Nejoblíbenější nealko nápoj na světě: Kávu čeká skvělá sklizeň a rekordní spotřeba

Ruce držící sušená kávová zrna lovelyday12 / Shutterstock.com

Káva patří k nejoblíbenějším nealkoholickým nápojům na světě, ročně se jí vyprodukuje více než devět miliard kilogramů, a dokonce jde o druhou nejobchodovanější komoditu hned po ropě. A není se čemu divit. Dá se pít na tisíc způsobů, ráno nebo večer, teplá i studená, dokáže dokonale nabudit a její nahořklé chuti se nic nevyrovná. Co se týče sklizně, vyhlídky na příští rok jsou více než příznivé.

Přečtěte si také

Úsporné nákupy: Jak využít letáky a akce ke snížení výdajů za jídlo?

Kávu čeká rekordní sklizeň

Pandemie covidu-19 způsobila propad v mnoha odvětvích včetně obchodu s kávou. Po 9% poklesu v sezoně 2021/2022 sklizeň opět stoupá. V nadcházející sezoně 2023/2024 se dokonce počítá s produkcí přesahující 174 milionů žoků kávy (zhruba 104 milionů tun).

Vyšší sklizeň se očekává hlavně od dvou klíčových producentů –⁠ Brazílie a Vietnamu, kteří vyrovnají pokles v Indonésii. Dle odhadů by měla celosvětová spotřeba v této sezóně vzrůst na rekordních 170,2 milionů žoků. Zásoby na konci marketingového roku, který pro každého producenta začíná jindy, zůstanou proto velmi napjaté.

Skupina lidí si přiťukává hrníčky s kávou DavideAngelini / Shutterstock.com

Zájem o robustu roste

Jak počátkem letošního července uvedla Mezinárodní organizace pro kávu (ICO), vlivem inflace je letos na kávovém trhu patrná zvýšená poptávka po levnějších zrnech robusta. Naopak poptávka po dražší arabice, například brazilské Naturals či kolumbijské kávy Milds, mírně poklesla. Přesun zájmu k levnějším zrnům způsobil zdražení kávy arabica z průměrných 4,57 USD na průměrných 5 USD.

Odborníci však varují, že pěstitele robusty ohrožuje klimatický jev El Niño, který dodává teplo oceánům a atmosféře, vlivem něhož by cena robusty, která se využívá především k výrobě instantní kávy, mohla výrazně stoupnout.

Kávová zrna
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Kávová zrna

Kávová zrna patří mezi oblíbené cukroví, které se připravuje nejen o Vánocích. Zrna jsou velmi lahodná, sladká a hlavně jednoduchá na přípravu.

Kávová zrna

Dvě pětiny kávy z Brazílie

Podle předpovědi USDA vzroste celková produkce kávy v Brazílii v příštím marketingovém roce o 6 % na 66,4 mil. žoků, což představuje bezmála dvě pětiny (38 %) celosvětové produkce. Brazílie také zvýší vývoz skoro o čtvrtinu na 45,4 mil. žoků.

Kvalita zrn arabica, která představují 45 mil. žoků, však bude ovlivněná nepřízní počasí v předchozích letech. Sklizeň robusty se v posledních letech zvyšovala, výhled na sezonu 2023/24 je však vlivem chladnějších teplot a nižšího množství srážek spíše degresivní. Produkci robusty má na svědomí především Vietnam, kde by se měla zvýšit až na více než 30,2 mil. žoků, tedy o 5,2 %.

Člověk sbírá kávová zrna Benedict Kraus / Shutterstock.com

Ve hře je i Evropská unie

V mezinárodním obchodě s kávou hraje jakožto největší dovozce důležitou úlohu i Evropská Unie. Jedním z největších hráčů je například Švýcarsko, které loni dodalo 60,4 tisíc tun, tedy zhruba tři čtvrtiny celkového importu. Na druhém místě je pak Británie, jež loni exportovala 12,4 tisíc tun kávy na unijní trh.

Objevuje se ale také v exportních statistikách, kde zaujímá první místo ve vývozu pražené a mleté kávy. Na druhém místě je pak Švýcarsko a na třetím Vietnam. Spotřeba kávy by podle amerických statistik měla v příštím roce v Evropské unii stoupnout o 2,5 % na zhruba 42 milionů žoků, což je asi čtvrtina celosvětové spotřeby, která odpovídá předpandemické situaci.

Nepražená káva z Brazílie

Do Evropské Unie rovněž míří 35 % celkového importu nepražené kávy, jejímž hlavním dodavatelem je Brazílie. V uplynulých třech letech šlo o necelé 3 miliony tun nepražené kávy ročně a v minulém roce dodal 648 tisíc tun této kávy do EU také Vietnam.

Více než čtyři pětiny dovozu pak připadají na Německo, které se podílí 38 %, Itálii, Belgii a Španělsko. Dalšími importéry jsou pak Švýcarsko, jehož dovoz stoupl zhruba o desetinu na téměř 200 tisíc tun, Rusko nebo Srbsko.

Žena si dává kávu doma Pixel-Shot / Shutterstock.com

Češi a Slováci pijí kávu většinou doma

Ze studie, kterou letos v květnu zveřejnila Evropská federace kávy (ECF), vyplývá, že největším evropským konzumentem kávy je Německo, dále Francie a Itálie. Studie přitom pracovala s výsledky z let 2020 až 2022. Lidé kávu většinou nakupují v maloobchodě a konzumují doma, tak je tomu například v Česku ( 92 % konzumentů), na Slovensku (96 % objemu), v Polsku (88 %), Rakousku (87 %) či Maďarsku (86 %).

Pití kávy v kavárnách dávají konzumenti přednost především v turisticky vyhledávaných destinacích, jako jsou Řecko (49 % veškeré konzumace), Portugalsko (42 %), Chorvatsko (41 %) či Španělsko (37 %).

Zdroje: Retailnews.cz, Seznamzpravy.cz, Lazenskakava.cz