Termosku využijete v zimě i v létě. Na jakém principu vlastně funguje a jak vybrat tu pravou?

Dítě sedí na zemi, u sebe má batoh a dalekohled a v ruce drží termosku PH888 / Shutterstock.com

Osvěžení vychlazenou vodou je v parném létě stejně příjemné jako se zahřát v zimních měsících horkým čajem. Obojí vám i na cestách zajistí kvalitní, dobře těsnící termoska. Ty nejkvalitnější jsou vyrobené z kovu, buď nerezové oceli, nebo titanu, a za svou termoizolační funkci vděčí izolační vrstvě s vakuem, která zabraňuje tepelné výměně mezi vnějším a vnitřním pláštěm. Při výběru dbejte nejen na materiál, ale i na objem a praktičnost.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Co je termoska a jak funguje?

Termoska je uzavíratelná termoizolační nádoba, která slouží k uchování teploty nápojů a potravin. Její vynález sahá do 19. století, kdy ji pracovník Oxfordské univerzity James Dewar použil k uchování zkapalněných plynů.

K prudkému vývoji došlo ve 20. století a od té doby se termoska vyvinula do podoby, v níž ji známe dnes. Nejspolehlivější termosky jsou vyrobené z kovu a disponují vnějším a vnitřním pláštěm, mezi nimiž je vakuum, které zabraňuje tepelné výměně mezi termoskou a vnějším prostředím.

Využití termosky

Termoska ale není jen nádobou určenou pro cestovatele, hodit se vám může každý všední den. Do termohrnku si uvaříte kávu na cestu do práce, pitný režim vám pomůže dodržet termoláhev s vodou a termokonvice během nachlazení udrží čaj s medem horký po celý den. Její výhody oceníte jak v parném létě, tak v třeskuté zimě.

Jak vybrat termosku?

Než se rozhodnete pořídit termosku, zamyslete se nad tím, k čemu ji budete nejčastěji používat. Termoska na pití má jiné parametry než ta na potraviny a termoska na rodinný výlet se zásadně liší od té do extrémních mrazů. Lišit se bude také zvolený objem. Obecně platí, že čím je termoska větší, tím lépe izoluje. Na kávu do práce vám jistě postačí 350 ml, na výlet pro jednoho se hodí objem 750 ml, ale na čaj pro celou rodinu bez diskuse využijete i 1 500 nebo 2 000 ml.

Pozor při výběru materiálu

Na trhu najdeme ohromné množství termosek různých velikostí a materiálů, od plastu přes nerezovou ocel až po titan. Použití materiálů pak odráží cenu, ale především kvalitu dané termosky. Nejlevnější plastové termosky zachovají teplotu po dobu osmi hodin, ty kovové uchovají tekutinu studenou nebo teplou od 12 do 16 hodin a ty nejkvalitnější a také nejdražší, vyrobené z titanu, zaručí izolaci po dobu minimálně 24 hodin.

Člověk nalévá nápoj z termosky do hrnku Sergio Photone / Shutterstock.com

Šroubovací, nebo klikací víčko?

Každá termoska má víčko, které lze zároveň použít jako malý hrneček. Ty lepší mají dokonce na víčku integrované hned dva hrnečky. Pod tímto šálkem najdeme buď obyčejné víčko, které zabraňuje úniku tepla, nebo uzávěr s klikací pojistkou, kterou stačí stisknout a poté nápoj pohodlně nalévat. Při denním používání oceníte též protiskluzový silikonový návlek nebo držadlo, díky nimž se vám termoska bude lépe držet.

Člověk v gumových rukavicích čistí kartáčkem termosku SOORACHET KHEAWHOM / Shutterstock.com

Údržba termosky

Aby vám termoska dlouho vydržela, musíte jí věnovat patřičnou péči. Po jejím použití v ní za žádných okolností nenechávejte zbytky nápoje, černý čaj nebo káva mohou na stěnách nádoby zanechat nehezké usazeniny.

Vyzkoušet můžete třeba čištění pomocí jedlé sody, kterou stačí nasypat dovnitř a zalít horkou vodou. Zavřete, protřepejte a poté nechte zhruba půl hodiny působit. Termosku poté vypláchněte a nechte úplně vyschnout. Zabráníte tak množení bakterií či plísní.

Zdroje: Prozeny.cz, Mastersport.cz, Rockpoint.cz