Laboratorně vyrobené maso: Potravina budoucnosti, nebo etický a kulturní problém?

Petriho miska s kultivovaným masem v laboratoři Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Spotřeba masa a mléčných produktů stále stoupá a odborníci se shodují, že takové tempo není do budoucna udržitelné. Řešením by mohlo být kultivované maso, které je k planetě mnohem šetrnější. Nabízí ho stále více výrobců, kteří postupně vylepšují kvalitu a chuť svých produktů, a mnoho z nich má už i povolení úřadů. Překážkou jsou tedy hlavně vysoké ceny a kulturní tradice.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Vznik masa v laboratoři

Nejprve je potřeba hospodářským zvířatům odebrat malý vzorek buněk. Těm jsou pak uměle dodávány živiny, aby vyrostly do požadovaných rozměrů. A dále se pěstují v obrovských ocelových nádobách zvaných jako bioreaktory. Po zhruba dvou měsících už je stačí jen zpracovat tak, aby co nejvíce připomínaly skutečné maso. Zní to možná jednoduše, ale praxe je samozřejmě složitější.

Co si takhle dát něco jiného než maso?

Když rozhoduje cena a tradice

Vývoj jde rychle dopředu a hlavně za poslední roky se kultivované maso hodně zlepšilo. Problém je ale v něčem jiném. Kromě regulačních procesů brání masivnímu rozšíření produkce i vysoké ceny a tradiční přístup k zemědělství a gastronomii.

„Pokud firmy nedokážou získat finanční prostředky potřebné k rozšíření výroby, jejich produkt nedosáhne tak nízké cenové hladiny, aby mohl konkurovat opravdovému masu," vysvětlil spoluzakladatel společnosti GOOD Meat Josh Tetrick.

„Prodávat znamená něco jiného než prodávat hodně. A dokud s dalšími společnostmi nevybudujeme rozsáhlou infrastrukturu, bude náš podíl na trhu jen velmi malý," doplnil.

Muž se dívá na laboratorně vyrobené maso Frame Stock Footage / Shutterstock.com

Američtí průkopníci a italští konzervativci

Jako první povolil maloobchodní prodej kultivovaného masa Singapur a brzy by se k němu měly přidat i Spojené státy.

To, že je USA na dobré cestě, potvrzuje i tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který za poslední měsíce povolil prodej několika kultivovaných produktů. Patří mezi ně i kuřecí prsa vypěstovaná kalifornskou společností UPSIDE Foods. Její zástupci jsou tedy optimističtí a věří, že se jejich produkty dostanou do supermarketů i restaurací ještě letos.

Všichni ale nadšení z laboratorně vyrobeného masa nesdílí. Například Itálie ho na svém území striktně zakázala, stejně jako takto získané mléčné produkty.

„Živočišné výrobky z laboratoře nemohou zaručit kvalitu a nekorespondují s italskými tradicemi. Naopak, takové jídlo nebo víno může ohrozit naše kulturní dědictví,” komentovala vládní rozhodnutí italská ministryně zemědělství Francesca Lollobrigida.

Laboratorně vyrobené maso v Česku

Na pultech českých supermarketů letos ještě kultivované maso nenajdete. Neznamená to ale, že bychom patřili k jeho odpůrcům. Vznikají dokonce i první start-upy, které se tento produkt snaží vyrábět. Jedním z prvních je pražský Bene Meat a další určitě brzy přibudou.