Česká pošta kvůli odstávce datových center omezí o víkendu provoz

Uzavřená přepážka na České poště Cineberg / Shutterstock.com

Od pátku 17. do pondělí 20. června plánuje Česká pošta provozní údržbu datových center. Z tohoto důvodu také dojde k uzavření poboček, které běžně zajišťují víkendový provoz. Odstávka začíná v pátek v 19 hodin a potrvá do pondělní 7. hodiny ranní. V pondělí po 7. hodině tedy budou pobočky a pošty Partner už otevřené podle standardních hodin pro veřejnost. Balíkovny Partner budou také poskytovat služby spojené s Českou poštou.

Přečtěte si také

Bez hnojení mít velkou úrodu nebudete! Nemusíte kupovat drahou chemii, půjde to i s přírodními hnojivy, která máte doma

Odstávka se bude týkat jak poboček České pošty, tak Balíkoven Partner. Ty nebudou v době odstávky poskytovat výdej zásilek a nebudou je ani přijímat. Zároveň v termínu plánované odstávky nebudou dostupné ani webové stránky spravované Českou poštou (www.ceskaposta.cz, www.postaonline.cz, www.postovnimuzeum.cz, www.datoveschranky.info) a všechny mobilní aplikace, například Sledování zásilek, Informace o poštách, PodaniOnline a další. V uvedeném termínu nebude možné ani kontaktovat call centrum České pošty.

Systém datových schránek bude během odstávky v provozu.

Auto České pošty Mino Surkala / Shutterstock.com

Česká pošta postupně prodlouží dobu doručování balíků na 12 hodin

Adresáti dostanou větší šanci, že je pošťák s balíkem zastihne doma. Česká pošta spustila v pražském regionu zkušební provoz 12hodinových směn. Místo původních 8 hodin nyní muži a ženy v dodávkách u 58 okrsků hlavního města doručují objednané zásilky o polovinu delší dobu. Tímto krokem se chce Česká pošta ještě více přiblížit svým klientům, zlepšit využití vozového parku, zvýšit produktivitu a kvalitu doručení balíků a snížit provozní náklady.

„Prodloužením doručovací doby bychom rádi snížili počet nezastižených klientů, zvýšili produktivitu z aktuálních 100 balíků na okrsek až na 200 balíků na okrsek a finančně motivovali pošťáky odměnou za doručený balík. Věříme, že se nám zároveň podaří snížit počet vozidel a vybavení a zvýšit mzdové ohodnocení zaměstnanců, kteří se starají o doručování balíků,“ říká ředitel Divize logistiky České pošty Martin Kment.

Nový systém zahrnuje i motivační bonusy pro doručovatele, kteří fungují v pozměněném režimu směn. „Jde o další z transformačních kroků, kterými chceme být blíž našim zákazníkům a nabídnout jim vyšší kvalitu. Věříme, že se dokážeme lépe přizpůsobit jejich životnímu stylu a počet nezastižených adresátů začne významně klesat,“ uzavírá Kment. Česká pošta očekává, že po vyhodnocení pilotního projektu dojde k rozšíření 12hodinových směn do dalších regionů v republice.