Jedli jste už plody mišpule? Chutí připomínají hrušku a mají nespočet využití

Plody mišpule na stole Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Ačkoliv existují přes dva tisíce ovocných druhů, většina lidí jich zná maximálně pár desítek. Některé jsou exotické a na některé se jednoduše téměř zapomnělo. Patří mezi ně mišpule. Pokud podle názvu soudíte, že půjde o roztomilé zvíře, měli byste vědět, že jde o lahodné ovoce. V minulosti bylo v naších luzích a hájích velmi populární, ale dnes ho najdeme na zahradách jen velmi zřídka a je to velká škoda, protože má široké využití.

Přečtěte si také

Kopřiva: Plevel v zahradě, který báječně chutná. Připravte si z ní polévku nebo špenát

Znáte mišpuli?

Mišpule obecná je nízký stromek nebo keř, který obvykle nedorůstá více než 4–6 metrů do výšky a 2–4 metrů do šířky. Její rozmanitě rostlá koruna je ozdobena vejčitými zelenými listy dlouhými až 15 cm a kvete výraznými bílými květy, které se objevují v květnu a červnu.

Ačkoliv je latinsky pojmenována mespilus germanica, jejím původním domovem není Německo. Jelikož se v Evropě objevuje už zhruba od 12. století, ve kterém zplaněla, Carl von Linné nabyl přesvědčení, že je původním druhem, a proto si získala toto pojmenování.

Vychutnejte si exotické ovoce v akci

Pochází původně z jihozápadní Asie a jihovýchodní Evropy, ze severního Turecka, Kavkazu, Zakavkazu a severovýchodního Íránu. Ve středověku byla považována za životně důležitou ovocnou rostlinu a významný zdroj vitamínů. V 17. a 18. století byla postupně nahrazena jinými druhy ovoce a téměř vymizela. Podle odhadů se pěstuje už zhruba 3000 let.

Pěstování mišpule

Mišpuli lze pořídit v některých zahradnictvích, kde se nabízí výběr z různých odrůd, které se mohou lišit tvarem nebo velikostí stromku a plodů. Ideální dobou pro výsadbu je jaro nebo podzim. Daří se jí skoro všude, ale nejvhodnější je hlinitá nebo hlinitopísčitá půda a slunné stanoviště. Strom nemá příliš dlouhou životnost, dožívá se v průměr 30–50 let. Mišpule je velmi odolná a nevyžaduje prakticky žádnou péči, na vašem pozemku se stane ozdobou i zdrojem ovoce v zimním období.

Strom mišpule obecná s plody marcovarro / Shutterstock.com

Plody mišpule

Na konci léta se na stromku objeví jeho plody připomínající malá jablíčka, ale chutí mají blízko k hrušce. Mají v průměru jen 3–4 centimetry a váží kolem 15 gramů. Na povrchu mají načervenalou až hnědou barvu a uvnitř najdeme krémovou dužinu.

S konzumací je ale potřeba počkat nejdříve do konce podzimu. Dříve se nejedí kvůli vysokému obsahu tříslovin. Sklízí se většinou po přemrznutí v listopadu a prosinci, což z dělá z plodů mišpule důležitý zdroj cukru v chladných zimách.

Plody mišpule obsahují živiny prospěšné pro zdraví. Je zde vysoké množství vitamínu B2, B1, C a A. Používají se také pro své léčivé vlastnosti. Obsahují taniny, bílkoviny, přírodní organické kyseliny a pektin s nízkým množstvím sacharidů. Najdeme zde také minerály jako železo, vápník, hořčík a draslík, které pomáhají podporovat imunitní zdraví.

Využití plodů

Plody se používají jak k běžné konzumaci, tak i k výrobě želé, kandovaného ovoce, marmelád a sirupů. Ze zelených plodů se dělá čaj nebo se nakládají s cukrem a medem. Plody se také používají jako dochucovadlo k výrobě ovocného vína a vyrábí se z nich i likéry. Pokud chcete konzumovat plody přímo ze stromu, slupku nekonzumujte, konzumuje se pouze měkká dužina.

Nutriční hodnota na 100 gramů poskytuje:

  • 0,5 g bílkovin
  • 74 g vody
  • 0,1 g tuku
  • 88 kalorií
  • 0,6 g popela
  • 1,3 g vlákniny
  • 24 g sacharidů

Tato porce pokrývá 15 % doporučené denní dávky železa, 5 % vitamínu B1, 4,10 % vápníku, 2,31 % riboflavinu, 1,25 % niacinu, 1 % bílkovin a 0,29 % lipidového tuku.

Ovoce z mišpule obecné na dlani Bilyana Ritskova / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy mišpule

Plody mišpule obsahují živiny prospěšné pro zdraví. Denní příjem tohoto ovoce je užitečný pro lidi s onemocněním ledvin a jater. Posiluje zdraví detoxikací a hydratací orgánů a těla. Jaké jsou další přínosy?

Zdroj antioxidantů

Mišpule obecná je přirozeným zdrojem polyfenolových sloučenin, zejména fenolových kyselin, které vykazují silné antioxidační vlastnosti. Plody mišpule, kůra a listy obsahují významné množství rostlinných flavonoidů a polyfenolů. Konzumace potravin bohatých na polyfenoly je spojována se sníženým rizikem několika onemocnění, jako je ateroskleróza a diabetes.

Protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti

Kyselina gallová je polyfenol, který se nachází v nejvyšším zastoupení v extraktech mišpule. Může být nápomocná při snižování ukládání tuku u obézních lidí. Současně může mít potenciální antibakteriální aktivitu proti nebezpečným kmenům Pseudomonas, které souvisí s potravinami.

Když potřebujete doplnit vitamíny

Posiluje imunitu

Vápník, draslík, hořčík, železo a další minerály obsažené v ovoci mišpule pomáhají posílit celkovou imunitu. Díky svému bohatému obsahu vitamínu C mají mišpule také potenciál pomoci při léčbě kurdějí.

Bohaté na zdraví prospěšný pektin

Pektin je dobrým zdrojem vlákniny pocházející z buněčných stěn rostlin. Plody mišpule s bohatým obsahem pektinu mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu, předcházet zácpě a stimulovat činnost střev spolu s dalšími protizánětlivými účinky.

Mišpule na misce, mlýnek a med Csaba Peterdi / Shutterstock.com

Může pomoci při léčbě cukrovky

Je známo, že polyfenoly nalezené v mišpuli, zejména fenolové kyseliny a flavonoidy, inhibují α-glukosidázu a α-amylázu v metabolismu sacharidů. To znamená, že v mišpuli jsou látky, které pomáhají tělu zpracovat cukry. Tyto látky zabraňují enzymům, které rozkládají cukry, aby pracovaly příliš rychle, což může být například pro lidi s cukrovkou.

Může pomoci předcházet Alzheimerově chorobě

Vysoká hladina flavonoidů v plodu mišpule účinná při prevenci ztráty paměti a poškození nervů. Konzumace plodů mišpule může předcházet nejen Alzheimerově chorobě, ale i dalším neurodegenerativním onemocněním.