V Lidlu, Albertu i Bille se prodávalo falšované maso. Obsahovalo výrazně méně hovězího

Vaničky s mletým masem v supermarketu darksoul72 / Shutterstock.com

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informovala na sociálních sítích spotřebitele začátkem srpna o výsledcích svých průběžných kontrol kvality a bezpečnosti. A závěry byly šokující. Hned ve třech řetězcích se v nedávné době prodávalo mixované mleté maso, které obsahovalo mnohem méně hovězího podílu. A to dokonce o desítky procent. Výrobci ovšem se závěry nesouhlasí. O jaké značky šlo?

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Na co SZPI přišla?

Falšované míchané mleté maso pocházelo v jednom případě z produkce podniku Maso uzeniny Polička, který vyrábí pro vybrané privátní značky Lidlu, ve dvou případech z produkce Kosteleckých uzenin, které mimo jiné vyrábí uzeniny a masné výrobky pro privátní značky řetězců Albert a Billa.

Zdravotně byly sice prodávané výrobky nezávadné, nicméně svým složením klamaly spotřebitele. A v některých případech pořádně. Vzorek z Lidlu například namísto uvedeného 50% podílu hovězího masa obsahoval pouhých 13,3 %. U zbylých dvou vzorků byl zase skutečný podíl téměř poloviční oproti deklarovanému množství.

Podrobnosti uvádíme v souladu s informacemi SZPI níže.

Mleté maso v Petriho misce v laboratoři New Africa / Shutterstock.com

Které výrobky obsahovaly méně hovězího masa, než měly?

1) LIDL: Řezníkova čerstvá porce MLETÉ MASO MIX 100% – rozbor potvrdil, že hovězí maso tvořilo 13,33 % hmotnosti výrobku namísto deklarovaných 50 % hovězího masa uvedených na obale.

  • šarže: L: 82134, výrobce: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. č.p. 300, 572 01 Kamenec u Poličky, úředně odebráno v Lidl Česká republika v.o.s., Ledenická-St. Pohůrka 1297, Srubec.

2) ALBERT: Výrobek z mletého masa mix, Albertovo Kvalitní vepřové & hovězí, 400 g – rozbor potvrdil, že hovězí maso tvořilo 12,92 % hmotnosti výrobku namísto deklarovaných 20 % hovězího masa uvedených na obale.

  • šarže: L: 000921699935, výrobce: Kostelecké uzeniny a.s., úředně odebráno v Albert Česká republika, s.r.o., Kollárova 2762/17, Jihlava.
Uvedené mleté maso, ve kterém není dle šetření deklarované množství hovězího masa Potraviny na pranýři

3) BILLA: Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí – rozbor potvrdil, že hovězí maso tvořilo 23,34 % hmotnosti výrobku namísto deklarovaných 44 % hovězího masa uvedených na obale.

  • šarže: L: 000921698337, výrobce: Kostelecké uzeniny, a.s., čp. 60, 588 61 Kostelec, úředně odebráno v BILLA, spol. s r.o., Mánesova 1948, České Budějovice.

Výrobci s výsledky nesouhlasí

Společnostem nyní hrozí pokuta až padesát milionů korun a jsou předmětem dalšího šetření. Výrobci nicméně s výsledky testů nesouhlasí a prohlašují, že jejich výrobky jsou v pořádku a SZPI použila k testování jiné metody.

„Na základě nevyhovujících výsledků provedla naše společnost mimořádnou revizi všech receptur, kde nebylo zjištěno pochybení, to znamená veškeré receptury jsou v souladu se značením výrobku,“ řekl České televizi Pavel Heřmanský, mluvčí holdingu Agrofert, pod který spadají Kostelecké uzeniny. Obdobně se pro ČT vyjádřil i Ředitel společnosti Maso uzeniny Polička, Josef Polánek: „Výsledek testu byl stanoven metodou, která je primárně určena k detekci rostlinných bílkovin, nikoliv živočišných.“

Mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva nicméně nařčení popřel a uvedl, že SZPI využívá pouze zákonem uložené akreditované laboratorní metody, které jsou podle aktuálního vědeckého poznání nejlepší možné a nelze si mezi nimi libovolně vybírat.

Žena nakupuje mleté maso v supermarketu LADO / Shutterstock.com

Kontrola odhalila i falšované medy

Kromě tří vzorků nevyhovujícího masa klamajícího spotřebitele upozornila v nedávné době SZPI skrze svůj web Potraviny na pranýři také hned na několik případů falšovaných potravin v kategorii medů. Jednalo se například o Deluxe Acacia Honey (z Lidlu), který se tváří jako čistý med akátový, nicméně byl u něj prokázán jiný botanický původ. Obdobně testy medu Fine Life lipový květový (Makro) ukázaly, že se nejedná o med jednodruhový lipový, ale že obsahuje i složky jiného botanického původu.

Nejhůře potom dopadl Včelí med květový lipový (zakoupeno v Kauflandu), ve kterém bylo zjištěno tak velké množství různých příměsí, že jej podle Inspekce nelze vůbec považovat a označovat za med.

Jak u mletých mas, medů či jakýchkoliv jiných potravin, které se díky laboratorním testům odhalí jako falšované (ať už svou kvalitou, deklarovaným obsahem, gramáží apod.), nemá bohužel zákazník při nákupu oklamání jak poznat.

Zdroje: Potravinynapranyri.cz, CT24.ceskatelevize.cz