Co jsou to tygří ořechy? Připravte si z nich lahodný nápoj, kaši i křoupání k televizi

Tygří ořechy rozsypané na stole Jiri Hera / Shutterstock.com

Co mají společného tygří ořechy a burské oříšky? To, že ačkoli je v jejich názvu slovo ořech, o ořechy se vlastně nejedná. O burácích neboli podzemnici olejné je známé, že jde vlastně o luštěninu. Ovšem to, že tygří ořechy jsou vlastně hlízy rostliny šáchoru jedlého, vědí jen ti opravdoví znalci. Tyto malé zvrásněné kuličky chutnají jako ořechy, s trochou fantazie tak vlastně i vypadají a kromě toho, že je lze jen tak mlsat, si z nich můžete připravit skvělý osvěžující nápoj. Vyrábí se z nich i mouka, která je přirozeně bezlepková, nebo třeba olej. A pokud se chystáte na ryby, takový kapr jimi také nepohrdne.

Přečtěte si také

České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

Superpotravina se vším všudy

Chutnají skvěle syrové i tepelně opracované a řadí se mezi dnes tolik populární superpotraviny. Řeč je o tygřích ořeších, které si své místo v našich kuchyních získávají čím dál více. V běžných obchodních řetězcích je trochu složité je pořídit, ale specializované obchody se zdravou výživou a ořechy je v nabídce běžně mají. Stogramový pytlíček v BIO kvalitě s dá sehnat za cenu okolo 50 Kč. O nutričních hodnotách hlízek šáchoru už věděli starověké civilizace. Podle Univerzity v Oxfordu byla chufa jednou ze základních potravin, které byly dokonce přisuzovány i léčivé účinky.

Už jste ochutnali tygří ořechy?

Široká paleta vitamínů

Tygří ořechy obsahují dobře stravitelné bílkoviny, jsou bohaté na vápník, hořčík, železo, měď, zinek, mangan, fosfor a vitaminy A a C. Obsahují také rutin (vitamin P), který má významný vliv na zdraví cévního systému. Rutinu máme v našich zeměpisných šířkách nedostatek. Ve velkém množství ho obsahuje snad jen pohanka. Podzemní mandle jsou i skvělým zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny (ve 100 g je zhruba 17 g vlákniny), které má mnoho z nás ve svém jídelníčku velmi málo. Jako všechny ořechy mají i ty tygří vysoký obsah tuku (zhruba 26 %), z nich velkou část (82 % tvoří ty „zdravé“ nenasycené mastné kyseliny.

A jak vlastně chutnají? Někomu mohou tak trochu připomínat vlašské ořechy, mají totiž zemitou, škrobovou a trochu nasládlou chuť. Jejich využití v kuchyni je opravdu široké a zajímavostí je, že chutnají dokonce i kaprům či amurům. U rybářů jsou velmi oblíbenou a relativně levnou návnadou (kilogramový pytel těchto zvrásněných hnědých hlízek lze pro krmné účely koupit zhruba za 100 Kč. Mletá tygří ořechy se také často přimíchávají do krmivy psům.

Detail na Cyperus esculentus Doikanoi / Shutterstock.com

Tygří ořechy v kuchyni

Šáchoru se skvěle daří ve vlhkých a teplých podmínkách. Roste tedy především v subtropických oblastech Přední Asie, Afriky, jižní Evropy a také na většině amerického kontinentu. U nás se m příliš nedaří a od jeho záměrného pěstování se upustilo, protože výnosy byly velmi malé.

Rostlinné „mléko“ Horchata

Velmi oblíbené jsou tygřích ořechy ve Španělsku, odkud pochází i typický osvěžující hořkosladký nápoj Horchata de chufa (vyslovujte orčata de čufa). Ta pravá má svůj domov ve Valencii.

Na 1 litr horchaty budete potřebovat:

  • 250 g tygřích ořechů (ideálně původem z Valencie – ty totiž mají skvělou kvalitu a také zvláštní sladkou chuť, která je typická jen pro tuto oblast)
  • 1 litr studené vody
  • 80 g moučkového cukru (pokud máte rádi méně sladké chutě, dejte klidně jen poloviční množství, místo moučkového cukru lze použít i klasický krupicový, případně i cukr třtinový)
Domácí mouka a mléko z tygřích ořechů Y. A. Photo / Shutterstock.com

Jak na to?

Jako u každého rostlinného mléka je prvním krokem namáčení. Tygří ořechy je dobré nechat ve vodě minimálně 8 hodin, ideálně ale celý den. Misku s vodou a ořechy je dobré nechat v lednici a zhruba každých 8 hodin vodu vyměnit. Vodu z tygřích ořechů slijeme a v cedníku ořechy propláchneme čistou vodou a necháme okapat.

  • TIP: pokud chcete horchatu pít hned, je dobré do druhého mixování přidat i pár kostek ledu, které nápoj ochladí.

Pak už přichází na řadu mixér. Nejprve je nutné chufu s polovinou množství vody rozmixovat na tekutější pastu. Tu pak propasírujte přes gázu (použít lze samozřejmě i speciální pytlík na výrobu rostlinného mléka). To, co vám po propasírování zbylo v gáze opět vraťte do mixéru, zalijte zbytkem vody a opět promixujte a propasírujte. Do propasírované horchaty přidejte cukr a dobře promíchejte. Horchatu je nutné uchovávat v lednici, kde vydrží maximálně dva dny. Podávejte ji s ledem a skořicí.

Zdravé křupání

Na rozdíl od ostatních ořechů jsou ty tygří v „syrovém“ stavu měkké a žvýkavé, pokud si je chcete užít křupavé, je nutné je minimálně na 4 hodiny namočit.

A pokud chcete takové křupání pozvednout ještě na vyšší stupeň, je možné namočené kuličky ochutit kořením a solí (skvělá je například sladká nebo uzená paprika s trochou skořice), smíchat s olejem a rozprostřít na plech vystlaný pečicím papírem. V troubě pak péct na 180 stupňů zhruba 20 minut a průběžně ořechy kontrolovat a promíchávat.

Dřevěná naběračka s tygří moukou a vyloupanými tygřími ořechy Picture Partners / Shutterstock.com

Snídaňová kaše

Kdo si rád pochutná na sladké a vydatné snídani, pro toho může být kaše z tygřích ořechů příjemným zpestřením jídelníčku.

Budete potřebovat:

  • 40 g mletých tygřích ořechů (nebo mouky z tygřích ořechů)
  • 20 gramů strouhaného kokosu
  • 150–200 ml kokosového mléka (lze nahradit i klasickým kravským mlékem nebo vodou)
  • Skořici
  • Vanilku
  • Cukr, jiné sladidlo nebo polovinu banánu na oslazení
  • Jogurt, tvaroh, čokoládu a čerstvé ovoce na ozdobu

Nezapomeňte do receptu kokosové mléko v akci

Jak na to?

Do hrnce nasypte tygří ořechy, kokos, skořici a vanilku a vše zalijte mlékem nebo vodou. Přiveďte k varu a nechte zhoustnout do požadované konzistence. Poté odstavte z plotny a oslaďte tak, jak je libo.

Servírujte v misce, ozdobené tvarohem či jogurtem (přidá bílkoviny), čerstvým ovocem, případně i čokoládou či oříškovým máslem.