Modré bobule obsahují množství vitamínů a užitečných látek, které naše tělo potřebuje. Díky konzumaci borůvek můžete předejít nemocem a zároveň dodáte vašemu organismu dostatek potřebných živin. Jak borůvky skladovat a co všechno si z nich můžete připravit?
Lidé sbírají borůvky už tisíce let. Zatímco v minulosti se konzumovali především lesní borůvky, od začátku 20. stolení se staly velmi populární také kanadské borůvky, které zakoupíte ve většině supermarketů. Nazývané jsou také jako borůvky velkoplodé. V porovnání s lesními jsou větší a po jejich konzumaci nemáte zabarvenou pusu a jazyk na modro. Modrofialovou barvu zapříčiňuje sloučenina antokyanu, díky které borůvky v přírodě nepřehlédnete.
Věděli jste, že borůvky si můžete zasadit také na své zahradě? Sází se od jara do podzimu. Více o postupu sazení a péči, kterou zahradní borůvky vyžadují najdete v našem dalším článku.
Konzumace borůvek je velmi zdravá a doporučuje se při léčbě hned několika onemocnění. Borůvky obsahují množství vitamínu C, B6, B1 a také draslík, vápník, hořčík, železo, měď sodík, mangan, nikl, kobalt a kyseliny pantothenové. Obecně jsou borůvky považované za superpotravinu, která má v sobě vysoký obsah vitamínů, vlákniny, živin a antioxidantů. Díky vitamínu C a anthokyanu pomáhají tělu vytvářet více proteinu a kolagenu.
Zdroj: az-recepty.cz, living.iprima.cz, cs.inditics.com