Trápí vás na zahradě kopřivy? Prozradíme 10 způsobů, jak je využít

Člověk trhá kopřivy do košíku encierro / Shutterstock.com

Procházíte se po zahradě a náhle ucítíte nepříjemné pálení. To je jen kopřiva, která vás pohladila svými žahavými chloupky. Dočasné podráždění pokožky ve vás může vyvolat nutkání ji na zahradě zcela eliminovat, ale to by byla chyba. Jednak to neudělala úmyslně, je to způsob její obrany, jednak existuje hned 10 důvodů, proč byste měli být vděční za její přítomnost na vašem pozemku.

Přečtěte si také

Souboj: Živý vs. umělý vánoční stromeček. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody a co je ekologičtější varianta?

1. Mulčování

Jak už asi každý zahrádkář vypozoroval, kopřiva roste enormně rychle. Co s ní? Můžete ji pokosit a rozprostřít na záhonech jako vrstvu mulče.

Zabrání v klíčení plevelu a svým rozkladem bude poskytovat živiny rostlinám. Jelikož také udrží vlhkost v zemi, ochrání kořenový systém rostlin a nebudete muset tolik zalévat.

2. Podpora tvorby kompostu

Nasekané kopřivy jsou přírodním aktivátorem, který v kompostu urychluje proces rozkladu. Nejlepších výsledků dosáhnete, když kopřivy důkladně promícháte se spoustou různých materiálů, od suchých a mokrých až po měkké a dřevnaté.

Kopřivy a kolečko s mulčem FK - Print On Point / Shutterstock.com

3. Indikátor kvalitní půdy

Kopřivy působí jako indikátorové rostliny, protože rostou pouze na stanovištích se zvláštními vlastnostmi. Kdekoli se vyskytují, lze očekávat, že zde bude mít půda vysoký obsah dusíku. Pokud zde rostou pravidelně, často tím navíc naznačují vlhkou a humózní půdu. Obvykle jsou taková místa ideální pro vysoce výnosnou zeleninu, jako jsou rajčata, dýně nebo brambory.

4. Potrava pro housenky

Pro desítky druhů motýlů slouží kopřiva jako důležitý zdroj potravy pro jejich housenky. Babočka kopřivová dostala dokonce své druhové jméno právě podle kopřiv, kterými se živí. Proto je nesmírně důležité nechávat kopřivy na zahradě alespoň do léta, abyste motýlům pomohli přežít.

Babočka kopřivová na kopřivě Keith Hider / Shutterstock.com

5. Hnojivo

Fermentovaný rostlinný materiál je nejlepším přírodním hnojivem, během fermentace postupně přenáší své živiny do vody. Kopřivové hnojivo je obzvláště bohaté na dusík, draslík a mikroživiny, jako je železo, hořčík a vápník. Lze ho proto pravidelně podávat jako kompletní hnojivo. Pro jeho výrobu postupujte následovně:

  1. Nasekejte měkké stonky a listy, poté je dejte do vzduchotěsné nádoby.
  2. Jakmile je tato nádoba volně po okraj naplněna kopřivami, přidávejte dešťovou vodu, dokud nebude materiál kompletně pod vodou.
  3. Poté nádobu uzavřete a nechte ji asi dva až tři týdny na slunném, teplém místě, dokud se většina rostlinných částí nerozloží.
  4. Jakmile je vývar hotový, můžete jej scedit.
  5. Vývar smíchejte s vodou v poměru 1:10 až 1:20 a přihnojte jím své rostliny, nejlépe za zataženého dne nebo krátce před deštěm. Tím se zabrání tomu, aby se cenné živiny jednoduše vypařovaly.

Poměr míchání závisí na požadavcích rostlin na živiny. 1:10 volte u rostlin náročných na hnojení, 1:20 nebo ještě nižší u všech ostatních.

6. Biologický postřik

Kopřivy však nejsou užitečné pouze v hnojivu. Extrakt lze přímo použít proti všem druhům houbových chorob a škůdců, především mšicím. Nařezané kopřivy se v tomto případě jednoduše nechají jeden až dva dny louhovat ve vodě a vývar se pak přefiltruje například přes kávový filtr. Nyní škůdce rázně postříkejte neředěným vývarem.

7. Kopřivový čaj jako lék

Kopřiva se používá jako léčivá rostlina po mnoho staletí. Je zvláště užitečná při zadržování vody, revmatických potížích, astmatu, ekzémech, bolesti svalů a infekcích močových cest. Mladé listy se sklízejí a jemně suší na vzduchu, aby se později daly uvařit jako čaj. Může se k tomu využít i čerstvá bylina.

  1. Dejte do šálku tři až čtyři lžičky kopřivy a zalijte 250 ml vroucí vody.
  2. Asi po deseti minutách listy přeceďte.
  3. Pijte ho bez obav i třikrát denně.
Kopřivový čaj LN team / Shutterstock.com

8. Podpora berušek

Kopřivy jsou pro berušky s vajíčky cílem číslo jedna. Tato vajíčka se mění v larvy slunéček, které předcházejí zahradním škůdcům včetně mšic, molic a svilušek.

9. Důležitá potravina

Jedná se o velmi výživnou a zdravou potravinu. Pokud se obáváte pálení, stačí kopřivy umýt a přejet válečkem. Bez obav si je můžete vychutnat v podobě čerstvého kopřivového salátu. Po uvaření je můžete použít jako špenát, skvěle se hodí do polévek a také se z nich dělá smoothie. Obohatit mohou desítky receptů, a to nejen chutí, ale i živinami, které obsahují.

Člověk v rukavicích stříhá kopřivy encierro / Shutterstock.com

10. Kopřivové pivo

Ještě jste o něm neslyšeli? Kopřivové pivo chutná skvěle. Internet je plný receptů, které vám poradí, jak si ho připravit. Níže si ukážeme jeden z nich.

Potřebujete:

  • 1 kg kopřivové natě
  • 4 l vody
  • šťávu z 1 citronu
  • 750 g cukru
  • 25 g vinného kamene
  • 1 sáček pivních kvasnic
  • demižon

Postup:

  1. Nať kopřiv nejprve důkladně omyjte ve dřezu a poté sceďte.
  2. Dejte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu.
  3. Jakmile se začne vařit, přidejte kopřivy.
  4. Vařte 15 minut a poté tekutinu opatrně sceďte do jiné nádoby.
  5. Vmíchejte cukr, citronovou šťávu a vinný kámen, dokud se vše nerozpustí. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  6. Vysypte kvasnice z piva na povrch kopřivového nálevu, poté přikryjte utěrkou a nechte přes noc odstát.
  7. Druhý den vezměte láhev demižonu a pomocí nálevky nalijte zápar.
  8. Zajistěte zátkou nebo vzduchovým uzávěrem na lahve. Nechte kvasit a bublat až 6 dní.
  9. Následně tekutinu nalijte do čistých hnědých lahví, uzavřete je a před pitím je nechte ještě týden vychladit v lednici.

Zdroje: Plantura.garden/uk, Gardenersworld.com, Greatbritishchefs.com, Wikipedia.org