Kultivované maso je nákladné a podle studie i neekologické, přesto dostalo v USA zelenou

Kultivované maso v Petriho miskách Kitreel / Shutterstock.com

Když se poprvé začalo mluvit kultivovaném neboli uměle vypěstovaném masu, společnost to rozdělilo. Někteří byli pobouřeni tím, že by měli konzumovat něco, co vzniklo v laboratoři. Jiní tento nápad přijali pozitivně, protože by to znamenalo získat maso bez toho, aniž by bylo potřeba chovat zvířata v nedůstojných podmínkách a porážet je. Zdá se, že je tu i další hledisko, na které se zapomíná. Nedávná studie zjistila, že kultivované maso není ekologické, a i přes tuto skutečnost bylo v USA schváleno.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Umělé maso zatím jen v USA a Singapuru

Maso vyrobené v bioreaktorech doposud bylo možné prodávat pouze v Singapuru. Od 22. června schválilo americké ministerstvo zemědělství prodej kuřecího masa vypěstovaného v laboratořích v USA. Povolení získali dva kalifornští výrobci, Upside Foods a Good Meat.

Je to deset let od doby, kdy Nizozemec Mark Post z Mosa Meat představil novinářům svůj první kultivovaný masový burger. Schválení se týká kultivace zatím jen u kuřecího masa, přesto se jedná o velkou změnu pro celý potravinářský sektor, který může očekávat, že bude produkce uměle vypěstovaného masa konkurovat masu pocházejícího z chovaných zvířat. Schválení ještě neznamená, že se tímto masem zaplní komerční supermarkety, zatím bude mířit do některých restaurací v San Francisku a Washingtonu DC.

Vědec si prohlíží kultivované maso SeventyFour / Shutterstock.com

Dočkáme se ho v Evropě?

V Evropě se kultivované maso zatím neprodává. Žádný výrobce totiž dosud nepodal žádost o schválení Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin. Takový proces vyžaduje i určitou trpělivost, žádost o schválení je potřeba podat Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin a samotné schvalovací řízení může trvat déle než devět měsíců.

To ale neznamená, že by nebyly společnosti, které kultivované maso pro evropský trh plánují vyrábět. Společnost Pioneer Mosa Meat však před pár týdny naznačila, že je na tento proces připravena. Otevřela nový výrobní závod o rozloze 2 760 m2 pro velkovýrobu hovězích hamburgerů vyrobených z kultivovaného masa.

Je to udržitelné řešení?

Kromě etické stránky se udává jako hlavní výhoda kultivovaného masa udržitelnost. Velké množství plochy na Zemi je využito k tomu, aby se na ní pěstovaly plodiny pro krmení zvířat. Uvádí se, že kultivované maso umožní produkovat o 80 až 90 % méně skleníkových plynů a spotřebuje o 45 % méně energie, 90 % méně vody a 99 % méně půdy.

Problematická je skutečnost, že se studie a názory expertů se liší. Celosvětová produkce masa se zvýšila ze 70,57 milionu tun v roce 1961 na 337,18 milionu tun v roce 2020. Je přirozené hledat řešení, které bude méně zatěžující, ale řada odborníků nevidí v kultivovaném masu řešení a podle nich by byl ekologický dopad mnohem horší, protože jeho výroba spotřebuje velké množství energie a tento způsob produkce by cenu masa několikanásobně zvýšil.

Muž kouká do mikroskopu Gorodenkoff / Shutterstock.com

Ve velkém měřítku zatím nemyslitelné řešení

Studie z letošního roku financovaná společností bioRxiv ukazuje, že pokud by se současná technika výroby kultivovaného masa rozšířila tak, aby byla schopna zásobovat trh, mohla by produkovat až 25krát více CO2. Na výrobu 1 kilogramu kultivovaného masa připadá 246 kg až 1508 kg emisí oxidu uhličitého.

Zatím také není jisté, jestli bude kultivované maso širokou veřejností přijato. Pokud začne plnit pulty obchodů, zákazníky může odradit nejen vysoká cena, ale také způsob výroby, který může působit nepřirozeně. V potravinářském průmyslu navíc nejde pouze o maso, když dojde například k porážce skotu nebo prasat, využijí se celá jejich těla, včetně kostí, krve, orgánů a kůže.

V současné době se s kultivovaným masem pracuje v malém měřítku, ale jelikož poptávka po mase rok od roku roste, pravděpodobně se setkáme s kultivovaným masem stále častěji. Pokud by se našel proces výroby, který by byl energeticky úspornější a umožnil výrobu, která bude cenově dostupná, pohled uměle vypěstované maso by se mohl změnit. Obavy veřejnosti se opírají o další faktor, jestli jde skutečně o plnohodnotnou náhradu běžného masa a jestli je jeho konzumace z dlouhodobého hlediska bezpečná pro naše zdraví.

Zdroj: Biorxiv.org, Zive.cz, Ocemsemluvi.cz