Stažení výrobků: Pozor na loupané krevety s úlomky kovu, led z Makra nebo sušenou šunku z Lidlu

Sušená šunka na chlebu Canva / archiv Lidl

Společnost Makro oznámila, že z preventivních důvodů přistoupila ke stažení hned dvou výrobku z trhu. Konkrétně se jedná o loupané krevety a mraženou ledovou tříšť. Zákazníky velkoobchod varuje před konzumací těchto výrobků, za které nabízí vrácení peněz. Trochu jiný problém řeší potravinový řetězec Lidl, kterému Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila, aby z prodeje stáhl celou šarži italské sušené šunky prosciutto crudo značky Italiamo, z důvodu nízkého obsahu masa.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Pozor na koktejlové krevety

„Vážený zákazníku, dovolujeme si Vás informovat, že společnost Makro Cash & Carry ČR s.r.o. přistoupila z preventivních důvodů ke stažení níže uvedeného výrobku z trhu. Během výroby mohlo dojít ke kontaminaci výrobku kovovým předmětem. Stažení se týká pouze výrobku Krevety koktejlové C loupané se střívkem 200/300 mraž. 1x800 g s datem minimální trvanlivosti 05. 3. 2024 od dodavatele Aspius spol. s.r.o.,“ sdělila vedoucí oddělení kvality Makro Petra Bártová.

Pokud jste výrobek s uvedeným datem spotřeby zakoupili a máte jej k dispozici, můžete ho vrátit do jakéhokoli velkoobchodního střediska Makro. Na základě prodejního dokladu vám budou vráceny peníze zpět. Výrobky vracejte do 31. 7. 2022.

Koláž s vadnými výrobky loupaných krevet a ledové tříště Canva / archiv Makro

Ledová tříšť neprošla laboratoří

Společnost Makro z preventivních důvodů stahuje kromě výše uvedených krevet také další výrobek, který tentokrát nevyhověl v mikrobiologických parametrech, resp. byl překročen legislativní limit pro celkový počet kultivovaných mikroorganismů.

Stažení se týká pouze výrobku:

Ledová tříšť mražená 1×5 kg s datem minimální trvanlivosti 8. 11. 2023 od dodavatele Ice service s.r.o.

I v tomto případě Makro vyzývá, aby zákazníci tento výrobek nekonzumovali a vrátili jej do libovolného velkoobchodního střediska Makro zpět. Za zakoupené výrobky vám budou na základě prodejního dokladu vráceny peníze. Vrácení je možné do 31. 7. 2022.

Sušená šunka na dřevěném podnose s rajčaty a bazalkou Dream79 / Shutterstock.com

Lidl musí stáhnout šarži sušené šunky: Podle SZPI měla méně masa, než uváděla

„Výrobce na obalu potraviny mimo jiné uvedl, že 100 gramů šunky bylo vyrobeno ze 194 gramů vepřové kýty. Laboratorní rozbor ale potvrdil, že 100 gramů šunky bylo vyrobeno pouze ze 142,5 g masa. Údaj na obalu potraviny tak je pro spotřebitele zavádějící ohledně skutečného podílu masa,“ sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nevyhovující je konkrétně:

Balená šunka Italiamo Prosciutto Crudo z řetězce Lidl s označením data minimální trvanlivosti do 27. července 2022 s číslem šarže FA2211809. Inspekce zahájila s řetězcem správní řízení o uložení pokuty.