5 důvodů, proč si patizony zamiluje každý: Podpoří hubnutí, nezpůsobují nadýmání a báječně chutnají

Dva patizony na prkénku, dva na utěrce Gayvoronskaya_Yana / Shutterstock.com

Podzimní dekorace i zdravá surovina mnoha sladkých a slaných podob. Ať už zařazujete dietní potraviny do svého jídelníčku kvůli zdravotním omezením, hubnete, nebo zkrátka jen rádi zkoušíte něco nového, patizon se ve vaší kuchyni určitě neztratí. Přečtěte si pět dobrých důvodů, proč dát tyto „létající talíře“ do nákupního košíku vždy, když na ně v obchodě narazíte.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

1. Navodí podzimní atmosféru

Tato UFO zelenina, jak je často patizonům přezdíváno, je na pohled velmi zajímavou dekorací. Nejčastěji je k dostání v bílé barvě, vypěstovat se ovšem dají i odrůdy žluté, zelené, oranžové a různobarevně žíhané.

Snadno z nich vyrobíte okrasnou podzimní dekoraci na stůl. Do dřevěné či jiné ozdobné mísy naaranžujte patizony spolu s okrasnými dýněmi, přidejte šišky, šípky, různé zelené větvičky a jiné suché plody. A až vás ozdoba omrzí, patizon jednoduše snězte.

2. Zpracování na stovky způsobů

Výhodou tohoto druhu tykve je, že se na rozdíl od dýně dá jíst i se slupkou a semínky. Mladé patizony jsou měkké a během pár minut hotové. Tepelně je upravíte na celou řadu nejrůznějších způsobů, mezi kterými si určitě vyberou i ti, kteří vařenou zeleninu jinak moc nemusí.

Člověk oplachuje různě zbarvené patizony v misce New Africa / Shutterstock.com

Jak zpracovat patizon?

  • Z nastrouhaných připravíte různé karbanátky nebo placičky. Odlehčit jimi můžete i masovou sekanou či sladké moučníky, jako jsou brownies, bábovky a jiné koláče.
  • Zapečený patizon: Pokrájené či vydlabané jsou ideální pro zapékání se sýrem, kuskusem, bulgurem, houbami, cibulí, smetanou i masem, případně jinou zeleninou.
  • Smažený nebo na grilu: Plátky se smaží jako výborné vegetariánské řízky v trojobalu, případně se marinované v bylinkovém oleji dají grilovat.
  • Oblíbené jsou i pro přípravu krémových polévek.
  • Nakládaný patizon: Mladé, drobnější plody je možné nakládat do sladkokyselých nálevů podobně jako okurky.
Vyzkoušejte patizony na smetaně

Kde patizony sehnat? Čerstvé můžete koupit na lokálních trzích, na podzim i běžně v supermarketech a hypermarketech. V nabídce je mají také některé online obchody a specializované prodejny. Cena za jeden kus se pohybuje od 30 do 50 Kč. Na internetu seženete i již zmíněné nakládané patizonky, které určitě stojí za ochutnání.

3. Nenadýmají a podporují hubnutí

Patizon je skvělým konkurentem salátové okurky. Obsahuje až 90 % vody, což z něj dělá účinnou diuretickou (močopudnou) zeleninu podporující vylučování přebytečné vody z těla a detoxikaci. Napomáhá pročišťování ledvin i trávicí soustavy a její správné funkci.

Navíc má nízký počet kalorií a překypuje vlákninou, takže dokáže zasytit na delší dobu. A protože nenadýmá, mohou si na něm bez obav pochutnávat i děti nebo osoby s citlivějším zažíváním.

Tři patizony plněné zeleninovou směsí Kolpakova Svetlana / Shutterstock.com

4. Obsahují málo sodíku a sacharidů

Patizony pomáhají snižovat hladinu tuku v krvi a jsou ceněné pro svůj velmi nízký obsah sodíku. Díky tomu se doporučují jako vhodná zelenina pro osoby trpící vysokým tlakem a jinými kardiovaskulárními problémy i onemocněním ledvin.

Nízký obsah sacharidů z nich zase dělá ideální potravinu pro diabetiky a ty, kteří drží low-carb dietu nebo jen do receptů hledají alternativu mnohých sladkých a slaných přísad.

Dýňový koláč
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Střední

Dýňový koláč

Dýňový koláč je neobyčejně dobrý a navíc velmi jednoduchý na přípravu. Díky tvarohové náplni je úžasně vláčný, křehký a doslova se vám bude rozplývat na jazyku.

Dýňový koláč

5. Pomáhají při chudokrevnosti i revmatu

V neposlední řadě jsou patizony plné železa a do svého jídelníčku by je určitě měli zařadit ti, kteří trpí anémií. Mimo jiné v nich najdete také plno draslíku, mědi, fosforu a chromu. Kromě výše zmíněných příznivých účinků na srdce a cévy, na zažívání i zvyšování celkové obranyschopnosti organismu pomáhají patizony při problémech se slinivkou břišní i při potížích způsobených revmatismem, aterosklerózou nebo dnou.