Vypěstujte si vlastní zásobu čerstvé stévie. Zdravěji s ní osladíte kávu, dorty i snídaně

Člověk trhá stévii casa.da.photo / Shutterstock.com

Stévie, sladká tráva nebo medové lístky. Extrakt z této subtropické rostliny si jako alternativní sladidlo bez kalorií a negativního vlivu na naše zdraví i postavu nachází své místo v kuchyních čím dál více lidí. A s dostatečnou péčí se dá dokonce jako bylina pěstovat na zahradě nebo parapetu okna. Čerstvé listy totiž mají spoustu dalších benefitů a kromě slazení je využijete při řadě zdravotních obtíží. Jak stévii sladkou doma pěstovat a jak listy zužitkovat?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Jak pěstovat stévii?

Stévii sladkou lze pěstovat ze sazenic (rostlinka vás bude stát od 90 Kč podle velikosti) nebo ze semínek (balení se cenově pohybuje kolem 45 až 75 Kč).

Semena se doporučuje nechat klíčit při teplotě 24 až 27 °C ve stále vlhké kyselé zemině (s pH 5,5–6,5, ideální jsou rašelinné substráty určené pro vřesy nebo muškáty).

Stévie ve dvou květináčích yul38885 / Shutterstock.com

Pozor na přemokření, slunce i zimu

Vzrostlé rostliny je poté vhodné pěstovat v dostatečně velkém květináči s mírně kyselou písčitou půdou. V obchodě jim ideálně vyberte samozavlažovací nádoby, neboť stévie mají rády neustálou závlahu, ovšem bez nadměrného přelévání.

Dařit se jim bude na teplém stanovišti, neměly by ovšem být dlouhodobě vystaveny přímému slunečnímu svitu. Na zahradě je umístěte do polostínu se závětřím, doma na parapet okna orientovaného na východ. Na zimu je nutné rostliny přesunout do skleníku nebo vnitřních prostor, kde teplota neklesá pod 10 °C

Lístky se sklízí do prvních květů. Po odkvetení totiž stonek i s listy uschne. Po otrhání zeleně jej ovšem stačí seříznout cca 10 až 15 cm nad zeminou a on opět doroste.

Vyzkoušejte i další alternativní sladidla

Jaké zdravotní přínosy má stévie?

Na rozdíl od extraktu v podobě bílého prášku, který běžně koupíte v obchodech, mají kromě sladké chuti čerstvé lístky stévie celou řadu výhod a prospěšných benefitů. V první řadě v nich zůstává množství cenných látek, které z rostliny dělají užitečnou bylinu v lidovém léčitelství.

Stévie má například výborné antibakteriální účinky a její žvýkání podporuje ochranu před usazováním zubního plaku a vznikem kazů. Užívá se také při nachlazení, bolestech hlavy, zažívacích obtížích a plynatosti, kolísání tlaku nebo při nedostatku energie.

Čokoláda s mandlemi a stévií Alchena / Shutterstock.com

Jak sladit s čerstvou stévií?

Podobně jako kupovaný prášek nebo sirup ji využijete pro alternativní doslazování nápojů, pečených i nepečených dezertů a pokrmů, pudinků, kaší, jogurtů apod. V horkých nápojích můžete nechat čerstvé či vlastnoručně nasušené lístky louhovat (na šálek začnete se dvěma listy a podle vlastních preferencí množství přizpůsobte).

Do teplé a studené kuchyně je ideální je nadrtit či nasekat – čím více najemno, tím více sladit budou. S dávkováním to ale moc nepřehánějte. Vzhledem k tomu, že je stévie řádově stonásobně sladší než cukr, udává se, že jedna polévková lžíce rozemletých listů může v receptu nahradit až 250–500 g cukru.

Nezapomeňte proto, že používání čerstvé stévie je z počátku hodně o experimentování a nacházení vlastního optimálního poměru. Lístky mohou mít v závislosti na podmínkách pěstování rozdílnou sladkost.

Zdroj: Living.iprima.cz, Denik.cz