Školní batohy letos zdražily, za kvalitní dáte i přes dva tisíce. Jak je s dětmi vybírat?

Dívka drží dvě aktovky MNStudio / Shutterstock.com

Spoustu rodičů čeká přes prázdniny nákup nové školní výbavy, které vždy vévodí nejnákladnější položka – školní aktovka nebo batoh. Pokud chcete vybrat ten opravdu kvalitní a vhodný, měli byste při jeho výběru zvážit hned několik kritérií. A samozřejmě počítat s určitou cenou. Ta se, podobně jako u ostatních pomůcek, meziročně opět zvedla. Jak školní batohy vybírat, kolik za ně letos dáte a kde je aktuálně najdete v akcích a slevách?

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Podle čeho vybrat školní batoh?

Pokud nechcete svým dětem zadělat na dlouhodobé zdravotní problémy se zády a zároveň jim chcete pro každodenní nošení dopřát co největší komfort, pak aktovky vybírejte nejen podle ceny a designu, ale také uspořádání. Batoh například nesmí dole ani nahoře přesahovat záda dítěte. Na nákupy proto vyrazte přímo s nimi a vše si pořádně vyzkoušejte a poměřte.

Nenechte si ujít aktovku v akci

Klíčová jsou u školního batohu rovněž pevná, anatomicky tvarovaná záda a polstrované nastavitelné popruhy s minimální šířkou 4 cm. Dále také co nejnižší hmotnost. Podle odborníků ze Státního zdravotního ústavu by naplněný školní batoh neměl vážit více než 10 až 15 % váhy dítěte, proto volte co nejlehčí.

Důležité jsou také reflexní prvky (výrazné barvy, reflexní plochy nebo blikačky), nepropustné pevné dno či samostatná kapsa na lahev s pitím (nebudete riskovat polité učebnice a sešity).

Chlapec s rodiči drží školní batoh New Africa / Shutterstock.com

Kolik letos školní batohy stojí?

Nejcitelněji podle obchodníků i odborníků zdražily oproti loňskému roku výtvarné a psací potřeby, ale také právě školní batohy. Vyplývá to z informací prodejců, které oslovila ČTK. Například podle Elišky Čeřovské, mluvčí e-shopu Alza.cz, se letos ceny aktovek pohybují v rozmezí 750 až 2500 korun, což je zhruba o desetinu více než minulý rok.

U velkých českých výrobců, pod které spadají značky jako Topgal, Oxybag nebo Baagl, se letos pohybují ceny za kvalitní školní batohy splňující všechny potřebné náležitosti a certifikace nejčastěji kolem 1300 až 2000 Kč.

„Školní batohy pro prvňáčky letos stojí od 1700 korun do 2150 korun,“ potvrdila pro Českou televizi asistentka marketingu společnosti Topgal Alžběta Eichlerová s tím, že v případě jejich firmy došlo oproti minulému roku o zdražení v řádu jednotek procent.

Nákupní tipy z letáků: kam pro levnější aktovky a batohy?

  • V hypermarketech Tesco pořídíte (do 17. 9. 2023) s kartičkou Clubcard například batohy Paso Premium za akční cenu 389,90 Kč (namísto běžné 699 Kč), nebo batohy CoolPack, které vás s Clubcard vyjdou levněji od 679 Kč (namísto běžné ceny začínající na 979 Kč).
  • Do prodejen Pepco se (do 31. 8. 2023) vydejte pro anatomické školní batohy Loozz, které zde mají v několika variantách pro holky i kluky za výhodných 540 Kč.
  • V Globusu aktuálně (do 11. 9. 2023) koupíte školní aktovky a batohy se slevou až 29 %. Najdete zde například školní aktovku značky Helma 365 v různých motivech za akčních 1999 Kč (namísto 2499 Kč); Školní batoh Oxy Scooler za 1099 Kč (namísto 1559 Kč) nebo školní aktovky Baagl Shelly za 2199 Kč (namísto původních 2599 Kč).
  • Inspiraci na ty nejmodernější školní batohy Baagl najdete na Kupi.cz
Obchod s aktovkami ahmad magdi / Shutterstock.com

Děti volí jednorožce, Minecraft i dinosaury

Aby dětem dělal batoh po celý školní rok radost, je určitě dobré volit také podle designu. Každoročně se na trhu objevují nejprodávanější favorité. Letos jsou mezi nimi motivy zvířat, počítačových her i sportů. „U chlapců vítězí design Minecraftu, fotbalu a dinosaurů, dívky preferují motivy motýlů, jednorožců nebo koní," přiblížila mluvčí Globusu Aneta Turnovská.

Podle Lucie Dlouhé z internetového srovnávače Heureka.cz stoupá také zájem o celé sety, které obsahují jak aktovky nebo batoh, tak penály, vaky na záda, lahve, desky na sešity apod. To vše ve stejném oblíbeném motivu. Podle Heureky vzrostl s blížícím se školním rokem jejich prodej oproti minulému měsíci o 72 %.

Nezapomeňte na další školní pomůcky v akci

Tipy z letáků: sety školních batohů a aktovek v populárních motivech

  • V hypermarketech Albert koupíte (do 5. 9. 2023) školní set obsahující aktovku s pevným dnem a ergonomicky tvarovanými zády, vak na záda a penál za super cenu 1299 Kč. Na výběr je vzhled jednorožce pro holky a fotbalu pro kluky.
  • Ve velkoobchodech Makro zase za 1490 Kč bez DPH (1802,90 Kč s DPH) pořídíte školní aktovky značky Oxybag Premium, ke kterým ve stejných designech dokoupíte i ostatní vybavení jako penál, lahev, desky na sešity, kufřík, zástěru a vak. Poskládat dětem tak můžete set v motivu jednorožce, tyranosaura, koně, fotbalu, Play World nebo motýlů.

Zdroj: skibi.cz, topgal.cz, ČTK, ČT24.cz