Louka na talíři: Jaké květiny jsou jedlé?

Ruka trhající květinu na louce PHOTOCREO Michal Bednarek / Shutterstock.com

Dokázali byste přežít na louce? Zeleň kolem vás rozhodně není stravitelná jen pro přežvýkavce, na průměrné české louce najdete nespočet bylin, na kterých si můžete pochutnat. Ne každý ale ví, které rostliny jsou jedlé a které ne. Pokud se to však naučíte, budete mít po velkou část roku zajištěný přísun mnoha důležitých živin zcela zdarma. Představíme si některé jedlé rostliny a také důležité zásady, na které byste měli dávat pozor.

Přečtěte si také

Chcete barevně rozkvetlé talíře jako z časopisu? Zasaďte na zahradě či balkonu lichořeřišnici

Vitamíny zdarma

V lučních bylinách najdete nejen porci vitamínů, ale také mnoho minerálních látek, alkaloidy, flavonoidy, třísloviny, hořčiny, glykosidy, lipidy a další látky, které podpoří vaše zdraví.

Ještě než vyrazíte na bylinky pro salát, je vhodné držet se několika zásad. Je důležité sbírat rostliny jen na místech, která nejsou znečištěná. Vyhýbejte se těm podél silnice, hojně navštěvovaným loukám a místům, kde hrozí chemické znečištění, třeba poblíž parkovišť, továren a skládek.

Dále si pamatujte, že rostliny musíte zužitkovat včas, nejlépe v ten samý den. Dlouhodobé skladování nebo zapaření může mít vliv na jejich nezávadnost. Vždy je omyjte a pokud je nespotřebujete hned, je vhodné je nějakým způsobem konzervovat – některé můžete usušit, zmrazit, naložit nebo třeba zavařit.

Louka s pampeliškami Radovan1 / Shutterstock.com

10 lučních rostlin, které můžete konzumovat

  • Pampelišky – Je to dar, který roste všude. Pampelišky můžete konzumovat celé, od listů až po květy a kořen. Mají lahodnou chuť, skvěle se hodí třeba do salátů, polévek i na oblohu k těžkým jídlům. Z květů si můžete udělat pampeliškový med, také jsou vhodné na sirupy a ze sušeného kořene si uděláte pampeliškový čaj.
  • Sedmikrásky – Stejně jako u pampelišek, i u těchto květin platí, že se hodí do salátů, na oblohy, ale můžete si je dát i jen tak jako jednohubku na procházce. Stačí pozřít několik sedmikrásek a dostanete do sebe porci minerálních látek i vitamínu C. Můžete si z nich také udělat čaj na vyčištění těla nebo je použít do polévek.
Nachystejte si zdravou svačinku

Kupte se slevou Mix salátů.

Porovnat slevy

  • Medvědí česnek – Jeho listy můžete konzumovat sice i samotné, avšak nejlépe vám budou chutnat v salátech, polévkách nebo jako obloha k jídlům. Zkuste je nasekat a posypat s nimi brambory nebo omáčku.
  • Kopřiva – Kopřiva se tradičně používá pro jarní nádivky, do polévek a na detoxikační čaj. Můžete ji také použít pro vytvoření tinktur, mastí nebo na blahodárné koupele, která podpoří váš organismus a zdraví vlasů.
  • Hluchavka – Z mladých lístků hluchavek si můžete připravit salát, můžete je připravit na způsob špenátu, ale hodí se také do polévek a omáček. Stejně jako z kopřivy, i z hluchavky můžete udělat nádivku.
Jetel luční KleinElen / Shutterstock.com
  • Jetel luční – Můžete konzumovat jeho listy i květy. Velmi prospěšný je čaj z jetele, který pomáhá snížit příznaky menopauzy, úzkost, deprese, záněty a vypadávání vlasů. Konzumujte ho opatrně – začněte s malým množstvím a sledujte, jestli na něj nebudete mít alergii.
  • Jitrocel kopinatý – Skvěle se hodí do salátů, sendvičů i jako obloha k pokrmům. Ze lžičky sušeného jitrocele si můžete připravit čaj, který vám pomůže při kašli, s čištěním krve, léčbou zánětů ledvin a močového měchýře, při hemeroidech i astmatu. Můžete si z něj také udělat sirup nebo ho rozmačkat a použít jako obklad na špatně se hojící rány, vředy a štípance od hmyzu.
  • Čekanka obecná – Konzumují se mladé spodní listy a kořen. Kořen se využíval jako náhražka kávy – stačí ho usušit, umlít a následně si ho připravit jako běžnou kávu.
Dbejte na své zdraví
  • Kozlíček polní – Je známý také jako polníček a skvěle nahradí hlávkový salát. Můžete z něj připravovat saláty nebo ho přidávat jako oblohu, zejména k bramborům. Jelikož se snadno pěstuje, nemusíte ho složitě hledat na loukách a polích, ale vypěstovat si ho za oknem nebo na zahrádce. Je nabitý vitamíny a minerály a můžete ho konzumovat ve větším množství.
  • Šťovík kyselý – Jeho mladé lístky můžete konzumovat syrové nebo se jejich žvýkáním osvěžit. Hodí se také do salátů a rovněž si z něho můžete připravit polévku.
Dívka sbírající květiny na louce Andrew Mayovskyy / Shutterstock.com

Než vyrazíte na sběr

U většiny rostlin platí, že se květy a listy sbírají na jaře a kořen na podzim. Pokud sbíráte rostlinu poprvé, ujistěte se, že jde skutečně o daný druh a že jste si ji nespletli s nějakou jinou, která je pouze podobná. Pořiďte si kapesní atlas rostlin nebo si s sebou vezměte telefon, abyste dokázali úlovek přesně identifikovat. V opačném případě můžete riskovat otravu.

Existuje mnoho jedlých rostlin – nejprve se naučte rozlišovat základní druhy a postupně můžete sbírat i další. Při konzumaci vždy začínejte s malým množstvím a sledujte, jak bude vaše tělo reagovat. I když je nespočet rostlin jedlých, může se objevit alergická reakce nebo nevolnost.