Produkty, které byly staženy z prodeje. Nebezpečná houpačka i med s antibiotiky

Nákupní košík v supermarketu non c / Shutterstock.com

Pokud jde o nákup zboží, každý spotřebitel doufá, že bude zakoupený produkt funkční, bezpečný a bude splňovat určité standardy kvality. Jak se ale říká, i mistr tesař se někdy utne, a proto může výjimečně dojít k situaci, kdy zakoupený produkt nesplňuje zákonné normy a je stažen z prodeje. Představujeme seznam produktů, které byly v nedávné době z různých důvodů stažené z oběhu.

Přečtěte si také

Na způsobu přípravy vajec záleží! Zjistěte, jak je udělat tak, aby se z nich nestala kalorická bomba

Nevhodné pyžamo a chrastítko z Pepca

Oblíbený prodejce levného oblečení a potřeb pro domácnost Pepco oznámil v tomto týdnu na svých stránkách stažení hned tří výrobků. Prvním z nich byl dívčí pyžamový overal Turtledove (PLU 343256), který nesplňuje požadavky evropské normy EN 71-1+A1:2019 a hrozí u něj riziko uvolnění malých částí.

Dalším z problematických výrobků byla sada obsahující křídu na vlasy s tetováním. V tomto výrobku byla zjištěna nepovolená barviva. Na základě analýzy bylo vyřazeno též dětské chrastítko ve tvaru kravičky (PLU 345236), u něhož hrozí riziko udušení v důsledku uvolnění malých částí. Zmíněné produkty můžete vrátit na nejbližší prodejně Pepco, kde vám také neprodleně vrátí peníze.

Houpačka Kidland Kaufland Kaufland

Nevyvážená houpačka z Kauflandu

Přešlap v kvalitě řeší v poslední době i společnost Kaufland. Ta v současné době stahuje z prodeje alkoholický nápoj Voscarini Hugo Frizzante bílé 0,75 litru. Obsahuje totiž kvasinky, které mohou způsobit kvašení až prasknutí postižených lahví. Vzhledem k riziku poranění by měli zákazníci lahve s danou šarží pečlivě zabalit a zlikvidovat.

V prodejnách také déle neseženete výrobek „Kidland, houpačka 3v1“ (číslo výrobku 373598_2204), u něhož z důvodu výrobní vady hrozí nekontrolovatelné naklápění dopředu a dozadu. Vzhledem k možnému zranění vyzývá řetězec zákazníky k okamžitému vrácení na jedné z vybraných poboček.

Lesní med s obsahem antibiotik?

Zcela stejný produkt, jen s jinou značkou, nedávno stáhla z prodeje také společnost Lidl. Dětskou houpačku „Playtive Závěsná houpačka 3 v 1“, s IAN 388000_2104, dodavatele OWIM GmbH & Co. KG vyřadila společnost ze stejného důvodu jako Kaufland.

Lidl také nedávno zveřejnil zprávu o stažení medu značky MEDOKOMERC s.r.o. s datem minimální trvanlivosti 21. 3. 2025, 4. 4. 2025 a 15. 5. 2025. Tento výrobek může totiž obsahovat residua antibiotika ciprofloxacin. Pokud máte tento med doma, dále jej nekonzumujte a sklenici vraťte v jakékoli prodejně Lidl. Peníze vám budou vráceny i bez předložení pokladního dokladu.

Brambůrky v sáčku Axel Bueckert / Shutterstock.com

Paprikové brambůrky se slaninovou příchutí

Koupili jste si před nedávnem paprikové Bohemia Chips a po ochutnání prvního lupínku zmateně kontrolujete obal? Pokud se vám zdá, že paprikové brambůrky chutnají jako slanina, chuť vás zřejmě nešálí. Český výrobce brambůrků Bohemia Chips totiž omylem zaměnil obal těchto dvou výrobků.

„Bohužel musíme potvrdit, že vlivem lidské chyby došlo k záměně paprikové kořenící složky za slaninovou. Záměna byla pouze u limitovaného množství výrobků. Daní obchodní partneři byli požádáni o stažení a další prodej výrobků, kterých se tato záměna týkala, byl okamžitě zastaven,“ uvedla manažerka společnosti Intersnack, která vlastní značku Bohemia Chips, Helena Veselá. Vadné zboží můžete vrátit či vyměnit na prodejně, kde jste jej zakoupili.

Více histaminu, než je povoleno

Společnost Makro Cash & Carry ČR s.r.o. nedávno informovala o stažení výrobku TUŇÁK ŽL. STEAK 250G mražený, číslo šarže VN 573/III/010, EAN 8594014236590, který byl v obchodě k zakoupení od 7.11.2022 až 1.8.2023. V uvedené šarži bylo zjištěno vyšší množství hormonu histaminu, než povoluje legislativa. Výrobek můžete až do 22.9.2023 vrátit v jakékoli prodejně Makro, kde vám budou vráceny peníze.

Koncem srpna také Makro přistoupilo ke stažení produktu Svatováclavské víno 1l, šarže L200, DV 9.4.2020. Státní zemědělskou a potravinářskou správou bylo zjištěno, že daný výrobek překročil limit pro obsah konzervantu kyseliny sorbové. Při konzumaci však nehrozí zdravotní rizika.

Ruce dávají nastrouhaný sýr na těstoviny Nikonov Vladimir / Shutterstock.com

Sýr s možným výskytem plísní

Hypermarket Albert koncem srpna informoval o stažení výrobku Zámecký sýr 45% str. 200 g s datem spotřeby 1.10.2023, EAN kódem: 8590421063682 od dodavatele Jaroměřická mlékárna. Důvodem stažení byl možný výskyt plísní. Pokud výrobek v prodejně vrátíte do 1.10.2023, budou vám vráceny všechny finanční prostředky.

Z prodeje byl stažen také Meloun vodní bezsemenný s šarží L 3502 od dodavatele Baker, a to na základě nevyhovujících výsledků laboratorních rozborů.

Hra na rybaření z IKEA

Co se týče dětské bezpečnosti, jsou prodejci více než opatrní. I z tohoto důvodu stahuje nyní nábytkový dům IKEA z prodeje hru na rybaření pro děti BLAVINGAD, číslo výrobku 10526506. Prodejce stažení zdůvodňuje možností uvolnění nýtů na hračce a vysokým rizikem udušení. Zákazníci mohou hru vrátit v jakémkoli obchodním domě IKEA, kde jim budou v plné výši vráceny finanční prostředky.

Zdroje: Pepco.cz, COI.cz, Kaufland.cz, Lidl.cz, Makro.cz, Albert.cz, IKEA.cz