Jak vybrat ten nejlepší mlýnek na kávu? Je lepší elektrický nebo ruční?

Starý mlýnek na kávu, zrnka kávy v hrubém pytlíku Richard Semik / Shutterstock.com

Meleme, meleme kávu… Tak začíná dětská říkanka, kterou zná snad každý z nás. Káva nás provází v podstatě celým životem a je součástí mnoha každodenních i speciálních příležitostí. A tak se není ani čemu divit, že mlýnek na kávu najdeme skoro v každé domácnosti. Někde jde spíš o dekoraci než o užitečného pomocníka, jinde si však kávomlýnek nemá šanci příliš odpočinout. Ačkoli se mletí kávy může na první pohled zdát jako naprostá banalita, není tomu tak. I tento detail rozhoduje o tom, zda šálek vaší kávy bude dokonalý. Víte, jak si správně mlýnek vybrat a podle čeho se při jeho výběru rozhodovat?

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Mlít doma, či ne?

Kupovat si kávu mletou, nebo celá zrna? To je otázka, kterou si možná pokládá mnoho z nás. Jednodušší určitě je si koupit kávu mletou – ušetříte si tím práci a chvilku času, ale ochudíte se o mnohé chuťové i aromatické vjemy. Káva totiž skvěle absorbuje vlhkost, což způsobuje její rychlou degradaci. Jejím velkým nepřítelem je ale také vzduch – mletá káva velmi rychle oxiduje neboli zvětrává, a tím se nadobro vytratí její jemné chuťové nuance. I ta nejlepší výběrová káva pak bude chutnat naprosto fádně.

Když si chcete koupit už namletou kávu v akci

V regálech obchodů je běžně k dostání balená mletá káva. U takové ale nikdy nevíte, jak dlouho tam leží a jak dlouhý čas uplynul od jejího namletí. Pokud si kávu kupujete ve specializovaných obchodech či kavárnách, i zde nabízejí možnost namletí. Je to sice hezká služba, ale opět riskujete to, že si domů přinesete kávu bez chuti. Nejlepší variantou tedy je si koupit čerstvě upražená zrna a ty si doma vždy namlít jen v takovém množství, které hned spotřebujete. Jen tak získáte z kávy veškerý její potenciál.

Elektrický nebo ruční?

Při výběru mlýnku na kávu je nejprve nutné si ujasnit, zda chcete elektrický nebo ruční. Zásadní roli by pro toto rozhodnutí měla hrát frekvence mletí a množství kávy, která se u vás doma spotřebuje. Ruční mlýnek se totiž v některých situacích, jako například při rodinné oslavě, dokáže velmi rychle změnit v domácí (nevítanou) posilovnu. Navíc hosté na kávu mohou čekat i velmi dlouho. Elektrický mlýnek si i s větším množstvím kávy poradí velmi rychle a bezbolestně, tedy alespoň pro vás.

Moderní manuální mlýnek na kávu Evannovostro / Shuttestock.com

U obou typů mlýnků už dnes bývá standardem, že lze zvolit hrubost namleté kávy – u těch ručních tím, že k sobě pomocí šroubku přiblížíte nebo naopak od sebe oddálíte mlecí kameny. Zde ovšem hrozí, že ručním nastavením netrefíte ten správný odstup, a tedy tu správnou hrubost namletí. U těch elektrických nemůžete udělat chybu. Mají totiž většinou různé stupně hrubosti mletí přednastaveny, a tak jen stačí otočit páčkou a zvolit stupeň mletí dle požadované přípravy. Nejjemnější na espresso a nejhrubší na cold brew či french press.

Kávová zrna v sobě mají určitý obsah olejů, a tak je pro správné fungování jakéhokoli mlýnku, naprosto nezbytná pravidelná údržba a čištění. Ideálně po každém mletí by se měly zbytky zrn z mlýnku odstranit kartáčkem a poté profouknout mlecí mechanismus. Ruční mlýnek většinou stačí minimálně jednou do měsíce rozebrat, omýt vodou a pořádně očistit kartáčkem a nechat vyschnout. Elektrický mlýnek vyžaduje péči časově i finančně náročnější. Kromě pravidelného otírání vlhkým hadříkem je nutné čas od času vyčistit i mlecí systém (bez použití vody), a to tabletami, které jsou na to určené a dají se koupit ve specializovaných obchodech.

Ruční mlýnek

Výhody

  • nižší cena (samozřejmě existují i luxusní výjimky a profesionální kousky, které bývají dražší)
  • snazší údržba
  • je kompaktní – nezabírá místo a lze si ho sbalit s sebou na cesty
  • funguje i když nastane výpadek proudu

Nevýhody

  • těžší nastavení správné hrubosti namletí
  • časově i fyzicky náročnější mletí
  • vhodný pro menší množství kávy

Žena mele kávu v mlýnku New Africa / Shutterstock.com

Elektrický mlýnek

Výhody

  • pohodlné a rychlé namletí
  • zvládne i větší množství zrn
  • přednastavené stupně hrubosti mletí

Nevýhody

  • vyšší pořizovací cena
  • vyšší náklady na údržbu
  • nefunguje bez elektrického zdroje

Pořiďte si mlýnek v akci

Chcete zrna mlít nebo je drtit?

Důležitým faktorem u elektrických mlýnků je také mechanismus mletí. Mlýnek může buďto pracovat na principu mlecích kamenů, nebo tříštivých nožů.

Jedno je jisté – keramické mlecí kameny rozhodně vydrží déle a oproti ocelovým nožům se vlastně nikdy neztupí ani nezreznou. Pokud se mlecí kameny opotřebují, ale to rozhodně nenastane jen tak, je možné je vyměnit a mlýnek dále používat.

Pokud se tedy rozhodnete sáhnout po elektrickém mlýnku s mlecími kameny, budete stát ještě před jednou volbou: kónické, nebo ploché mlecí kameny? Kónické jsou preciznější a mají podstatně nižší podíl prachové složky (tedy zbytků jemně namleté kávy), která negativně ovlivňuji extrakci neboli louhování kávy. Elektrické mlýnky s kónickými mlecími kameny sice nabízejí nejlepší standard mletí, patří ale k těm dražším, které na trhu jsou. Ty kvalitnější začínají zhruba na 7000 Kč.

Elektrické mlýnky s tříštivými noži bývají většinou levnější a podstatně hůře se na nich dosahuje správná hrubost mletí. Nože totiž kávová zrna sekají a drtí na nepravidelné kousky. Výjimkou také není, že při drcení dochází k přehřívání mechanismu a káva se může přepálit. Doma se vám to zřejmě nestane, ale pokud takový mlýnek máte například v práci, kde je větší provoz, tato situace může nastat.

Detailní pohled na mlýnek s ocelovými tříštivými noži voffka23 / Shutterstock.com

Mlýnek s tříštivými noži

Výhody

  • nižší pořizovací cena
  • snadná údržba

nevýhody

  • nože se tupí a korodují
  • nižší životnost
  • zrna seká na nepravidelné kusy

Sáhněte v obchodě po zrnkové kávě v akci

Mlýnek s mlecími kameny

Výhody

  • preciznější rovnoměrné namletí kávy
  • dlouhá životnost
  • mlecí kameny lze vyměnit
  • preciznější namletí kávy

Nevýhody

  • vyšší pořizovací cena
  • dražší a náročnější údržba