Nebezpečný trend mezi dětmi: Nikotinové sáčky mohou poškodit mozek. Ministerstvo chce jejich prodej omezit

Dítě a nikotinový sáček Siarhei Kuranets / Shutterstock.com

Děti se často snaží zkoušet aktivity, které vidí u dospělých. Co je zakázané, to je lákavé a patří sem především kouření. Získat cigarety je pro děti problematické, protože si je v běžných obchodech nekoupí. Existují však i jiné zdroje nikotinu, které jsou snadno dostupné i u těch nejmenších. Nejde o neškodnou látku, dětský organismus je na nikotin velmi citlivý a snadno dojde k předávkování.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Jak se děti dostanou k nikotinu?

Dříve byly hlavním zdrojem cigarety. Některé děti je ukradnou dospělým, některé je kupují ve večerkách nebo poprosí starší kamarády, aby jim je za úplatu koupili.

Velmi časté je také sbírání nedopalků, které se snaží dokouřit. S cigaretou se děti setkávají už kolem 10. roku věku. Raritou není šňupací tabák, který lze u mnohých z nich najít.

Dítě s cigaretou Simon Kadula / Shutterstock.com

Nebezpečné nikotinové sáčky

Zatímco tabákové výrobky jsou pro děti hůře dostupné, k nikotinu se snadno dostanou skrze výrobky, které ho obsahují, ale legislativa je nevnímá jako tabákové produkty. Patří sem zejména nikotinové sáčky, které se buď přežvykují nebo umístí pod ret. V ústech se nechávají obvykle 15–30 minut.

Tyto sáčky způsobují užití nemalého množství nikotinu a jejich pravidelné užívání vede k závislosti. Jeden sáček obvykle obsahuje 4–10 mg nikotinu, u některých je to i mnohem více. V tuzemsku nalezneme celou řadu výrobců, známé jsou například značky LYFT, VELO, FEDRS nebo LOOP.

Jaké množství nikotinu zabíjí?

V minulosti nebylo předávkování nikotinem tak časté, nyní ho nicméně lékaři řeší neustále, a to zejména s příchodem produktů bez tabáku, u kterých lze do těla během krátké chvíle dostat vysoké dávky této látky. U dospělého člověka vážícího 70 kg je smrtelná dávka nikotinu 30–60 mg.

Dětský organismus je však mnohem citlivější, smrtelná může být dávka, která přesáhne 0,5 mg na kilogram jeho váhy – pokud tedy dítě váží 30 kg, dávka vyšší než 15 mg ho může zabít. Pokud vykouří 3 cigarety nebo několik nedopalků, mohou se objevit závažné zdravotní komplikace, které mohou být bez včasné lékařské pomoci fatální. V případě sáčků může i pouze jeden nebo několik kusů vést k silné otravě nikotinem.

Dítě držící krabičku cigaret StepanPopov / Shutterstock.com

Průměrný obsah nikotinu v jednotlivých produktech

  • Filtrované cigarety: 13 až 30 mg
  • Použitý nedopalek cigarety: 5 až 7 mg
  • Nikotinová žvýkačka/pastilka: 2 až 4 mg
  • Nikotinová náplast (celkový obsah): 36 až 114 mg
  • Náplně do e-cigaret: 0 až 36 mg/ml
  • Nikotinové sáčky: 10 mg/ks

Jak se projevuje otrava nikotinem?

Počáteční stimulační účinky se objevují během několika minut a mohou zahrnovat neklid, pocení, nevolnost a zvracení, tachykardii, zúžení průdušek a záchvaty. Při vyšších dávkách může za 1 až 4 hodiny po expozici nastat druhá fáze zahrnující bradykardii, hypotenzi, respirační selhání a kóma. Jakékoli požití může způsobit mírnou toxicitu, v případě dětí je při jakýchkoliv komplikacích nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Usmívající se žena láme cigaretu Gorynvd / Shutterstock.com

Ministerstvo chce prodej omezit

Ministerstvo zdravotnictví pracuje na vyhlášce, která by měla zakázat prodej nikotinových sáčků osobám mladším 18 let. Možná dojde i k omezení gramáže nikotinu v sáčcích. Aby došlo k omezení věku nakupujících, je potřeba ho řešit změnou zákona č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek – jeho úprava zatím nicméně není pro tento rok v plánu.

Nikotinové produkty mají své příznivce i odpůrce. Podle některých jsou skvělou alternativou tabákových výrobků, které do plic dostávají nebezpečný dehet. Často vás odnaučí kouřit, ale závislosti na nikotinu vás v mnoha případech nezbaví. Obzvláště dětí se může naopak jednat o produkt, který závislost nastartuje.

Mějte pod kontrolou své návyky

Jak k dětem přistupovat?

Je těžké děti odradit, protože produkty dostanou od spolužáků a když je vidí užívat ostatní, často nechtějí zůstat pozadu. Je důležité je přinejmenším poučit a vysvětlit jim rizika. Pokud sami kouříte nebo užíváte nikotinové produkty, je větší pravděpodobnost, že se děti pokusí vaše zvyky napodobit. Je proto vhodné před nimi nekouřit a neužívat tyto výrobky. Pokud je užívat musíte, schovávejte je na takové místo, aby k nim mladiství neměli přístup.