Okra: Kde se u nás dá tato výborná, ale i zatracovaná zelenina koupit a na co je dobrá?

Několik kusů čerstvé okry, jedna je rozkrájená Thanrada Homs / Shutterstock.com

O jedlých květech ibišku jste už možná někdy slyšeli. Znáte ale okru? Tyto zelené, podlouhlé plody ibiškovce jedlého jsou v našich končinách poměrně neznámou, přesto pozoruhodnou zeleninou. Přečtěte si, v jakých podobách se u nás dá okra koupit, jak se připravuje i jak ji zbavit typicky slizovité konzistence, kvůli které je pro mnoho lidí surovinou zapovězenou.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Obecně

Okra, ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Pod všemi těmito názvy se ukrývají nezralé zelené plody slézovité rostliny, za jejíž původ se někdy označuje Indie, jindy Etiopie či západní pobřeží Afriky.

Dříve se okra považovala za jídlo chudých a dodnes to tak v některých zemích, kde je její výskyt běžný, zůstává. U nás je naopak exotickou raritou, která rozhodně stojí za ochutnání.

Nakládaná okra ve sklenici, kolem jsou čerstvé okry a koření Chatham172 / Shutterstock.com

Kde ji koupit?

Na čerstvou okru v našich obchodech moc často nenarazíte. Výjimečně na některých trzích s exotickým ovocem nebo na internetu. Pokud se vám ji přece jen podaří ukořistit, v kuchyni se dá vařit, přidávat do různých masových, zeleninových a luštěninových jídel, grilovat i smažit. Můžete si ji rovněž zkusit vypěstovat ve skleníku, na zahradě i na balkoně. Semena ibiškovce jedlého koupíte za cca 20 Kč v zahradnictvích a v hobbymarketech (např. v OBI nebo Hornbachu).

V supermarketech nebo prodejnách se zahraničními či zdravými potravinami koupíte spíše okru mraženou a úplně nejčastěji nakládanou. Plechovka nebo sklenice s krájenými či celými naloženými plody vyjde asi na 50–70 korun a při vaření ji stačí rovnou přidat do pokrmu.

Jak okra chutná?

Nejjemnější a nejčerstvější, lehce trpkou chuť mají ještě nezralé, tak akorát velké křehké plody, které se při ohnutí zlomí (tedy nejsou ještě gumové). Ty se ovšem potýkají i s jednou velkou nevýhodou, kvůli které má okra mnoho odpůrců.

Čerstvá, krájená na kousky při vaření rosolovatí. Tomuto problému lze ale velmi snadno předejít. Stačí lusky před tepelnou úpravou naložit do kyselé tekutiny. Například do octa: na 500 g okry dejte cca 60 ml octa a nechte 30 minut odmáčet. Ze stejného důvodu nemají rosolovitou konzistenci ani nakládané plody.

Tradiční turecký pokrm z okry a další zeleniny na talíři gorkem demir / Shutterstock.com

S čím ji kombinovat?

Chuťově se okra velmi dobře páruje s luštěninami (cizrnou, fazolemi, hrachem), bramborami, rýží, koriandrem, lilkem, cibulí, chilli papričkami, jehněčím nebo kuřecím masem a kyselými přísadami. Je proto ideální k již zmíněnému nakládání, případně ke kombinování s citrusy, rajčaty a octem. Výborně se hodí především do jídel turecké, libanonské, arménské a indické kuchyně, například do kari či masaly.

Celé lusky je také možné grilovat nebo restovat na pánvi a poté podávat jako přílohu k masu. Podobně jako například chřest je můžete vyzkoušet obalit plátky slaniny a poté opéct a podávat s jogurtovým, lehce nakyslým dipem.

Okra se skvěle hodí k luštěninám – cizrna je v akci!

Zdraví

Kromě své zajímavé chuti a širokého využití v kuchyni je okra také velmi prospěšná pro naše zdraví. Obsahuje velké množství vitamínů C a K, kyseliny listové i vlákniny, která přispívá ke správné činnosti trávicí a vylučovací soustavy. Z minerálů je dobrým zdrojem hořčíku, vápníku, manganu i železa, jehož doplnění ocení nejen lidé trpící chudokrevností nebo ženy během menstruace.

Při pravidelné konzumaci dokáže v našem těle působit jako silný antioxidant, dále přispívá k vyrovnávání a snižování hladiny cukru v krvi (doporučuje se při léčbě diabetu), má protizánětlivé účinky. Díky svému vysokému obsahu vitamínu K a vápníku je výborným prostředkem ke zpevnění a obnovování hustoty kostí. Odvar z mladých (slizovitých) plodů se podle lidového léčitelství používá při zánětech průdušek, zápalu plic i nachlazení.

  • Tip: Pokud vás ibiškovec jedlý zaujal především pro své zdraví prospěšné účinky, dá se sehnat i ve formě tobolek a jiných doplňků stravy.