Ceny kuřecího masa šplhají závratně nahoru. Češi přestávají sledovat kvalitu a jdou hlavně po slevách

Kuřecí maso v supermarketu stockcreations / Shutterstock.com

Kuřecí maso se těší velké oblibě nejen u nás, ale i v zahraničí. Jeho cena se však od začátku roku zvýšila. Zcela běžně tak supermarkety v těchto dnech nabízejí kilo kuřecích prsou i za dvě stovky. Na vině je válka na Ukrajině a s ní spojené rekordně drahé energie, ale také drahé příkrmové směsi pro drůbež.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Nejvíce zdražují kuřecí prsa

„Kuřecí řízky jsou nedílnou součástí našeho nedělního oběda, takže zvýšení cen masa registruji už delší dobu,“ uvedla v pražském supermarketu jedna z námi oslovených zákaznic.

„Ještě před pár měsíci by nikoho nenapadlo, že za kilo kuřecích prsou budeme platit kolem 200 Kč, ale co naděláte, lidi jíst musí,“ povzdechla si prodavačka v řetězci s potravinami.

Data vývoje cen podle Českého statistického úřadu Kupi.cz

Chov kuřat je extrémně náročný na spotřebu energií, které v těchto týdnech stoupají. A drůbežárny trápí také vysoké ceny za krmivo. Své o tom ví Radovan Dolejší. „Loni jsme dali za krmnou směs v průměru okolo 7 800 Kč a dnes jsme na 12 500 korun,“ povzdechl si chovatel drůbeže. Podle něj však vyšší ceny za maso v supermarketech neznamenají automaticky větší výdělek pro chovatele. Někteří své chovy dokonce ruší, protože se jim nevyplatí.

Češi přestávají řešit kvalitu a na nákupech chtějí hlavně ušetřit

S rostoucími cenami nejen masa začínají podle prodejců Češi více reagovat na slevové akce. Více je zajímá cena před kvalitou. Zvláště u masa se zákazníci zaměřují na zlevněné produkty označené samolepkou SLEVA a výprodejové regály už nejsou výsadou pouze seniorů, ale čím dál častěji o akční zboží projevují zájem lidé v produktivním věku a vícečlenné rodiny. Z průzkumu, který redakce Kupi.cz uskutečnila před brněnským nákupním centrem, vyplývá, že až 90 % oslovených lidí nad 18 let si před nákupem prolistuje akční letáky nebo využije služeb nákupního rádce.

Průměrné ceny masa podle dat Českého statistického úřadu Kupi.cz

Nejvíce slev na maso má Albert, Penny a Kaufland

Z dat největšího nákupního rádce Kupi.cz, který sleduje všechny akční letáky v Česku vyplývá, že v kategorii maso, uzeniny a ryby se nejčastěji objevují produkty z akčních letáků řetězců Albert, Penny Market, Kaufland.

Aktuálně Kupi.cz eviduje ve všech akčních letácích 792 zlevněných produktů,

Největší slevu v kategorii masa nabízí prodejce Kaufland na produkt vepřová pečeně s kostí K-Mistři od Fochu z Modletic, jehož cena klesla o 58 % (99,90 Kč / 1 kg).

Nejčastěji zlevňovaným produktem v červnu je vepřová kýta bez kosti, kterou za sníženou cenu nabídlo hned 8 prodejců.

Podle Kupi.cz nejčastěji lidé v akční letácích vyhledávají:

  1. kuře v akci,
  2. vepřové maso,
  3. filé,
  4. vepřová kýta bez kosti
  5. a krůtí prsa.

Kupi.cz je skvělý pomocník při plánování a realizaci vašich nákupů. Doma si prohlédnete akční nabídky, vytvoříte nákupní seznam a v obchodě ho máte vždy při ruce v mobilní aplikaci. Zároveň můžete prozkoumat nové nabídky, zkontrolovat výhodnost cen zboží přímo u regálu, či mít výhody věrnostních klubů stále u sebe.