Čokoládová krize zasáhne i letošní Vánoce. Čokoláda bude zdražovat, balení zmenšovat

Člověk v supermarketu vybírá čokoládu z regálu Robert Kneschke / Shutterstock.com

Na seznam potravin, které v posledním roce skokově zdražily, se nyní přidala i čokoláda. A prognózy nepotěší ani dospělé, ani děti. Její cena by totiž měla růst přes Vánoce až do nového roku. Důvodem je nejen nedostatečná úroda kakaa, ale i drahý cukr. Máme se obávat nejhoršího a nakupovat čokoládu do zásoby, nebo není situace tak vážná?

Přečtěte si také

Krémová pochoutka z rýže a hub: Připravte si pravé italské rizoto podle známého šéfkuchaře

Proč se čokoláda zdražuje?

Nízká úroda

Jedním z hlavních důvodů „čokoládové krize“ je nízká úroda v západní Africe, která zajišťuje dvě třetiny světových dodávek. Oblast sužovaly vydatné deště, které vedly k nižší výnosnosti kakaovníků, ale u řady rostlin také zapříčinily šíření plísní. Kvůli tomu Afrika přišla asi o pětinu úrody na kakaových plantážích a cena kakaových bobů kvůli tomu vzrostla na své dvanáctileté maximum.

„Cena se meziročně zvýšila o padesát procent na 3 500 dolarů za tunu,“ uvedl pro Hospodářské noviny začátkem srpna analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Potvrdil také, že jde o nejvyšší cenu kakaových bobů od roku 2011.

Pytlík kakaových bobů joel bubble ben / Shutterstock.com

Nabídka kakaa nestíhá poptávku

Již několik let se trh s čokoládou potýká s deficitem. Proto má i letošní pětinová ztráta fatální dopad. Sklady dlouhodobě zejí prázdnotou a nestíhají vykrývat poptávku evropských výrobců a vývozců, kteří platí ve světě za největší (V Evropě mají závody všechny velké nadnárodní značky jako Nestlé, Mondelez, Mars, Hershey, Lindt & Sprüngli či Ferrero).

Zdražuje i cukr

Situaci nezlepšuje ani rostoucí cena cukru. Podle agentury Bloomberg přesahuje v současné době vyjednávaná cena cukru pro následující rok více než dvojnásobek té, o které se smlouvalo loni. Vzhledem k tomu, že je cukr klíčovou surovinou všech čokolád, bude mít na její výslednou cenu velký vliv.

„Stěžejní světoví výrobci čokolády a cukrovinek, jako je švýcarská firma Lindt & Sprüngli nebo americká Hershey, které dodávají i na český trh, varovali své odběratele, že se musí připravit na další cenová navýšení,“ varoval ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank podle serveru Peníze.cz.

Dva lidé si v supermarketu prohlížejí tabulkové čokolády BearFotos / Shutterstock.com

Už na Vánoce bude čokoláda výrazně dražší

V neposlední řadě tlačí ceny nahoru inflace. Podle Tomčiaka by se spotřebitelé měli připravit na zdražení až o 10 %, a to již o letošních Vánocích. Lukáš Kovanda zase připomněl oblíbenou praktiku výrobců, kdy namísto růstu cen zmenší hmotnost balení. Zákazníci si tak nemusí při nákupu změny na první pohled všimnout.

Zdražování či nutné zmenšování gramáže potvrdil i další velký výrobce. „Čelíme vyšším cenám výrobních vstupů, jako jsou komodity, energie a obaly, a inflaci, což zvyšuje výrobní náklady,“ vysvětlil pro iDnes Jiří Šebek, tiskový mluvčí společnosti Mondelez (pod kterou spadají značky jako Milka, Figaro, Fidorka či 3bit) a dodal, že kvůli tomu musela společnost přistoupit ke zvýšení cen u některých výrobků, v jiných případech naopak došlo ke snížení gramáže.

Čokoládový dort
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Čokoládový dort

Čokoládový dort zdobený ovocem si jistě zamilujete, protože je velmi lahodný a vláčný, až se rozplývá na jazyku. Navíc je vhodný i pro ty, kteří mají bezlepkovou dietu. Příprava je snadná a rychlá, tak si ho pojďte s námi vyzkoušet.

Čokoládový dort

Sníží se ceny čokolády příští rok?

Výrobci čokolády se rovněž obávají, že ceny nejoblíbenější sladké pochoutky zůstanou vysoké i během celého následujícího roku. A to nejen kvůli výše zmíněným faktorům, ale také předpokládaným dopadům klimatického jevu El Niño. Podle analytiků se má nepříznivý vliv na počasí v zemích produkujících kakaové boby v plné míře projevit právě v příštím roce.

Zdroj: Aktualne.cz, hn.cz, Penize.cz, Bloomberg.com