Rukola na talíři: Vyzkoušejte těstoviny s pestem z rukoly, letní salát nebo pizzu

Orosené listy rukoly na prkénku Sea Wave / Shutterstock.com

Rukola je běžnou součástí jídelníčku ve středomořské kuchyni. Ozvláštní zeleninové saláty, těstoviny, pizzu a skvěle poslouží také jako příloha k masům. Listy rukoly obsahují velké množství vitamínů A, C a K. Jsou šťavnaté, řízné a mají lehce štiplavou chuť. Můžete je tepelně upravovat, ale nejlepší jsou za syrova, podobně jako jiné saláty. Ukážeme vám čtyři skvělé recepty, jak rukolu zpracovat.

Přečtěte si také

Nemáte rádi mléčné proteiny? A už jste slyšeli o těch, ze kterých připravíte osvěžující limonádu?

Těstoviny s pestem z rukoly a parmazánem

Lehká, zdravá a svěží večeře. Takové jsou těstoviny s rukolovým pestem. Hotové jsou během 15 minut a použít můžete špagety, tagliatelle nebo třeba penne.

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 200 g těstovin, např. špaget
  • 100 ml tučné smetany
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • vaničku rukoly (a trošku stranou na ozdobu)
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • citronovou šťávu
Vyzkoušejte naše chutné recepty s rukolou

Postup:

  1. Do osolené vody dejte vařit těstoviny.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájený česnek. Přidejte rukolu, nechte lehce spařit, ihned zalijte smetanou a přidejte parmazán.
  3. Jamile se parmazán rozpustí, vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte pár kapek citronové šťávy, osolte a opepřete podle chuti.
  4. Pesto promíchejte s těstovinami, každou porci ozdobte rukolou a zakápněte olivovým olejem.
Těstoviny penne s pestem a rukolou MariaKovaleva / Shutterstock.com

Italský salát caprese s rukolou

Předkrm, díky kterému se blýsknete na večeři s přáteli. Servírujte na velkém talíři, ať si každý může nabrat, kolik chce. Na kvalitních surovinách nešetřete. Základem jsou zralá masitá rajčata a dobrá mozzarella, ideálně ta buvolí.

Co potřebujete (na 4 porce):

  • 6 masitých rajčat
  • 3 balení mozzarelly
  • hrst rukoly
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, pepř
  • lístky bazalky

Postup:

  1. Rajčata i mozzarellu nakrájejte na plátky.
  2. Naspod talíře dejte omytou rukolu a na ni střídavě vyskládejte plátky rajčat a mozzarelly.
  3. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte lístky bazalky.

Tip: Buvolí mozzarella se vyrábí z buvolího mléka. Je dražší než mozzarella z kravského mléka a neseženete ji všude. Sledujte letáky supermarketů a vyhlídněte si ji v akci.

Salát caprese s rukolou a oříšky na černém talíři Taras Shparhala / Shutterstock.com

Pizza s dušenou šunkou a rukolou

Výbornou pizzu si během 30 minut můžete udělat doma, nemusíte chodit do pizzerie. Stačí vám předpřipravené těsto, pár ingrediencí a pořádně předehřátá trouba na 220 stupňů.

Co potřebujete:

  • 1 hotové těsto na pizzu
  • rajčatový základ (krájená rajčata s troškou oleje a soli)
  • 100 g dušené šunky
  • 2 balení mozzarelly
  • parmazán
  • hrst rukoly
  • sůl, pepř
Oběd skoro bez práce a těsto se slevou!

Postup:

  1. Těsto na pizzu pomažte rajčatovým základem.
  2. Nejprve položte plátky šunky, poté přidejte mozzarellu nakrájenou na kolečka a nakonec vše zasypejte parmazánem.
  3. Lehce osolte, opepřete a pečte 20 minut.
  4. Na upečenou pizzu přidejte rukolu.

Tip: Hotové předpřipravené těsto na pizzu nabízejí například Lidl a Billa. Těsto už je vyválené na pečicím papíru, stačí ho jen položit na plech a poklást oblíbenými přísadami na pizzu.

Pizza s dušenou šunkou, mozzarellou a rukolou YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Pro ty, kdo nemají čas a chtějí se zdravě najíst

Co potřebujete:

  • předvařenou červenou řepu (koupíte v Lidlu, Albertu, Bille i Tescu)
  • balíček rukoly
  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

Nakrájejte červenou řepu na kolečka (pokud se nechcete umazat, použijte gumové rukavice nebo si dejte potravinové sáčky na ruce). Zasypte omytou rukolou a přelijte olivovým olejem. Přidejte balzamikový ocet a dle chuti dosolte a opepřete.

Tip na nákup rukoly

Rukolu dnes seženete téměř v každém větším supermarketu. Prodává se (většinou už omytá) v sáčcích nebo ve vaničkách. Cena bývá dražší, za 125 g zaplatíte kolem 22 Kč.