Konec jednorázových e-cigaret v EU. Cílí na mladistvé, navíc vytvářejí další odpad

Žena kouřící e-cigaretu ilkov_igor / Shutterstock.com

Po Německu, Belgii, Irsku a dalších státech přichází se zákazem ochucených e-cigaret také Francie a Česká republika. Zákaz je součástí balíčku protikuřáckých opatření, který připravil kabinet premiérky Élisabeth Borneové. Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví navrženou Evropskou uní podepsal počátkem minulého týdně také prezident Petr Pavel. Dle evropských zákonodárců cílí e-cigarety především na mladistvé, navíc vytvářejí další odpad.

Přečtěte si také

Oběd do 50 minut! Výborné lasagne se špenátem, mozzarellou a bešamelem

E-cigarety ve Francii končí

Jednorázové elektronické cigarety se v posledních letech těší velké popularitě v řadě zemí, a to především u dětí a mládeže. To a další důvody přivedly nyní kabinet francouzské premiérky Élisabeth Borneové k rozhodnutí nastolit razantnější opatření.

„Dávají vzniknout reflexu, na který si děti zvyknou, a nakonec je to přitáhne k tabáku,“ vysvětlila Borneová na francouzské stanici RTL důvody, které vedly k zákazu těchto výrobků. Ačkoli je nákup e-cigaret teoreticky omezen věkovou hranicí 18 let, realita je mnohdy jiná. Ve Francii je tabák zodpovědný za přibližně 75 000 úmrtí ročně. O restrikcích momentálně uvažuje i britská vláda.

Na vině jsou výrobci

Zářivé barvy a atraktivní příchutě, které výrobci používají, záměrně cílí na teenagery. Popularitu jednorázových e-cigaret, které jsou navíc v době vysoké ekologické odpovědnosti vyloženě kontroverzním tématem, ještě zvyšují influenceři, kteří výrobky propagují na nejrůznějších sociálních sítích.

Atraktivitu těchto cigaret u mladých lidí ještě zvyšuje jejich jednorázové použití, jelikož není třeba řešit logistiku a nákup náplní, který je s používáním klasických e-cigaret spojený. „Stala se z toho epidemie. Je strašné, jak se tabákový průmysl rozhodl cílit na děti,“ uvedl pro stanici BBC Loïc Josseran, šéf sdružení Aliance proti tabáku.

Ruka držící elektronické cigarety Yarrrrrbright / Shutterstock.com

Cigarety na lékařský předpis

Co se týče přístupu k elektronickým cigaretám, nejrazantnější postoj zaujala Austrálie, kde je kouření povoleno pouze na lékařský předpis, obsah nikotinu je omezen a příchutí je pouze omezené množství.

K omezení marketingu a zákazu obchodu v blízkosti školních zařízení přistoupil také Nový Zéland. Počet studentů v průměrném věku 14 let, kteří denně užívají e-cigarety, se mezi lety 2019 a 2021 zvýšil ze 3,1 na 9,6 %. Pravidla vstoupila v platnost v srpnu.

Žena držící nahřívaný tabák Vershinin89 / Shutterstock.com

Česko stoplo nahřívaný tabák

Jak experti po celém světě opakovaně upozorňují, ačkoli e-cigarety disponují atraktivními obaly a zdánlivě neškodnými příchutěmi, stále jde o tabákový výrobek a jeho užívání s sebou nese mnoho zdravotních rizik včetně zánětlivých onemocnění plic či poškození orgánů vlivem usazování toxických látek.

Jen v Česku se dle odhadů prodalo až statisíce souprav pro nahřívaný tabák, v němž náplň nehoří, ale baterie v zařízení vytváří aerosol. Náhradních náplní se ročně prodá zhruba dvě miliardy kusů. Zákaz, který začne platit v říjnu letošního roku, se dotkne značek IQOS od Philip Morris, Glo od British American Tobacco i Pulze od Imperial Brands.

Zákaz se netýká nikotinových sáčků

Jistá opatření, která mají vést ke snížení užívání tabákových výrobků u mladistvých, se chystá zavést i Česká republika. Dle tuzemských statistik kouří cigarety asi 11 % mladistvých. U nás začne od 23. října platit zákaz prodeje nahřívaného tabáku s příchutěmi. Tento zákaz se však netýká elektronických cigaret ani nikotinových sáčků, které nejčastěji kupují právě teenageři.

„U nahřívaného tabáku z mého pohledu příchutě nehrají až tak významnou roli. Daleko větší roli hrají příchutě u elektronických cigaret nebo u nikotinových sáčků,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Elektronická cigareta ležící na kanálu bennphoto / Shutterstock.com

A co ekologické hledisko?

Tyto výrobky ale nejsou problémem pouze ze zdravotního hlediska, ale také z toho ekologického. Jednorázová e-cigareta je totiž vyrobena z plastu a používá baterii s obsahem přibližně 0,15 gramu lithia, dále nikotinové soli a rezidua těžkých kovů.

Jak v minulém týdnu informovala britská BBC, jen ve Spojeném království se přitom těchto cigaret za minulý rok vyhodilo 5 milionů týdně.

Zdroje: RTL.fr, BBC.com, Echo24.cz, Lidovky.cz, Novinky.cz, Seznamzpravy.cz, NCBI.NLM.NIH.gov