Proč káva chutná jinak z bílého nebo červeného hrnečku? Barva nádobí ovlivňuje víc, než si myslíte

Ruce drží hrnky různých tvarů a barev Alex SG / Shutterstock.com

Chutná vám někdy stejná káva jinak doma a jinak v práci, nebo dokonce rozdílně každý den? A střídáte při pití různé barvy hrnečků? Ty mohou způsobovat změny ve vnímání chuti horkých nápojů. Náš mozek totiž reaguje na všechny podněty a barva nádobí není výjimkou. Jak se mění chuť kávy, když ji pijeme z bílého, černého, červeného, modrého či žlutého šálku?

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Jak barva hrnku ovlivňuje chuť kávy?

Vlivem barvy hrnku na chuť kávy se již před několika roky zabývala trojice australských vědců a baristů v rámci studie publikované magazínem Flavour. Konzumentům dávali ochutnat stejnou kávu v šálcích různých odstínů a sledovali, jak se mění vnímání intenzity, hořkosti a sladkosti.

Podobných experimentů proběhlo po celém světě během uplynulých let více a všechny přinesly zajímavé, do jisté míry shodující se závěry. Jak to tedy s barvami a kávou je?

Bílá

Při popíjení kávy z bílého šálku se většina účastníků výzkumu shodovala na tom, že jim chutná silněji a více hořce, než tomu bylo u jiných barev. Je to dáno zejména kontrastem. Tmavý nápoj ve světlém hrnku dává našemu mozku signál intenzity a výraznosti.

Pokud tedy potřebujete ráno nebo v práci vytěžit ze svého kofeinového nápoje maximum povzbuzení, podle vědců je nejlepší si ho vychutnat z bílého nádobí, které rovněž násobí efekt kávy v případě, kdy jsme na ni již imunní a stimulantem je pro náš mozek spíše onen rituál.

Člověk sedí v kanceláři a drží bílý hrnek Stock-Asso / Shutterstock.com

Černá

Tmavé barvy mají naopak tendenci chuť kávy mírně zjemňovat, pravděpodobně díky tomu, že odstíny nejsou v kontrastu jako v předchozím případě. Řada účastníků výzkumu popsala, že jim to stejné kafe přišlo z černého, případně tmavě hnědého (tedy i průhledného) šálku méně silné než z bílého. Nicméně vnímání hořkosti je na obou koncích barevné škály podobné.

Modrá

Co se pití kávy z hrnku modré barvy týče, pro řadu účastníků výzkumu byl takový nápoj ve výsledku chuťově jemnější. V tomto případě může být nicméně důvod prostý. U řady značek káv se modrou barvou označují a odlišují „mild“ neboli jemnější a slabší varianty (dělá to tak u svých zrnkových či instantních káv například Tchibo včetně kapslí Cafissimo, Jacobs Krönung včetně kapslí Tassimo, Eduscho apod.) a náš mozek si tak automaticky tuto barvu spojuje s méně intenzivní chutí.

Kávový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kávový koláč

Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.

Kávový koláč

Červená

Hlídáte si váhu nebo příjem cukru a zároveň upřednostňujete sladší kávu? Pak ji začněte pít zásadně z červených hrnků. Podle vědců si tuto barvu spojujeme se sladkým ovocem, jako jsou jahody, maliny, třešně, švestky nebo třeba melouny. A nápoje servírované v červeném nádobí automaticky vnímáme jako sladší a ovocnější. Obdobně na náš mozek působí sytě růžová, fialová nebo modrofialová barva.

Žena drží červený hrnek s kávou SewCreamStudio / Shutterstock.com

Žlutá

Žluté tóny si lidé všeobecně spojují s hřejivými a útulnými pocity. Pokud si chcete šálek kávy vychutnat pro chvilku klidu a umocnit pohodu a relax, sáhněte po takto barevném hrnečku. Někdo dokonce tvrdí, že mu nápoje z něj připadají déle horké. Vědci se nicméně shodují, že žlutá se mnohem více hodí pro popíjení čajů.

Jak chuť ovlivňuje tvar šálku?

Podobně jako se například k vychutnávání rumů a whisky prodávají speciálně tvarované sklenice, dá se koupit i nádobí určené k degustování a popíjení kávy, především zrnkové výběrové. Na trhu jsou k dostání sklenice a šálky s otevřenějším či uzavřenějším hrdlem, kónické, široké či zakulacené. Některé díky svému tvaru vyzdvihují u kávy ovocné tóny, jiné čokoládové nebo sladké.

Zdroj: Flavourjournal.biomedcentral.com, Washingtonpost.com