O slovo se hlásí sezónní ovoce: Jak jej zpracovat a co si z něj doma připravit?

Čerstvé letní ovoce v košíku pilipphoto / Shutterstock.com

Léto je nejen obdobím sluníčka a dovolených, ale též bohaté úrody sezónního ovoce. Čerstvá jablka, hrušky, jahody a třešně můžeme konzumovat buď samostatně, nebo z nich připravit nadýchanou bublaninu, ovocné knedlíky či džem. Přestože se snažíme úrodu zpracovat a ovoce darujeme známým i sousedům, neškodí osvojit si několik způsobů, jak jej uchovat pro pozdější použití.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

V létě zraje hlavně ovoce

Nejteplejší měsíce v roce přináší především úrodu ovoce. Nejprve dozrávají třešně, višně, angrešt, borůvky a maliny. Tady určitě uplatníte svůj rodinný recept na bublaninu nebo babiččin džem. V průběhu července se přidávají jablka, hrušky, meruňky, nektarinky nebo rybíz. Jablka a hrušky můžete konzumovat v syrovém stavu, ale skvělé budou i zavařené nebo nasušené jako křížaly. Meruňkám zase budou nejvíc slušet sladké kynuté knedlíky.

Doma vyráběná jahodová marmeláda ve sklenici a kolem čerstvé jahody Stephanie Frey / Shutterstock.com

Džem jako od babičky

Některé druhy ovoce přímo vybízí k výrobě džemu. Jeho příprava je opravdu jednoduchá a výsledek stojí za to. Do džemu navíc zpracujete i příliš měkké, přezrálé ovoce, které už není zcela ve formě. Na domácí džem jsou ideální slaďoučké jahody, osvěžující maliny, štiplavý rybíz nebo voňavé meruňky. Ovoce zpracujte hned po natrhání, sklenice na džem důkladně vymyjte a než budete plnit, nahřejte je, aby nepraskly.

Najděte si svůj oblíbený džem v akci

Recept na jahodový džem

Budete potřebovat:

  • 1 kg zralých jahod
  • 0,5 kg cukru (pokud chcete džem bez cukru a máte sladké jahody, můžete jeho množství snížit nebo zcela vynechat)
  • 10 g citrusového pektinu

Postup přípravy:

Z jahod odstraňte stopky, vložte do hrnce, propláchněte a rozmačkejte tak, aby v nich zůstaly kousky. Pokud chcete marmeládu obzvláště jemnou, rozmixujte je ponorným mixérem. Díky množství šťávy už není třeba podlévat. Přidejte pektin a po zhoustnutí případně cukr. Ještě horkou směs nalijte do skleniček a ty otočte dnem vzhůru.

Tvarohové knedlíky s meruňkami na talíři Lunov Mykola / Shutterstock.com

Sladké dezerty jsou jistota

Jistým způsobem, jak spotřebovat nadbytečné množství ovoce, a ještě pohostit návštěvu, je upéct nějaký koláč nebo bublaninu. Do nadýchané bublaniny jako od babičky se nejlépe hodí zralé třešně nebo višně. Dáte-li si práci a ovoce předem vypeckujete, můžete si navíc pochutnávat bez nebezpečí vylomení zubu.

Každého strávníka potěší drobenkový koláč z hrnkového těsta, do kterého spotřebujete švestky, meruňky, broskve nebo rebarboru. Pokud patříte mezi milovníky sladkých jídel, připravte si ovocné knedlíky s meruňkami z tvarohového těsta.

Recept na tvarohové knedlíky s meruňkami

Budete potřebovat:

  • 500 g měkkého tvarohu (baleného v kostkách)
  • 1 malé vejce
  • 150 g dětské krupičky
  • špetka soli
  • půlky čerstvých nebo mražených meruněk

Postup přípravy:

Smíchejte všechny ingredience kromě meruněk a vytvořte nelepivé těsto. To rozdělte na čtyři části a z každé z nich vyválejte tři centimetry silný váleček. Z něj odkrajujte asi třícentimetrové kousky, které rukou tvarujte do placiček, do nichž vkládejte meruňky a důkladně zabalte. Knedlíky vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Podávejte se strouhaným tvarohem, cukrem a přepuštěným máslem.

Sušička na ovoce a uvnitř jahody, meruňky a další ovoce Yuriy Golub / Shutterstock.com

Co nezpracujete, zmrazte

Všechny druhy ovoce je možné zmrazit, nejlépe se však k tomuto účelu hodí maliny, borůvky, jahody, ostružiny či rybíz. Takto uchované ovoce si zachová barvu, chuť i všechny vitamíny. Než ovoce nasypete do sáčku, vložte je do mrazáku na tácku, aby zmrzl každý plod zvlášť, jinak se vám slepí a jen těžko je poté budete používat.

Zdravé mlsání na zimu

Další možností uchování letní úrody je sušení. Sušené ovoce se vám bude během roku hodit jako rychlá svačinka nebo zdravé mlsání, které se vám vždy vejde do batohu. Je totiž lehké, chutné a navzdory své nízké kalorické hodnotě vám rychle dodá energii. Sušit lze prakticky veškeré ovoce, nejlepší je zvolit zcela zralé kousky, které mají vyšší obsah cukru. Před sušením ovoce omyjte a nakrájejte na plátky či menší kousky. Sušit jej můžete jak v sušičce, tak na radiátoru, v horkovzdušné troubě i venku na slunci.