Dejte koriandru šanci v kuchyni i domácí lékárničce: Skvělý společník pro chuť i zdraví

Člověk krájí koriandr na prkénku New Africa / Shutterstock.com

Koriandr, starověké koření plné vůně a chuti, má mnohem větší potenciál než jen ozvláštnit vaše pokrmy. Přinášíme vám průvodce koriandrem od kuchyně až po domácí lékárničku. Objevte jeho kulturní historii, kulinářské využití a zdravotní benefity. Dejte svým pokrmům nový rozměr a dopřejte si zaslouženou péči o zdraví.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

V dnešní době, když se kulinářské trendy střídají rychleji než kdy jindy, je snadné se ztratit v množství exotických ingrediencí a koření, které nám nabízí celý svět.

Jeden z těchto tajemných pokladů pochází z dávné minulosti a nabízí nejen omamné aroma, ale také lákavé účinky na zdraví člověka. Ano, řeč je o koriandru – zeleném, vonícím a chuťově bohatém koření, které využijete nejen v kuchyni, ale také v domácí lékárničce.

Semena a listy koriandru kostrez / Shutterstock.com

Jak využít koriandr v kuchyni?

Koriandr není jen další koření ve vaší sbírce. Je to voňavá cesta do exotických kuchyní různých světadílů. Kromě toho, že je součástí oblíbeného kari koření, se používá v asijské, jihoamerické a mexické kuchyni. Semena, listy i kořeny se dají využít, a to na mnoho způsobů.

  1. Semena koriandru jsou skvělým zpestřením omáček, marinád, pečiva, rybích a masových pokrmů. Mohou být samostatně použita jako součást kořenicích směsí. A co takhle přidat je do sladkých dezertů? Jsou to právě semena, která dodávají mnoha pokrmům charakteristické aroma a chuť.
  2. Listy koriandru jsou skvělým doplňkem do zeleninových salátů, polévek a omáček. Jejich svěží chuť a vůně dokážou ozvláštnit i jednoduché jídlo.
  3. Kořen koriandru má podobné využití jako zázvor. Můžete ho přidávat do vařených i pečených pokrmů, a to především k masu.
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem

Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem chutná naprosto luxusně a skvěle se hodí například jako příloha k masu nebo jen tak samotná s dokřupava opečenou bagetkou. Příprava je velmi jednoduchá, hravě si s ní tedy poradí i začátečníci.

Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem

Kde koupit koriandr?

Nákup čerstvého koriandru může být občas výzvou, ale rozhodně to stojí za to. Hledejte ho v asijských prodejnách se zeleninou nebo ve specializovaných obchodech. Semena můžete sehnat drcená nebo celá v supermarketech. S koriandrem se ale není třeba stresovat – pokud chcete mít vždy po ruce čerstvé listy či semena, zkuste si ho vypěstovat doma. Koriandr je nenáročná rostlina, která bude krásně růst jak na zahrádce, tak na balkoně.

Člověk drží koriandr v květináči Tatiana_Pink / Shutterstock.com

Jaké účinky na zdraví má koriandr?

Koriandr může být vaší novou tajnou zbraní pro zlepšení trávení a detoxikaci organismu. Listy jsou plné vitamínů skupiny B, vitamínu A a C. Pokud potřebujete jarní detoxikační kúru, nezapomeňte na koriandr. Pomáhá proti nadýmání, podporuje trávení a čistí střeva od škodlivých bakterií.

Pokud se potýkáte s nechutenstvím, zkuste si připravit čaj či odvar ze semen koriandru. Tato netradiční bylina podporuje produkci žaludečních šťáv a chuť k jídlu. Nicméně si dejte pozor, pokud máte problémy se srážením krve. Koriandr obsahuje kumarin, který může negativně ovlivnit srážlivost krve.

Koriandr není jen dalším kořením ve vaší kuchyni. Je to okno do světa exotických chutí a vůní. Může zlepšit nejen chuť vašich jídel, ale také zdraví. Pokud jste dosud koriandr přehlíželi, je na čase mu dát šanci a objevit jeho kulinářské i zdravotní benefity. Vaše kuchyně i tělo vám za to budou vděčné.Zdroj: Fresh.iprima.cz, Bylinkyprovsechny.cz, Novinky.cz