Rukola na talíři: Vyzkoušejte těstoviny s pestem z rukoly, letní salát nebo pizzu

Orosené listy rukoly na prkénku Sea Wave / Shutterstock.com

Rukola je běžnou součástí jídelníčku ve středomořské kuchyni. Ozvláštní zeleninové saláty, těstoviny, pizzu a skvěle poslouží také jako příloha k masům. Listy rukoly obsahují velké množství vitamínů A, C a K. Jsou šťavnaté, řízné a mají lehce štiplavou chuť. Můžete je tepelně upravovat, ale nejlepší jsou za syrova, podobně jako jiné saláty. Ukážeme vám čtyři skvělé recepty, jak rukolu zpracovat.

Přečtěte si také

Recepty z levandule: Co všechno z ní můžete vyrobit?
Recepty z levandule: Co všechno z ní můžete vyrobit?

Těstoviny s pestem z rukoly a parmazánem

Lehká, zdravá a svěží večeře. Takové jsou těstoviny s rukolovým pestem. Hotové jsou během 15 minut a použít můžete špagety, tagliatelle nebo třeba penne.

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 200 g těstovin, např. špaget
  • 100 ml tučné smetany
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • vaničku rukoly (a trošku stranou na ozdobu)
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • citronovou šťávu

Vyzkoušejte naše chutné recepty s rukolou

Postup:

  1. Do osolené vody dejte vařit těstoviny.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájený česnek. Přidejte rukolu, nechte lehce spařit, ihned zalijte smetanou a přidejte parmazán.
  3. Jamile se parmazán rozpustí, vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte pár kapek citronové šťávy, osolte a opepřete podle chuti.
  4. Pesto promíchejte s těstovinami, každou porci ozdobte rukolou a zakápněte olivovým olejem.
Těstoviny penne s pestem a rukolou MariaKovaleva / Shutterstock.com

Italský salát caprese s rukolou

Předkrm, díky kterému se blýsknete na večeři s přáteli. Servírujte na velkém talíři, ať si každý může nabrat, kolik chce. Na kvalitních surovinách nešetřete. Základem jsou zralá masitá rajčata a dobrá mozzarella, ideálně ta buvolí.

Co potřebujete (na 4 porce):

  • 6 masitých rajčat
  • 3 balení mozzarelly
  • hrst rukoly
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř
  • lístky bazalky

Postup:

  1. Rajčata i mozzarellu nakrájejte na plátky.
  2. Naspod talíře dejte omytou rukolu a na ni střídavě vyskládejte plátky rajčat a mozzarelly.
  3. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte lístky bazalky.

Tip: Buvolí mozzarella se vyrábí z buvolího mléka. Je dražší než mozzarella z kravského mléka a neseženete ji všude. Sledujte letáky supermarketů a vyhlídněte si ji v akci.

Salát caprese s rukolou a oříšky na černém talíři Taras Shparhala / Shutterstock.com

Pizza s dušenou šunkou a rukolou

Výbornou pizzu si během 30 minut můžete udělat doma, nemusíte chodit do pizzerie. Stačí vám předpřipravené těsto, pár ingrediencí a pořádně předehřátá trouba na 220 stupňů.

Co potřebujete:

  • 1 hotové těsto na pizzu
  • rajčatový základ (krájená rajčata s troškou oleje a soli)
  • 100 g dušené šunky
  • 2 balení mozzarelly
  • parmazán
  • hrst rukoly
  • sůl, pepř

Oběd skoro bez práce a těsto se slevou!

Postup:

  1. Těsto na pizzu pomažte rajčatovým základem.
  2. Nejprve položte plátky šunky, poté přidejte mozzarellu nakrájenou na kolečka a nakonec vše zasypejte parmazánem.
  3. Lehce osolte, opepřete a pečte 20 minut.
  4. Na upečenou pizzu přidejte rukolu.

Tip: Hotové předpřipravené těsto na pizzu nabízejí například Lidl a Billa. Těsto už je vyválené na pečicím papíru, stačí ho jen položit na plech a poklást oblíbenými přísadami na pizzu.

Pizza s dušenou šunkou, mozzarellou a rukolou YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Pro ty, kdo nemají čas a chtějí se zdravě najíst

Co potřebujete:

  • předvařenou červenou řepu (koupíte v Lidlu, Albertu, Bille i Tescu)
  • balíček rukoly
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Nakrájejte červenou řepu na kolečka (pokud se nechcete umazat, použijte gumové rukavice nebo si dejte potravinové sáčky na ruce). Zasypte omytou rukolou a přelijte olivovým olejem. Přidejte balzamikový ocet a dle chuti dosolte a opepřete.

Tip na nákup rukoly

Rukolu dnes seženete téměř v každém větším supermarketu. Prodává se (většinou už omytá) v sáčcích nebo ve vaničkách. Cena bývá dražší, za 125 g zaplatíte kolem 22 Kč.