Borůvky jako vitamínová bomba: Proč je zařadit do svého jídelníčku hned teď?

Košík s borůvkami Subbotina Anna / Shutterstock.com

Borůvky jsou jedny z nejoblíbenějších ovocí. Kromě skvělé chuti mají také množství pozitivních účinků na náš organismus. Jakým nemocem můžete předejít jejich konzumací a na co vše mají pozitivní účinek? Přečtěte si více o výhodách borůvek a zařaďte je do svého jídelníčku.

Přečtěte si také

Hormon štěstí z lékárny: Tryptofan dokáže zlepšit psychiku a spánek. Potřebujete ho i vy?

Proč mají borůvky modrou barvu?

Lidé sbírají borůvky už tisíce let. Zatímco v minulosti se konzumovali především lesní borůvky, od začátku 20. stolení se staly velmi populární také kanadské borůvky, které zakoupíte ve většině supermarketů. Nazývané jsou také jako borůvky velkoplodé. V porovnání s lesními jsou větší a po jejich konzumaci nemáte zabarvenou pusu a jazyk na modro. Modrofialovou barvu zapříčiňuje sloučenina antokyanu, díky které borůvky v přírodě nepřehlédnete.

Věděli jste, že borůvky si můžete zasadit také na své zahradě? Sází se od jara do podzimu. Více o postupu sazení a péči, kterou zahradní borůvky vyžadují najdete v našem dalším článku.

Dívka trhá borůvky AstroStar / Shutterstock.com

Co obsahují borůvky?

Konzumace borůvek je velmi zdravá a doporučuje se při léčbě hned několika onemocnění. Borůvky obsahují množství vitamínu C, B6, B1 a také draslík, vápník, hořčík, železo, měď sodík, mangan, nikl, kobalt a kyseliny pantothenové. Obecně jsou borůvky považované za superpotravinu, která má v sobě vysoký obsah vitamínů, vlákniny, živin a antioxidantů. Díky vitamínu C a anthokyanu pomáhají tělu vytvářet více proteinu a kolagenu.

Účinky na zdraví

  • O borůvkách je známé, že podporují zdravý krevní tlak, duševní zdraví, pevnost kostí, chrání před srdečními nemocemi a jsou také skvělou prevencí rakoviny.
  • Borůvky také obsahují velké množství antioxidantů, které mají pozitivní vliv na správnou funkci mozku.
  • Také jsou výborným pomocníkem lidí, kteří preferují zdravý životní styl. Obsahují velmi málo kalorií a zároveň dodávají tělu potřebný podíl vlákniny a vitamínů.
  • Vhodné jsou také pro diabetiky, protože obsahují neomertilin, který snižuje hladinu cukru v krvi.
  • Pomáhají také proti poruchám metabolismu, jejich konzumace se doporučuje i při léčbě revma nebo dny.
Dva borůvkové koktejly nblx / Shutterstock.com

Jak zpracovat borůvky?

  • Čerstvé borůvky vydrží v lednici několik dní. Plody můžete také zamrazit, čímž prodloužíte jejich trvanlivost.
  • Případně můžete borůvky povařit, smíchat s cukrem a nechat zamrazit – vznikne chutná a sladká dřeň, která je skvělým osvěžením v letních měsících.
  • I přesto, že borůvky chutnají skvěle samotné, můžete je zpracovat i dalšími způsoby. Výborné je například smoothie z borůvek.
  • Vyzkoušet můžete také domácí pyré, džus, marmeládu nebo omáčku.
  • Borůvky jsou vhodné i na zavařování.
  • Skvěle se hodí také do koláčů, pudinku nebo muffinů.

Zdroj: az-recepty.cz, living.iprima.cz, cs.inditics.com