klobouku a slunečních brýlích se usmívá Halay Alex / Shutterstock.com

Nošení slunečních brýlí je především v létě velmi oblíbené. Nejenže se brýle vyrábí v mnoha provedeních a barvách, a dokonale tak doladí každý váš outfit, ale navíc chrání vaše oči před nebezpečnými UV paprsky. Při výběru brýlí proto dbejte na procentuální označení UV ochrany. Jejich nošení je přitom důležité nejen v létě, ale i v zimě, kdy se slunce odráží od sněhu. Nesundavejte je ani v případě, že se zdá být zataženo, UV záření k vašim očím přesto proniká.

Přečtěte si také

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají méně. Běžná výše kapesného je tři sta korun měsíčně

Proč oči vůbec chránit?

Přestože na léto a slunce se většina z nás každý rok těší, i před sluncem bychom se měli chránit. A to nejen hlavu, na níž bychom ve velkém horku měli nosit pokrývku, a pokožku, kterou bychom měli chránit vhodným ochranným faktorem, ale také oči.

Sluneční záření totiž může mít pro rohovku a sítnici fatální následky. Vystavování očí velkému množství nefiltrovaného světla, zvláště pak v mladém věku, může vést k závažným onemocněním, rakovině, v nejhorším případě slepotě.

Muž má na zádech holčičku, která prstem ukazuje do dálky, oba mají sluneční brýle a za nimi je moře VGstockstudio / Shutterstock.com

Druhy slunečního záření

Existují hned tři druhy ultrafialových paprsků (UV), z nichž na zemský povrch dopadají pouze dva. UVA paprsky způsobují stárnutí kůže, přispívají ke vzniku vrásek, ale co je nejzávažnější, kožních nádorů, jako je melanom. UVB paprsky mají na svědomí spálení kůže, podílejí se na vzniku šedého zákalu a navíc mají negativní vliv na imunitní systém.

V létě nepodceňte žádný druh ochrany před sluncem

Nejzranitelnější jsou děti

Nejnáchylnější na poškození jsou dětské oči. V prvních letech života se dětský zrak setká s přibližně 90 % UVA a 50 % UVB paprsků a ve věku 10 až 13 let 60 a 25 %. UV paprsky jsou totiž čočkou filtrovány až mezi 18. a 20. rokem věku. I proto je nošení slunečních brýlí u dětí ještě důležitější než u dospělých. Vhodně zvolené brýle totiž dokážou odstínit až 100 % nežádoucích slunečních UV paprsků.

Čtyři děti leží na trávě a na očích mají sluneční brýle Trendsetter Images / Shutterstock.com

Nejčastější onemocnění očí

Jedním z onemocnění způsobených slunečním zářením je katarakta neboli zákal přirozené čočky oka. Jde o nejčastější příčinu ztráty zraku u osob starších 40 let a je hlavní příčinou slepoty po celém světě.

Vystavení slunci může být též rizikovým faktorem pro vznik makulární degenerace, tedy ztráty střední části sítnice, tzv. makuly. Ta sice nezpůsobuje slepotu, ale přesto zrak dokáže poškodit. Nejzávažnějším onemocněním oka je oční melanom, tedy rakovina oka, který může vést ke slepotě a navíc může metastazovat do jater, mozku či jiných orgánů a ty poškozovat.

Jak vybrat ty pravé sluneční brýle?

Při výběru slunečních brýlí bychom měli brát zřetel právě na informaci o procentuální ochraně před UV zářením. Většina brýlí má UV ochranu zabudovanou přímo ve skle, některé jsou vrstvou UV ochrany pouze potažené. Ne všechny sluneční brýle jsou však stejně účinné. Renomovaní výrobci brýlí uvádí míru UV ochrany přímo na štítku svých výrobků. Ideální jsou brýle se 100% ochranou před UVA a UVB zářením, na štítku bývá někdy uvedeno „100% ochrana před UV 400“.

Žena ve slunečních brýlích, grafické znázornění paprsků UVA a UVB ze slunce New Africa / Shutterstock.com

Pozor na levné brýle

Kupujete-li sluneční brýle, raději se svěřte do rukou odborníků, kteří vám zaručí jejich kvalitu. Pokud si brýle pořídíte v supermarketu, obchodě s oblečením, na čerpací stanici či u stánku na pláži, může se stát, že sice koupíte produkt se ztmaveným sklem, ale nebude opatřen UV ochranou. Ačkoli máte s takovými brýlemi pocit, že vidíte díky tmavým sklům lépe, sluneční paprsky mohou nadále pronikat do oka.

Muž se slunečními brýlemi, batohem a trekingovými holemi v horách Soloviova Liudmyla / Shutterstock.com

Ochrana před sněhem a pískem

Nošení slunečních brýlí je pro nás v létě víceméně samozřejmostí. Jen málokoho však napadne, že sluneční brýle jsou důležité i v zimě, kdy se nebezpečné UV záření odráží od sněhu. Ten totiž odráží až 80 % UV paprsků a může způsobit tzv. sněhovou slepotu, kdy může oslnění sluncem spálit rohovku. Pokud se tedy chystáte na hory, na sluneční brýle rozhodně nezapomínejte.

Další nebezpečí pro vaše oči může představovat písek a vítr, které mohou vaše oči podráždit a způsobovat vysychání rohovky. V případě, že si na pláž nebo beach volejbal brýle zapomenete, spolehněte se na oční kapky.