Které jídlo se dá snadno zamrazit, když jste ho navařili příliš, a jak na to?

Žena vkládá krabičku s kousky zeleniny do mrazáku hedgehog94 / Shutterstock.com

Jistě už se vám stalo, že jste při vaření neodhadli množství surovin a navařili víc jídla, než jste byli schopní zkonzumovat. Vyhazovat potraviny je samozřejmě věčná škoda. Co tedy s přebytkem? Nejjednodušším řešením je jídlo zamrazit.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Z mrazáku na stůl bez námahy

Zamrazování hotového jídla má svoje nesporné výhody. Až budete příště potřebovat rychlý oběd nebo večeři, budete je mít téměř bez práce. Jednoduše sáhnete do mrazáku, necháte pokrm rozmrazit a můžete servírovat.

A které jídlo můžete bez obav zamrazit „na horší časy“?

Polévky

Vývar se zamrazuje docela běžně. Pokud jej zmrazíte čirý, bez přidání jakýchkoli dalších surovin, můžete jej později využít nejen na přípravu polévky, ale třeba jako základ pro omáčky. Stejně dobře ale můžete zamrazit vývar už s nakrájenou zeleninou a masem – pak je po rozmrazení polévka prakticky hotová.

Zmrazit můžete i další druhy polévek, ale pozor – ty krémové se dají zamrazit pouze předtím, než do nich přidáte smetanu. Stejně tak by v polévce neměl být sýr nebo třeba vejce – to jsou suroviny, které si tam musíte přidat čerstvé až před finálním servírováním.

Dýně, dýňová polévka v miskách a zmrazená polévka v dóze Ahanov Michael / Shutterstock.com

Omáčky

Do mrazáku se hodí i většina omáček. Kuře na paprice je potom hotové jedna dvě, stejně jako třeba svíčková. Pokud při vaření zjistíte, že jste to přepískli s množstvím, odeberte část omáčky stranou a uložte do mrazáku ještě před přidáním smetany. Zamrazit můžete také guláš nebo nejrůznější masové směsi. Co se týče přílohy, ani tady se není čeho bát – knedlík v mrazáku obstojí bez problému.

Meloun si vychutnejte čerstvý

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Ovoce a zelenina

Pokud se vám na zahrádce urodilo větší množství ovoce nebo zeleniny, můžete si zamrazit i ty. Přijdou vhod především v zimě, kdy je o ně nouze. Zeleninu před uložením do mrazáku očistěte. Můžete ji dokonce nastrouhat nebo nakrájet a do jednotlivých sáčků si připravit zeleninové směsi na polévku.

Z ovoce lze dobře zamrazit hlavně bobulové ovoce – jahody, maliny, ostružiny nebo třeba borůvky. Vyhněte se mražení ovoce a zeleniny s vysokým podílem vody, jako je okurka, rajčata nebo meloun.

Dvě dózy s mraženou zeleninou (mrkev, brokolice, květák, fazolky, růžičková kapusta), kousky ledu Pixel-Shot / Shutterstock.com

Moučníky a zákusky

Podařilo se vám připravit větší množství moučníku, který už nemůžete sníst? Nebo vám přebývá nesnězený dort z rodinné oslavy? I tyto dezerty můžete s čistým svědomím uložit do mrazáku. Až vás bude honit mlsná, budou aspoň hned po ruce. Zamrazit ale můžete také obyčejné pečivo.

Která jídla se do mrazáku nehodí?

Samozřejmě existují i potraviny, které k zamrazování vhodné nejsou. Patří sem v prvé řadě mléčné výrobky, jako zakysaná smetana, jogurty nebo šlehačka. Nevyplatí se dávat do mrazáku ani sýry – přijdou o svoji chuť a budou prakticky nepoživatelné. Po uvaření nezamrazujte ani brambory, rýži nebo těstoviny. Stejně tak do mrazáku nepatří jídla smažená.

Pět sáčků se zmraženou zeleninou na sobě Ahanov Michael / Shutterstock.com

Popisujte a hlídejte trvanlivost

Na zamrazování se nejlépe hodí speciální sáčky, které jsou pevnější a odolnější než ty obyčejné. Využít ale můžete i plastové krabičky, nejlépe opět takové, které jsou určené přímo k tomuto účelu. Nezapomeňte všechny balíčky poctivě popsat. Mělo by být jasné, co je uvnitř a kdy jste to do mrazáku uložili. Uvařené zmrazené jídlo byste měli spotřebovat ideálně do tří měsíců. Syrové potraviny tam samozřejmě vydrží déle.

Rozmrazujte nejlépe v lednici. Mikrovlnka by měla být jen krajním řešením, pokud opravdu spěcháte. Vodní lázeň je pro rozmrazování většiny potravin spíše nevhodná. Myslete také na to, že jednou rozmrazené jídlo už se znovu zamrazit nedá. Z tohoto důvodu je lepší připravit si více balíčků po menších porcích. Tak budete mít jistotu, že dané množství skutečně zvládnete spotřebovat a nebudete jídlem zbytečně plýtvat.