Objevte chuť a přínosy bergamotu, ovoce, díky kterému vznikl Earl Grey

Ovoce bergamot sasirin pamai / Shutterstock.com

Kolik citrusových plodů znáte? Možná si vzpomenete na pomeranč, citron, limetku, grep a další známé druhy. Slyšeli jste ale už o bergamotu? Toto citrusové ovoce je legendou, která dobyla kosmetický průmysl i srdce každého milovníka čaje Earl Grey. Právě ten má svou specifickou chuť díky silicím bergamotu. Možná už jste mnohokrát cítili jeho vůni, ale doposud jste netušili, odkud pochází. Zjistěte více o ovoci, které má mimořádné přínosy pro zdraví, krásu a dokáže snadno ohromit svým specifickým aromatem.

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Co je bergamot?

Bergamot je středomořské citrusové ovoce hruškovitého tvaru, které se primárně pěstuje v Kalábrii, kde bylo kultivováno. Roste na stálezeleném listnatém stromě zvaném Citrus bergamia, který dorůstá výšky 4 metrů.

Bergamot vznikl pravděpodobně křížením pomerančovníku s citroníkem nebo limetkou. Plody jsou velké jako pomeranč, ale vzhledem připomínají spíše limetku. V syrovém stavu mají zelenou barvu, během dozrávání ale zežloutnou. Mají velmi výraznou citrusovou vůni a jsou příliš hořké na to, aby se jedly syrové.

Vysoký obsah aromatických éterických olejů ho předurčuje k široké škále použití. Za studena lisovaný bergamotový esenciální olej se extrahuje ze slupky a zbytek ovoce se používá k vytlačení bergamotové šťávy. Zbytky se pak použijí jako krmivo pro zvířata. Původ názvu není zcela jistý, ale pravděpodobně vychází z italského slova bergamotta, které je odvozeno od názvu italského města Bergamo.

Ovoce bergamot na stromě a.archi / Shutterstock.com

Jaké má bergamot využití?

  • Běžně se používá v kosmetickém průmyslu pro své výhody v péči o pleť. Bergamotový esenciální olej je široce používán jako klíčová složka parfémů, tělových mlék a mýdel.
  • Jeho antiseptické a antimikrobiální vlastnosti ho činí užitečným i ve farmaceutickém průmyslu. V Itálii se tradičně používá k léčebným účelům už celá staletí. Bergamotový olej je bohatý na aktivní rostlinné sloučeniny zvané furokumariny, zejména bergamottin. V celém ovoci i šťávě najdeme vysoký obsah flavonoidů, konkrétně jde o naringin a hesperetin.
  • V kulinářském světě se používá pro svou jedinečnou chuť, ochucují se s ním čaje, ale i pečivo a další potraviny. Je součástí středomořské stravy již od počátku 18. století. Nejcennější je v tomto ohledu jeho kůra. Používá se ve sladkých receptech, do salátů, do nápojů, sirupů nebo omáček, aby získaly citrusovou příchuť.

Kolik bergamot stojí?

Ovoce jako takové jen tak nepořídíte. Bergamot je sezónní ovoce a je dostupné na trhu od října do března. Jeho produkce je velmi omezená. Můžete si ale pořídit esenciální olej nebo přípravky, které ho obsahují. Obvykle jsou drahé, samotná cena esenciálního oleje se pohybuje v rozmezí 100–500 Kč za 10 ml. Důvodem vysoké ceny je omezená produkce bergamotu a také skutečnost, že na výrobu 100 ml oleje potřebujete přes 100 kusů ovoce.

Zdravotní přínosy bergamotu

Snížení cholesterolu – Dokáže snížit celkový cholesterol a „špatný“ LDL cholesterol. Umí také pomoci zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol a má potenciál být účinným doplňkem léků na cholesterol.

Úleva od deprese – Aromaterapeutická směs, která obsahuje bergamot, může pomoci s příznaky deprese u starších dospělých a žen, které jsou vystaveny vysokému riziku poporodní deprese.

Esenciální olej z bergamotu a ovoce bergamot Junjira Limcharoen / Shutterstock.com

Zmírnění bolesti kloubů – Může chránit klouby u lidí užívajících inhibitory aromatázy jako součást léčby rakoviny.

Posiluje zdraví jater – Má potenciál podporovat zdravá játra. Podle výzkumu publikovaného v The Journal of Clinical Lipidology má extrakt z bergamotu příznivý vliv na tento orgán.

Podporuje zdravou hladinu cukru v krvi – Obsahuje flavonoid naringin, který podporuje vyváženou hladinu cukru v krvi. Působí v těle na zlepšení glukózové citlivosti a glukózové tolerance.

Zlepšuje náladu – Pokud použijete esenciální bergamotový olej v difuzéru nebo ho jednoduše nakapete na polštář, může pomoci zlepšit vaši náladu, když jste ve stresu, a dokonce vám pomůže lépe usnout. Aromaterapie bergamotovým olejem funguje na řízení hladiny kortizolu v těle.

Usmívající se mladá žena Ground Picture / Shutterstock.com

Pro koho není bergamot vhodný?

Bergamotu by se měli vyhnout lidé s cukrovkou, protože může způsobit pokles hladiny cukru v krvi. Esenciální olej může ve zředěném množství používat každý, kromě lidí s alergií na citrusy nebo citlivou pokožkou. Použití neředěného esenciálního oleje na kůži může vést k popálení kůže a vyrážkám. Nadměrná konzumace extraktu z bergamotu může způsobit pálení žáhy, svalové křeče, kofeinovou nervozitu nebo sníženou absorpci železa.

Zdroje: Stylecraze.com, Whatsgood.vitaminshoppe.com, WebMD.com, Wikipedia.org