10 tipů, jak se správně starat o závěsné rostliny

Závěsné rostliny v exteriéru Helen Sushitskaya / Shutterstock.com

Závěsné rostliny mají svůj jedinečný půvab, zabírají minimum místa a dokážou přinést pestré barvy do jakékoliv místnosti. To jsou také důvody, proč patří mezi nejoblíbenější rostliny. Péče o ně není příliš náročná, ale přesto mají své specifické požadavky. Ne každému se dobře ujmou a někteří se jejich pěstování obávají. Pokud chcete, aby se vašim závěsným rostlinám dařilo a mohli jste se těšit z jejich krásy, představíme si, jak se o ně správně starat.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

1. Zvolte správné rostliny

Do závěsného květináče můžete dát téměř jakoukoliv rostlinu, to ale neznamená, že se všechny pro tento způsob pěstování hodí. Vybírejte takové rostliny, které jsou pro závěsné květináče jako stvořené. Pokud jsou určené pro interiér, zvolte například pepřinec, voskovky, anglický břečťan, šplhavnice, syngonium, marantu nebo zelenec chocholatý.

Pokud budete mít rostliny zavěšené na balkóně, na terase nebo kdekoliv na zahradě, nabízí se vám široký výběr letniček i trvalek. Skvělou volbou je sporýš zahradní, fuchsie, netřesk či lichořeřišnice větší. Stále oblíbenější jsou pro tyto účely také jahodníky, které se vám odmění i lahodnými plody.

Závěsné rostliny v interiéru MariaNikiforova / Shutterstock.com

2. Zalévejte často a důkladně

Rostliny v nádobách je obecně potřeba zalévat častěji, než kdyby rostly v zemi. To platí zejména pro závěsné květináče, protože kolem nich proudí vzduch, který je vysušuje. Potřebu zalít poznáte i podle váhy květináče, pokud je příliš lehký, můžete cítit, že je nutné rostlinu zalít. Jednoduchým indikátorem je váš prst. Zapíchněte první článek ukazováčku do půdy, a pokud je v té hloubce sucho, je třeba rostlinu zalít.

Mnoho závěsných rostlin je třeba zalévat každý den, nebo dokonce dvakrát denně. Voda by měla při zalévání vytékat z drenážních otvorů. Je samozřejmě důležité, aby pod každým květináčem byla miska, jinak vám bude voda téct přímo na zem.

3. Pozor na klimatizaci a topení

Umístěte rostliny na místo, kde nebudou vystaveny zdroji tepla nebo naopak chladu. Neměly byste je dávat především do blízkosti topení nebo klimatizace. Teplý nebo ledový průvan by je mohl zahubit.

4. Myslete na dostatek světla

Závěsné rostliny se mezi sebou liší, proto když si některou pořídíte, zjistěte, jaké má nároky na světlo. Obecně žádná rostlina nesnese příliš mnoho tmy, dejte ji tedy na místo, kde bude mít po většinu dne dostatek denního světla. Většina rostlin potřebuje alespoň šest hodin denního světla.

5. Odstraňujte mrtvé rostliny

Jak květy blednou a odumírají, odstraňte je v místě, kde se setkávají se stonkem. To podporuje tvorbu nových květů. Pokud to neuděláte, může rostlina vložit svou energii do tvorby semen. Ve smíšeném květináči vyměňte rostliny podle potřeby. Rostlinu ze smíšené výsadby se nebojte odstranit, pokud dokvetla nebo se jí nedaří. Můžete ji vyměnit za jinou nebo prázdné místo vyplnit půdou.

Závěsné rostliny u okna red mango / Shutterstock.com

6. Myslete na pravidelné hnojení

Jelikož se tyto rostliny častěji zalévají, z půdy se rychleji ztrácí živiny. Krmte proto rostliny tekutým hnojivem nebo suchým, pomalu se uvolňujícím hnojivem, ne ale obojím. Pokud budete hnojivo kupovat, hnojte podle pokynů na obalu.

Hnojivo přidávejte pouze tehdy, když je půda vlhká, a nikdy ne, když rostliny vadnou, jinak hnojivo pravděpodobně rostliny popálí. Pokud je půda suchá, důkladně ji zalijte čistou vodou a po několika hodinách, až budou rostliny vypadat energicky, se vraťte k hnojení.

7. Rozrůstající se rostliny zastřihněte

Většina běžných závěsných rostlin, jako jsou verbeny, petúnie a netýkavky, po ostříhání znovu hustě naroste. Pokud tedy příliš přerůstají květináč, nebojte se rostliny sestříhat. Použijte k tomu ostré a sterilní nůžky.

8. Zvolte pevnou konstrukci

Unese stávající konstrukce váhu rostliny? Pečlivě promyslete, jakým způsobem bude rostlina uchycena. Můžete ji připevnit pomocí konstrukce ke stěně, ale třeba i ke stropu. Myslete i na háček, který bude rostlinu držet, aby měl potřebnou nosnost. Důležité je myslet také na to, že se hmotnost zvýší, když se rostliny rozrostou a když je zalijete.

9. Pozor na poškození interiéru

Pokud máte rostliny blízko stěn, nábytku nebo nad kobercem, mohou se stát zdrojem znečištění. Vhodné je umístit rostliny na místo, které se dobře udržuje.

10. Myslete na teplotu a vlhkost

Některé rostliny jsou velmi nenáročné, ale v případě tropických druhů je třeba myslet na to, že mohou být citlivé na změny teplot. Udržujte takové rostliny ve stálých teplotách a starejte se o potřebnou vlhkost, kterou můžete doplnit rozprašovačem.

Zdroj: Barkandchase.com, Thisismygarden.com, Hortmag.com, Flourishingplants.com