Na přelomu srpna a září vrcholí sezóna švestek, které příznivě působí takřka na celý lidský organismus. Podporují trávení, jsou zdrojem prospěšných minerálů a blahodárné účinky mají i na nervový systém. Pokud je nechcete konzumovat „jen tak“, připravte si z nich sladké i slané pokrmy. Inspirujte se třeba následujícími recepty.
Švestky jsou známé pro svůj vysoký obsah vlákniny, která je nezbytná pro správné zažívání. V případě zácpy doporučují odborníci sníst každý den alespoň čtyři kousky, ať už čerstvé či sušené.
Hojně vyhledávané je toto ovoce i při dietách, protože vyvolává pocit nasycení. A do třetice má i detoxikační účinek, protože organismus odvodní.
Švestky obsahují i celý komplex osmi vitamínů skupiny B. Společně povzbudí mentální vitalitu, podporují duševní zdraví, energii a výkon a také jsou účinným bojovníkem proti stresu. Pro tento efekt je zapotřebí zkonzumovat týdně alespoň 200 gramů těchto plodů.
Švestky mají přibližně 46 kalorií (kcal) na 100 gramů. Kalorický obsah se může mírně lišit v závislosti na velikosti plodu a plnosti. Jedna švestka obvykle váží přibližně 25 gramů, takže obsahuje zhruba 12 kalorií.
nnattalli / Shutterstock.com
Do svého jídelníčku by je měli zařadit i lidé trpící bolestmi kloubů vyvolanými dnou či revmatismem. Odvodňovací účinek švestek totiž pomáhá ledvinám zbavit se nadbytečné vody, což nemoc jako takovou sice zcela nevyléčí, ale dokáže ulevit od nepříjemných bolestí. Proto je žádoucí vždy před hlavním jídlem například vypít 2 skleničky švestkové šťávy.
A zapomenout nesmíme ani na další zdravotní benefit – prospěšnost pro srdce. Švestky totiž obsahují i vitamíny E, draslík a hořčík, které společně chrání před aterosklerózou, infarktem a podílí se na snižování hladiny cholesterolu.
Trápí vás některý z výše uvedených zdravotních neduhů? Nebo snad chcete pouze jíst zdravěji? Ať už vás motivuje cokoliv, švestky nemusíte pojídat pouze syrové – vyzkoušejte některý z těchto receptů:
Tatiana Volgutova / Shutterstock.com
Poctivá švestková povidla s nezaměnitelnou chutí si hravě připravíte také doma. Povidla pak využijete do buchet, knedlíků, vdolečků, na palačinky nebo třeba na povidlovou omáčku. Tento recept je navíc speciální tím, že se povidla vůbec nemíchají.
beats1 / Shutterstock.com
Švestky ale nemusíte konzumovat jen nasladko – výborně chutnají i ve slaných receptech.
Chatham172 / Shutterstock.com
Švestkové knedlíky s bramborového těsta – existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní švestkové knedlíky.
Serhii Bobyk / Shutterstock.com
Zdroje: Nejrecept.cz, Womanonly.cz, Prozeny.cz, Fresh.iPrima.cz