15 tipů, jak využít cukr v domácnosti a na zahradě

Krystalový a kostkový cukr na stole Pixel-Shot / Shutterstock.com

Cukr je milovaným i nenáviděným sladidlem. Někteří ho mají na stole v cukřence, aby si s ním mohli osladit teplé nápoje nebo ho přidat do receptů. Jiní se mu straní, protože jsou přesvědčeni, že kromě sladké chuti nemá pro naše tělo žádné přínosy. Ukážeme vám, že přínosy má, a když ne pro tělo, tak pro vaši domácnost. Stejně jako mnoho jiných surovin i cukr můžete využít kolem domu i na zahradě a použití je opravdu mnoho.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Prodlouží životnost řezaných květin

Do vázy s teplou vodou vmíchejte 3 lžičky cukru a 2 lžíce octa, poté sem umístěte květiny. Cukr vyživuje stonky, zatímco ocet zabraňuje tvorbě bakterií.

Vyčistí špinavé ruce

Máte velmi špinavé ruce od barvy, mastnot nebo špíny? Přidejte do mýdlové pěny cukr, funguje jako abrazivní prostředek. Můžete také smíchat stejný díl cukru a olivového oleje, vytvoříte tím prostředek, který zklidňuje a hydratuje namáhané ruce.

Mytí rukou pomocí cukru Robert Przybysz / Shutterstock.com

Odstraňuje skvrny od trávy

Smíchejte cukr s teplou vodu tak, abyste vytvořili hustou pastu. Aplikujte ji přímo na skvrnu od trávy. Nechte směs na skvrně působit asi hodinu nebo dvě, poté oděv vyperte jako obvykle.,

Uleví spálenému jazyku nebo rtům

Vypili jste kávu příliš rychle nebo jste se zakousli do příliš horkého jídla? Přisajte rty nebo jazyk ke kostce cukru, a tím bolest zmírníte.

Vyčistí mlýnek na kávu nebo koření

Nasypte 1/4 šálku cukru do mlýnku na kávu nebo koření a nechte několik minut působit. Rozloží se a vyčistí všechny přebytečné oleje, které se v průběhu času v mlýnku nahromadily. Nezapomeňte poté mlýnek vysypat a vyčistit.

Udrží pečivo déle čerstvé

Přidejte několik kostek cukru do vzduchotěsné nádoby, ve které máte pečivo. Díky cukru vydrží déle čerstvé.

Vyžene hmyz z domu

Přestože je cukr nejlepším přítelem škůdců, přidání prášku do pečiva z něj může udělat jejich nejhoršího nepřítele. Smíchejte v misce asi 2 polévkové lžíce cukru a prášku do pečiva a posypte touto směsí všechna místa, u kterých máte podezření, že tudy chodí hmyz. Po čase místo vyčistěte a aplikujte směs znovu.

Ošetří rány

Posypání rány, proleženiny nebo vředu trochou cukru může pomoci zabít bakterie. Jak cukr nasává vodu z rány, zastaví bakterie tím, že odebere vlhkost, kterou potřebují pro své množení.

Dítě s lízátkem FamVeld / Shutterstock.com

Uklidní dítě

Čeká vaše dítě injekce, odběr krve nebo třeba nějaký malý zákrok? Dejte mu na dudlík, do úst nebo do pití trochu cukru. Ukázalo se, že děti s cukrem v puse vnímají bolest mnohem lépe než ty, které dostanou jen vodu.

Zbaví zahradu háďátek

Pokud jste na zahradě zaznamenali přítomnost háďátek, můžete je zlikvidovat nebo eliminovat tím, že kolem rostlin nasypete trochu cukru. To podpoří množení „hodných“ červů a mikroorganismů v půdě a vytvoří nepřátelské prostředí pro háďátka. Bohužel to ale může přitáhnout mravence.

Pomůže rozpraskaným rtům

Popraskané rty ošetřete tak, že smícháte trochu cukru s olivovým olejem. Naneste směs na rty a nechte ji před setřením několik minut působit.

Prodlouží životnost rtěnky

Aby vaše rtěnka vydržela na rtech déle, po jejím nanesení poprašte rty cukrem. Nechte ho chvíli působit a poté ho olízněte. Cukr odvádí vlhkost ze rtů, zanechává rtěnku nedotčenou, silnější a pak ji také nebudete zanechávat na sklenicích a šálcích.

Vytvoří cukrový peeling

Cukrové peelingy jsou často součástí luxusních lázeňských procedur. Snadno si vyrobíte vlastní jednoduchým smícháním 2 lžic cukru s 1 lžící olivového oleje a pár kapkami vašeho oblíbeného esenciálního oleje. Použijte jej k masírování krouživými pohyby po celé pokožce. Odstraňuje odumřelé kožní buňky a vyhlazuje pokožku. Po této proceduře se osprchujte a poté bude vaše pokožka svěží.

Past na vosy

Uvařte si jednoduchý sirup svařením cukru a vody, naplňte jím sklenici a postavte ji ven, aby přilákala vosy. Přiletí a uvězní se. Co s nimi dále uděláte, to je na vás.

Zabrání plesnivění sýra

Skladování sýra s kostkovým cukrem údajně zabrání tomu, aby začal plesnivět. Je to díky schopnosti cukru vázat vlhkost.

Zdroj: today.com, larderlove.com, treehugger.com