Jednoduchá dýňová polévka se smetanou, kterou zvládne úplně každý

I ta nejjednodušší dýňová polévka má své kouzlo. Tento recept si ale určitě oblíbíte nejen pro jeho rychlou přípravu, ale i pro dokonalou chuť. Stačí vám dýně hokkaidó, pár základních surovin, které jsou snad v každé domácnosti, a mixér. Podle našeho videoreceptu zvládne připravit tuto dokonalou podzimní polévku úplně každý.

Přečtěte si také

Domácí pečený čaj: Dobrota a jedinečný vánoční dárek v jednom. Přinášíme 3 recepty, které stojí za vyzkoušení

Dýně hokkaidó

Dýně hokkaidó, někdy také nazývaná hokaido, je velmi zdravá a chutná zelenina.

Dýně hokkaidó má příjemnou máslovou chuť a nemusí se loupat, navíc se dá zpracovat na sladko i na slano. V kuchyni má široké využití – můžete ji vařit, péct, dusit nebo grilovat. Jíst ji ale můžete i v syrové podobě.

Co obsahuje?

  • vitamíny A, B, C, E, K
  • kyselinu listovou, pantotenovou
  • omega 3 a 6 mastné kyseliny
  • betakaroten
  • železo, hořčík, sodík, zinek, draslík
  • bílkoviny, vlákninu
Rozřízlý dýně hokkaidó, dýňová semínka a olej z dýně Sonja Rachbauer / Shutterstock.com

Recept: Krémová dýňová polévka se smetanou

Ingredience:

  • 1 menší dýně hokkaidó
  • 1 cibule
  • 1 celer
  • 1 petržel
  • 150 ml smetany na vaření
  • 400 ml vody
  • olivový olej
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte na kousky nakrájenou cibuli, celer a petržel a vše orestujte dozlatova.
  2. Mezitím si nakrájejte na menší části dýni hokkaidó, přidejte ji na pánev k osmažené zelenině a 10 minut pod pokličkou poduste. Záleží na tom, jak máte dýni šťavnatou – některé mnoho tekutiny nepustí, a tak je dobré trochou vody vše podlít, aby se směs zeleniny na pánvi nepřipekla.
  3. Připravte si větší hrnec, do kterého přemístíte podušenou zeleninu z pánve. Přilijte 400 ml vody a 20 minut povařte pod poklicí.
  4. Zeleninový vývar můžete rozmixovat v hrnci tyčovým mixérem nebo ve vysokootáčkovém mixéru do hladké konzistence.
  5. Přidejte 150 ml smetany na vaření, dochuťte podle sebe solí, pepřem a krátce povařte.
Talíř s dýňovou polévkou a dýní v pozadí Kupi.cz

Tip od Kupi.cz: Pro ty, kdo milují husté polévky, si ji vyzkoušejte úplně nakonec zahustit toastovým chlebem nebo pečivem natrhaným na kousky a krátce povařte. Výsledek vás překvapí.

Nakonec můžete polévku na talíři dochutit krémovým balsamicem, ozdobit dýňovými semínky a podávat s chlebem nebo pečivovými krutony. Dobrou chuť!

Zdroje: Bylinkyprovsechny.cz, autorský recept a video Kupi.cz