Zelené superpotraviny: Jaký mají pro tělo význam a které si vybrat?

Chlorela ve vodě, chlorela v prášku na lžičce a potravinové doplňky s chlorelou Chiociolla / Shutterstock.com

Zelené superpotraviny, někdy také nazývané „superfoods“, jsou velmi často prezentovaným elixírem zdraví a mládí. Jedná se o čistě přírodní zdroje, většinou v bio kvalitě, které obsahují prvky jako vitamíny, minerály, antioxidanty, fytochemikálie, nenasycené mastné kyseliny a mnoho dalších. A právě antioxidanty a fytochemikálie jsou tím výjimečným zdrojem zdraví. Jak na naše tělo působí a co do skupiny těchto superpotravin zahrnujeme?

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Pravidelné užívání těchto superpotravin tělo posiluje, vyživuje, detoxikuje a přináší regenerační účinky.

Antioxidanty, které jsou v nich obsažené, neutralizují škodlivé volné radikály a chrání před oxidačním poškozením. Fytochemikálie působí preventivně proti různým onemocněním a jsou zodpovědné za barvu, chuť a vůni rostlinných potravin.

Žena drží skleničku s chlorelou Chiociolla / Shutterstock.com

Chlorela

Zelená řasa, původem z Tchaj-wanu, obsahuje velké množství živin jako antioxidanty, karotenoidy, vitamíny skupiny B, vitamín C. Zelené barvivo, chlorofyl, zlepšuje odolnost buněk a působí proti oxidačnímu stresu. Chlorela přispívá ke správnému fungování imunitního a nervového systému. Svým složením je také skvělou volbou při detoxikaci organismu, čistí trávicí ústrojí a podporuje správnou funkci střev.

Spirulina

Modrozelená řasa, která má protizánětlivé účinky a podporuje imunitní schopnost těla. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a více než 50 % bílkovin, čímž se řadí mezi přírodní proteinové zdroje. Spirulina pomáhá zvyšovat koncentraci a působí proti únavě, dále podporuje léčbu kvasinkové infekce, reguluje vysoký krevní tlak a mnoho dalšího. Má více železa než špenát a více betakarotenu než mrkev. Obsahuje tedy výjimečné množství živin.

Svazek mladého ječmene a mladý ječmen v prášku New Africa / Shutterstock.com

Mladý ječmen

Další superpotravina, která obsahuje velké množství cenných látek. Svým složením působí protizánětlivě a má regenerační účinky, proto je mladý ječmen často zmiňován při kožních problémech. Ječmen se využívá také k úpravě hladiny cukru a cholesterolu v krvi nebo jako prevence srdečních onemocnění.

Kupte si instantní zdraví se slevou

Mladá pšenice

Mnoho výzkumů ukázalo, že mladá pšenice má pozitivní účinky při prevenci a léčbě rakoviny. Pomáhá také při obezitě a cukrovce. Obsahuje minerály, především fosfor a hořčík, vitamíny A, C a E, dále je bohatá na zinek, železo a měď. Působí antibakteriálně a jako antiseptikum.

Lístky, prášek a odvar z moringy, nápis moringa Dolly MJ / Shutterstock.com

Moringa

Moringa je ze všech uvedených superpotravin nejnovějším „objevem“. Obsahuje až 18 aminokyselin, které jsou důležité pro správné fungování centrální nervové soustavy. Vedle vysokého obsahu antioxidantů, vitamínů A a C, vápníku, draslíku, zinku také obsahuje cennou látku zeatin, která působí jako tzv. přenašeč látek na místo, kam patří. Moringa je skvělá na vysoký krevní tlak, cukrovku a působí jako ochrana před kardiovaskulárními chorobami.