Co s cuketovou úrodou? Vyzkoušejte čokoládový koláč nebo bublaninu

Je libo cuketový Sachr? Pexels / Pixabay

Už nevíte, co s cuketami? My ano. Přinášíme čerstvou dávku inspirace v podobě 2 lahodných receptů na dezerty z této fascinující zeleniny, která se jen tak neztratí. Pochutnáte si vy, vaši nejmenší i případní návštěvníci. Hurá do světa sladkých chutí!

Přečtěte si také

Nakupujte chytře. Víte, jak by měl vypadat rodinný nákupní seznam na 14 dní?
Nakupujte chytře. Víte, jak by měl vypadat rodinný nákupní seznam na 14 dní?

Celozrnná cuketová bublanina

Je libo bublaninu? Máme pro vás recept, který je nejenom chutný, ale dokonce i tak snadný, jak jen příprava dezertu může být. Bublaninu totiž hravě připravíte bez vážení – stačí mít po ruce hrneček a pustit se do pečení. K přípravě bublaniny s jahodami budete potřebovat:

  • 1 hrnek strouhané a vymačkané cukety
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 1 a ½ hrnku špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžičku citronové kůry
  • ½ kilogramu čerstvých jahod
  • špetku práškového cukru na posyp

Do mísy vsypte všechny suché ingredience a důkladně je promíchejte. Následně je čas spojit sypkou směs se směsí z vejce, oleje a cukety. Vše vymíchejte v hladké těsto řidší konzistence. Připravenou hmotu přelijte do předem vymazané a vysypané formy na koláč. Nakonec na těsto poklaďte půlky jahod.

Bublaninu pečte na 180 stupňů zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby můžete koláč posypat cukrem. Podávejte, ale ještě předtím si dopřejte kousek jen a jen pro sebe, jinak na vás nezbude.

Křehký čokoládový koláč

Máte rádi čokoládu? Tak to je pro vás tento recept tím pravým potěšením, směle do něj! Je vláčný, křehký a snově čokoládový. Chuť jemného těsta se navíc snoubí s dokonalostí polevy. Tak už o něm přestaňte pouze snít a pojďte si ho prostě upéct! Potřebujete:

  • 350g špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 170 ml oleje
  • 250 g třtinového cukru
  • 3 ks vajec
  • špetku soli
  • 50 g kakaa
  • 500 g cukety
  • 150 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 2 lžičky skořice
  • 200 g meruňkové marmelády
  • 300 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání

Oloupanou a nastrouhanou cuketu zbavte přebytečné vody. Následně ji smíchejte s moukou, kypřícím práškem, olejem, cukrem, vejci, solí, kakaem, skořicí a nasekanými oříšky. Hladké těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Koláč pečte na 180 stupňů zhruba 35 minut.

Mezitím je čas připravit si polevu – ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a vmíchejte k ní smetanu, dokud se vše nespojí v jednotnou směs. Vychladlý korpus koláče pomažte marmeládou a následně přelijte čokoládovou polevou. Moučník na závěr nechte ztuhnout v lednici. Podávejte všem čokoholikům, které máte při ruce. Dobrou chuť!

Tip: Nebaví vás strouhání na klasickém struhadle? Moderní doba nabízí hned několik rozličných typů s různými druhy úchytek a čepelí. Poohlédněte se například po nabídce struhadel Tescoma v jejích letácích na Kupi.cz

Chutnou bublaninu můžete připravit s ovocem, které máte rádi congerdesign / Pixabay

Vyzkoušejte naše recepty a věřte nám, že vás přebytek cukety již nikdy nebude trápit. Z obchodu, ze zahrádky, od kamarádek – vynikající dezerty budete mít kdykoliv na dosah!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz