Osvobození od spotřební daně: Při nákupu cigaret nebo alkoholu je třeba v EU dodržovat limity

Pán s batůžkem vybírá láhev vína natakontur / Shutterstock.com

To, že Češi jezdí rádi nakupovat do jiných zemí EU, není žádnou novinkou. S oblibou zde nakupují nejen potraviny, ale také alkohol a cigarety. Ne každý ale ví, jaké množství tohoto sortimentu zde může legálně pro osobní spotřebu nakoupit, aby byl osvobozen od spotřební daně. Pokud tento sortiment v zahraničí nakupujete, vyplatí se limity znát, abyste se nedostali do křížku se zákonem. Představíme si proto aktuální limity tohoto sortimentu, které zveřejnila Celní správa České republiky.

Přečtěte si také

Co dělat, když vás neustále honí mlsná? Pravděpodobně jste ve stresu a nebo vám něco chybí v jídelníčku

Jaké výrobky podléhají spotřební dani?

Ne každý si může dovolit nakupovat v zahraničí pokaždé, kdy se mu zachce, vyžaduje to čas a náklady za dopravu. Z toho důvodu většinou nakupuje nejrůznější položky ve větším množství. V případě cigaret nebo jiného zboží možná nebudete nakupovat jen pro sebe, ale třeba i pro své blízké, kteří vás o to požádali. Snadno tak můžete nevědomky překročit zákonem dané limity.

Pokud si chce člověk dovézt vybrané výrobky podléhající spotřebním daním pro osobní spotřebu (ne pro účely podnikání) z členských zemí EU, jsou dané výrobky osvobozené od spotřební daně, pokud nepřekročí povolené množství. Mezi tyto výrobky se řadí cigarety, doutníky, dýmky a tabák, alkohol nebo i minerální oleje. Při přepravě těchto výrobků jsou stanoveny limity, které upravují, jaké množství lze převézt přes hranici, aniž by se platila spotřební daň.

Příslušníci celní správy zajišťují muže Chris Smithe / Shutterstock.com

Celníci mohou uložit pokutu

Celníci převoz výrobků namátkově kontrolují a zcela běžně se setkávají s překračováním limitů, které je pokutováno. V nedávné době evidovaly hned několik přestupků, kde se v případě neoznačených vybraných výrobků jednalo o porušení zákona o spotřební dani a některé případy byly klasifikovány jako podezření ze spáchání trestného činu. Během jediného týdne bylo například u hranic s Polskem zajištěno více než 14 kilogramů tabáku a přes 31 tisíc kusů cigaret. Celkový únik na dani v takovém případě přesáhl částku 15 tisíc korun.

Představíme si proto aktuální limity tohoto sortimentu, které zveřejnila Celní správa České republiky.

Zákonné limity pro vybrané výrobky

Současné znění zákona o spotřební dani uvádí následující limity pro dopravu níže uvedených vybraných výrobků ze zemí v EU, které jsou osvobozeny od platby spotřební daně:

  • minerální oleje, s výjimkou zkapalněných ropných plynů dopravovaných v tlakových nádobách o hmotnosti náplně do 40 kg včetně, množství dopravované v běžných nádržích zvýšené o 20 l
  • zkapalněné ropné plyny v tlakových nádobách o hmotností náplně do 40 kg včetně 5 tlakových nádob
  • konzumní líh a lihoviny 10 l konečných výrobků
  • pivo 110 l
  • meziprodukty 20 l
  • vína 90 l, z toho u šumivých vín 60 l
  • cigarety 800 ks
  • cigarillos nebo doutníky o váze menší než 3 g/ks 400 ks
  • ostatní doutníky 200 ks
  • tabák ke kouření 1 kg
  • zahřívané tabákové výrobky 250 g
Cigarety na eurových bankovkách IhorL / Shutterstock.com

Rozšíření okruhu nových výrobků

Je třeba dbát na to, že se rozšířil okruh nových výrobků a jejich množstevních limitů. Týká se ostatních tabákových výrobků a výrobků souvisejících s tabákovými výrobky. Změna zákona o spotřební dani je účinná od 1. 1. 2024 a zahrnuje níže uvedené výrobky.

Výrobky související s tabákovými výrobky:

  • náplň do elektronických cigaret 80 ml
  • nikotinové sáčky 500 g
  • ostatní nikotinové výrobky 500 g

Ostatní tabákové výroby:

  • pro osobní spotřebu se považuje množství ostatních tabákových výrobků, které nepřesahuje 500 g

Když uvedené limity překročíte, výrobky vám budou nejen zabaveny, ale také bude případ řešen v daňovém řízení. Při nákupu výše zmíněných výrobků je všem cestujícím doporučeno, aby nevyhazovali daňové doklady o nákupu zboží, ale měli je u sebe právě pro případ kontroly.

Zdroj: celnisprava.cz