Jak vybrat kvalitní víno? Známe osvědčené tipy someliérů

Člověk drží červené víno, na jehož etiketě je nápis Premium High Quality Rawpixel.com / Shutterstock.com

Nabídka vín je dnes opravdu široká, a to nejen ve vinotékách nebo na specializovaných e-shopech, ale také v supermarketech. Jak se tedy v sortimentu zorientovat a vybrat víno, na kterém si pochutnáte s partnerem nebo návštěvou? Přinášíme několik tipů pro věčné začátečníky i mírně pokročilé. Hned na začátek ale můžeme prozradit, že hodně napoví už samotná etiketa, kde byste vždy měli najít informace o původu i kategorii vína.

Přečtěte si také

Věděli jste, že teplá voda z kohoutku není pitná?

K čemu se hodí červené, bílé a růžové víno?

Červené víno se vyrábí z modrých hroznů a obsahuje více tříslovin, proto je těžší než svěží bílé. Hodí se tedy hlavně k červenému masu nebo k omáčkám, ale také ke zrajícím sýrům. Při výběru tudíž doporučujeme přemýšlet nad tím, k čemu budete víno podávat. A pro větší počet hostů byste měli mít obě varianty.

Lehká bílá vína s výraznější kyselinkou zase skvěle doplní mořské plody, drůbež nebo některé sýry. Speciální kategorií jsou pak vína růžová, která someliéři doporučují hlavně na léto. Nikdo ale samozřejmě neříká, že je nemůžete pít po celý rok. Nejlépe vyniknou se zeleninovými saláty a rybami.

Jaký je rozdíl mezi tichým vínem a sektem?

Abyste výběr neměli tak jednoduchý, je tu další dělení. A to na tichá vína a sekty nebo zkrátka bublinky, které si také zaslouží pozornost, protože jsou stále oblíbenější. Zatímco dříve byly určené výhradně pro slavnostní příležitosti, dnes si je běžně dáváme jen tak, hlavně v létě. Většinou totiž mají nižší obsah alkoholu než tichá vína, jsou příjemně lehká a mírně aromatická. Vznikají ale hned třemi různými způsoby.

Francouzské Champagne a většinou i španělská Cava se vyrábějí šampaňským způsobem. A to tak, že se do kvašeného nápoje přidá tirážní likér, a z obsaženého cukru tím pádem vznikne etanol a oxid uhličitý. Celý proces přitom probíhá přímo v lahvi, proto trvá minimálně rok.

Italské Prosecco pak zpravidla vzniká metodou Charmat, tedy také přidáním tirážního likéru do prvotně kvašeného vína. Rozdíl je ale v tom, že se tak děje v tlakových nádobách a do lahví se lije až hotový produkt. Výroba je tedy rychlejší a levnější než u šampaňské metody. To ale neznamená, že by Prosecco nemělo dostatečnou úroveň a lahodnou chuť.

Ještě byste měli znát rozdíl mezi Spumante (šumivým) a Frizzante (perlivým) vínem. Spumante má v lahvi tlak alespoň 3,5 baru, je o něco dražší a zpravidla i kvalitnější. Naproti tomu u Frizzante se tlak pohybuje jen okolo 1 až 2,5 baru. Další možností je ještě Frizzante od českých nebo moravských vinařů, které bývá pouze dosycené oxidem uhličitým. I tak si ho ale lidé chválí a rádi ho popíjejí zejména během letních večerů.

Barman si prohlíží červené víno ve sklenici il21 / Shutterstock.com

Jaký obsah cukru má víno?

Každý má jiné chutě, ale sladkost vína určuje přesné množství cukru. Zůstává v nápoji i po ukončení procesu kvašení, proto se mu říká zbytkový. V suchém víně jsou to pouze čtyři gramy na litr, polosuché má do 12 gramů zbytkového cukru, polosladké maximálně 45 gramů a sladké více než 45 gramů.

Telecí líčka na červeném víně
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Telecí líčka na červeném víně

Telecí líčka patří mezi oblíbené lahůdky, na kterých si rád pochutná nejeden gurmán. Toto měkké a chuťově velmi lahodné maso nakrájené na plátky a přelité chutnou omáčkou z červeného vína podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Telecí líčka na červeném víně

Jaká vína jsou nejkvalitnější?

To nejlepší ve světě vín najdete pod označením „jakostní s přívlastkem“. Tato vína musí splňovat spoustu náročných požadavků od výroby v místě sklizně přes použití maximálně tří odrůd až po zákaz využívání sladidel a konzervačních látek.

Přívlastková vína se pak ještě dělí na kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, slámová a ledová vína. Hlavním parametrem je v tomto případě chuť, která závisí na cukernatosti hroznů, s tím, že u ledových vín je nejvyšší. Všechny zmiňované informace byste měli najít na etiketě, stejně jako detaily o původu, konkrétní odrůdě nebo odrůdách, pokud jde o cuvée.

Zdroj: Alkohol.cz, Blog.mall.cz, Vinomapa.cz, Vitalia.cz