Těšíte se na letošní burčák? Vinaři hlásí jeho zpoždění. Kdy se začne prodávat?

Sklenice s červeným a bílým burčákem Natasha Breen / Shutterstock.com

Očekávaná burčáková sezóna u nás tradičně startuje už začátkem srpna. Letos si ale milovníci částečně zkvašeného vinného moštu budou muset počkat. Chladné počasí na jaře a koncem července dozrávání hroznů na jižní Moravě zpomalilo. První burčáky se tak letos očekávají až v následujících dnech. Kdy si na zlatém moku pochutnáme a stihnou to vinaři do zářijového vinobraní?

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Počasí burčáku nepřeje

Sklizeň hroznů na burčáky se tento rok musí od prvního srpna odložit minimálně o 10 až 14 dní, prvních lahví bychom se tedy mohli dočkat v druhé polovině srpna. Na vině je nejen časté chladné a deštivé jarní počasí, ale také extrémní červencové horko, ani to totiž révám nesvědčí.

„Zpoždění z května réva dohnala, ale zpomalilo ji vedro v červenci. Jakmile denní teploty přesáhnou 35 stupňů Celsia, dozrávání zpomalí, zejména, když je teplo i v noci jako letos v červenci,“ vysvětlil pro média Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity.

Dvě sklenice burčáku v Mikulově Kojin / Shutterstock.com

Vinaři čekají na sladké hrozny

Zpoždění potvrdili i někteří čeští vinaři. „Nepamatuji se, že bych očekával sklizeň takhle pozdě, obvykle jsem měl vždycky burčák okolo 10. srpna, letos předpokládám, že začneme prodávat o víkendu 19. a 20. srpna,přiblížil pro iRozhlas.cz vinař Miloslav Machuča, který na pěti hektarech pěstuje hrozny určené výhradně pro burčák, především Irsai Oliver.

Obdobně popsal rozdílný průběh sezóny oproti minulému roku David Šťastný, ředitel vinných sklepů Château Valtice. „Letošní vinařský ročník slibuje hodně zajímavou úrodu, i když bude určitě odlišný od těch předcházejících,“ řekl serveru Vitalia.cz s tím, že cukernatost moštu raných odrůd hroznů Augustovskij a Irsai Oliver byla začátkem srpna stále nízká. Zatímco loni touto dobou se už čerstvý burčák dávno prodával.

Vinařství tak očekává plné dozrání během tohoto týdne, kdy mají opět panovat vyšší teploty. „Pokud by se tedy počasí zlepšilo, teoreticky bychom mohli sbírat první hrozny 15.–16. srpna a o víkendu 19.–20. srpna bychom mohli mít čerstvý burčák na Vinařské pohotovosti v našem vinařství ve Valticích,“ doplnil Šťastný.

Prodej moravského burčáku Jens Hertel / Shutterstock.com

Stihnou letos vinobraní?

Ačkoliv sezóna obvykle začíná už v srpnu, nejočekávanější akcí jsou pro vinaře a vinařství podzimní vinobraní, která se konají v září a jejichž součástí bývají na jižní Moravě i populární burčákové pochody. Do těch by už měla být úroda sklizená a zpracovaná. A burčáky připravené.

Pozornost se každoročně upíná zejména ke dvěma vyhlášeným jihomoravským vinobraním, znojemskému a pálavskému, které se letos konají 8. – 10. září a o burčák na nich prý nebude nouze. I vzhledem k současným okolnostem. „Tím, že máme na vinicích moštové odrůdy, které standardně dozrávají v průběhu srpna, bychom měli mít surovinu pro výrobu burčáku na Znojemském historickém vinobraní bez problémů zajištěnou,“ potvrdil pro iDNES ředitel znojemské společnosti Lahofer Petr Chaloupecký.

Cena burčáku by se letos měla nejčastěji pohybovat kolem 100–140 korun za litr.

Zdroj: iRozhlas.cz, iDnes.cz, Vitalia.cz