Recepty z meruněk, které stojí za to vyzkoušet. Skvělá zmrzlina i meruňkové čatní k masu

Meruňková zmrzlina s mátou Oxana Denezhkina / Shutterstock.com

Sladké, šťavnaté a voňavé meruňky se těší velké oblibě. Díky své lehce kyselé chuti se báječně hodí do koláčů a do ovocných knedlíků. Výborná je ale i meruňková zmrzlina, marmeláda nebo čatní.

Přečtěte si také

Zbývá vám pečivo? Nevyhazujte ho, dá se ještě využít
Zbývá vám pečivo? Nevyhazujte ho, dá se ještě využít

Meruňkové chutney, neboli čatní, ke grilování a k sýru

Meruňky mají nejen fantastickou chuť, jsou také velice zdravé. Obsahují mnoho vitamínů, pomáhají udržovat dobrý stav zraku, hodí se na vysoký krevní tlak a obsahují také málo kalorií, takže je jejich konzumace vhodná i při hubnutí.

Chutney je taková pikantnější zavařenina. Je výborné především ke grilovanému masu a kozímu sýru. Sýry a ovoce tvoří totiž výbornou chuťovou kombinaci.

Kde koupíte meruňky v akci?

Kupte se slevou Meruňky.

Porovnat slevy

Nejprve vypeckujeme a nakrájíme na kousky 1 kg meruněk. Oloupeme 3 větší cibule, nasekáme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme meruňky a pomalu je podusíme. Přidáme vrchovatou lžičku nastrouhaného zázvoru, jednu lžičku chilli, jeden stroužek česneku, hrst rozinek, 2 lžíce jablečného octa a 3 lžíce třtinového cukru.

Čatní za občasného míchání dusíme, dokud nezačne houstnout. Poté ho ještě teplé přendáme do sklenic.

Rozkrájené meruňky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Domácí meruňková zmrzlina

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří. Milují ji nejen děti, ale i dospělí. Doma si ji uděláte velice snadno. Nepřijde vás na moc peněz, a navíc bude mnohem zdravější než ta kupovaná.

200 ml smetany ke šlehání rozšleháme se dvěma žloutky a přidáme 100 g moučkového cukru. Za stálého míchání pomalu zahříváme v hrnci a přidáme půl kila měkkých oloupaných meruněk. Směs necháme táhnout asi půl hodiny, poté ji propasírujeme přes síto, dáme do kovové misky a šup s ní do mrazáku.

  • Tip: Do zmrzliny můžete přidat také vanilku nebo udělat verzi pro dospělé a přilít trochu meruňkovice.

Velice snadný hrnkový meruňkový koláč

Čekáte návštěvu, chcete ji pohostit něčím sladkým, ale nechce se vám pouštět do náročného a zdlouhavého pečení? Tento hrnkový koláč zvládnou udělat i děti, a navíc je do 20 minut hotový.

Nejprve dejte předehřát troubu na 170 stupňů. V misce udělejte ze 3 hrnků mouky, 1 kypřícího prášku, 1 hrnku krupicového cukru a kostky másla drobenku. Jeden hrnek drobenky odeberte a ke zbytku přidejte 2 vejce, 1 hrnek mléka a promíchejte.

Poté si vymažte a vysypte formu na koláč (ideálně o průměru 30 cm) a nalijte do ní půlku těsta. Na těsto vyskládejte rovnoměrně nakrájené meruňky a na ně vylijte zbytek těsta. Na vrch opět vyskládejte meruňky, posypte drobenkou a dejte do trouby na cca 35 minut.

Sušička ovoce Yuriy Golub / Shutterstock.com

Zpracujte meruňky a užijte si jejich chuť i v zimě

Pokud se vám nechce pouštět do žádného vaření, ale nechcete, aby se vám meruňky zkazily, můžete je jednoduše usušit v sušičce, zavařit, nebo udělat kompot. Vydrží vám dlouho, a tak se až později můžete pustit do vaření, nebo si je sníst prostě jen tak samotné.