ČOI provedla kontroly zákazu prodeje alkoholu a tabáku nezletilým. Pochybení zjistila ve více než 50 % případů

Dětské ruce odmítají lahev piva a cigaretu milias1987 / Shutterstock.com

12 let je průměrný věk konzumace první sklenice alkoholu. Ten má přitom na vyvíjející se organismus přímo devastující účinky. Česká obchodní inspekce kontrolovala ve třetím čtvrtletí loňského roku dodržování zákazu prodeje alkoholu a tabákových výrobků dětem na tuzemském trhu. Z 1 743 provedených kontrol odhalila v 877 případech pochybení.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Mladiství a alkohol

Podle Ministerstva zdravotnictví ČR ochutnají děti alkohol poprvé průměrně ve 12 letech. Ve většině případů je jim podán přímo v rodině u příležitosti nějaké oslavy. Alkohol je přitom pro děti a mladistvé nebezpečnější než pro dospělé a již při požití malého množství se zvyšuje nebezpečí onemocnění jater a nervového systému.

Také platí, že čím dříve začne mladý člověk konzumovat alkohol, tím vyšší je riziko vzniku závislosti. I proto má děti a mladistvé před přístupem k alkoholu chránit zákon. Podle zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, je věková hranice pro požití alkoholu v ČR 18 let.

ČOI kontrolovala dodržování zákona

Česká obchodní inspekce provedla v období od 1. července do 30. září 2023 na tuzemském trhu kontroly zaměřené na prodej alkoholických a tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, elektronických cigaret a nikotinových sáčků mladistvým.

Kontroly se zaměřily na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Člověk zapisuje údaje na papír v deskách SERGIO V S RANGEL / Shutterstock.com

Jak dopadly kontroly ČOI?

ČOI ke kontrole přizvala osoby mladší 18 let i orgány státní správy. Celkem provedla 1 743 šetření, z nichž odhalila 877 případů (50,32 %) porušení právních předpisů. Porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v 318 případech, porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo zjištěno ve třech případech.

Zákaz prodeje alkoholu osobám mladším 18 let byl porušen ve 104 případech (oproti druhému čtvrtletí jde o 2, 86% nárůst), u tabákových výrobků včetně nikotinových sáčků pak ve 31 případech. Ve 39 případech odhalili pochybení ve značení tabákových výrobků, elektronických cigaret a nikotinových sáčků, na něž neumístili viditelný text o zákazu prodeje osobám mladším 18 let. Špatně označeno bylo také 31 případů alkoholických nápojů.

Problematický je prodej online i automaty

Porušení zákona bylo odhaleno i v oblasti internetového prodeje. Online prodejce tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek a elektronických cigaret má povinnost prostřednictvím prostředku komunikace na dálku vyloučit z prodeje osoby mladší 18 let. Ve 24 případech prodejce takovým počítačovým systémem vybaven nebyl a porušil tak zákon. Ke stejnému porušení došlo i 14krát u prodeje alkoholických nápojů.

Stejný problém představují i prodejní automaty s tabákovými výrobky, u nichž bylo pochybení spojené s vyloučením osob mladších 18 let z prodeje odhaleno v 11 případech.

Ruka v obchodě sahá po lahvi piva Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Porušení zákona o spotřební dani

Ve třech případech z celé kontroly bylo odhaleno porušení zákona č. 353/2033 Sb., o spotřebních daních. Z toho se ve dvou případech jednalo o porušení § 107 odst. 6, kdy prodejci porušili povinnost prodávat tabákové výrobky v uzavřeném jednotkovém balení, a v jednom případě prodávali cigarety za vyšší cenu, než byla cena uvedená na cigaretovém kolku.

Zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebyl v daném období porušen. Mezi nejčastější porušení patřilo neseznámení spotřebitele s cenou výrobků, které bylo zjištěno v 281 případech. Na základě všech zjištění bylo uloženo celkem 608 pokut v celkové výši 3 236 500 Kč.

Zdroje: ČOI.cz, NZIP.cz