Jedli jste už plody mišpule? Chutí připomínají hrušku a mají nespočet využití

Plody mišpule na stole Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Ačkoliv existují přes dva tisíce ovocných druhů, většina lidí jich zná maximálně pár desítek. Některé jsou exotické a na některé se jednoduše téměř zapomnělo. Patří mezi ně mišpule. Pokud podle názvu soudíte, že půjde o roztomilé zvíře, měli byste vědět, že jde o lahodné ovoce. V minulosti bylo v naších luzích a hájích velmi populární, ale dnes ho najdeme na zahradách jen velmi zřídka a je to velká škoda, protože má široké využití.

Přečtěte si také

PENNY zveřejnilo seznam prodejen, které se v říjnu uzavřou. Většina se znovu otevře během pár dní, některé až příští rok

Znáte mišpuli?

Mišpule obecná je nízký stromek nebo keř, který obvykle nedorůstá více než 4–6 metrů do výšky a 2–4 metrů do šířky. Její rozmanitě rostlá koruna je ozdobena vejčitými zelenými listy dlouhými až 15 cm a kvete výraznými bílými květy, které se objevují v květnu a červnu.

Ačkoliv je latinsky pojmenována mespilus germanica, jejím původním domovem není Německo. Jelikož se v Evropě objevuje už zhruba od 12. století, ve kterém zplaněla, Carl von Linné nabyl přesvědčení, že je původním druhem, a proto si získala toto pojmenování.

Vychutnejte si exotické ovoce v akci

Pochází původně z jihozápadní Asie a jihovýchodní Evropy, ze severního Turecka, Kavkazu, Zakavkazu a severovýchodního Íránu. Ve středověku byla považována za životně důležitou ovocnou rostlinu a významný zdroj vitamínů. V 17. a 18. století byla postupně nahrazena jinými druhy ovoce a téměř vymizela. Podle odhadů se pěstuje už zhruba 3000 let.

Pěstování mišpule

Mišpuli lze pořídit v některých zahradnictvích, kde se nabízí výběr z různých odrůd, které se mohou lišit tvarem nebo velikostí stromku a plodů. Ideální dobou pro výsadbu je jaro nebo podzim. Daří se jí skoro všude, ale nejvhodnější je hlinitá nebo hlinitopísčitá půda a slunné stanoviště. Strom nemá příliš dlouhou životnost, dožívá se v průměr 30–50 let. Mišpule je velmi odolná a nevyžaduje prakticky žádnou péči, na vašem pozemku se stane ozdobou i zdrojem ovoce v zimním období.

Strom mišpule obecná s plody marcovarro / Shutterstock.com

Plody mišpule

Na konci léta se na stromku objeví jeho plody připomínající malá jablíčka, ale chutí mají blízko k hrušce. Mají v průměru jen 3–4 centimetry a váží kolem 15 gramů. Na povrchu mají načervenalou až hnědou barvu a uvnitř najdeme krémovou dužinu.

S konzumací je ale potřeba počkat nejdříve do konce podzimu. Dříve se nejedí kvůli vysokému obsahu tříslovin. Sklízí se většinou po přemrznutí v listopadu a prosinci, což z dělá z plodů mišpule důležitý zdroj cukru v chladných zimách.

Plody mišpule obsahují živiny prospěšné pro zdraví. Je zde vysoké množství vitamínu B2, B1, C a A. Používají se také pro své léčivé vlastnosti. Obsahují taniny, bílkoviny, přírodní organické kyseliny a pektin s nízkým množstvím sacharidů. Najdeme zde také minerály jako železo, vápník, hořčík a draslík, které pomáhají podporovat imunitní zdraví.

Využití plodů

Plody se používají jak k běžné konzumaci, tak i k výrobě želé, kandovaného ovoce, marmelád a sirupů. Ze zelených plodů se dělá čaj nebo se nakládají s cukrem a medem. Plody se také používají jako dochucovadlo k výrobě ovocného vína a vyrábí se z nich i likéry. Pokud chcete konzumovat plody přímo ze stromu, slupku nekonzumujte, konzumuje se pouze měkká dužina.

Nutriční hodnota na 100 gramů poskytuje:

  • 0,5 g bílkovin
  • 74 g vody
  • 0,1 g tuku
  • 88 kalorií
  • 0,6 g popela
  • 1,3 g vlákniny
  • 24 g sacharidů

Tato porce pokrývá 15 % doporučené denní dávky železa, 5 % vitamínu B1, 4,10 % vápníku, 2,31 % riboflavinu, 1,25 % niacinu, 1 % bílkovin a 0,29 % lipidového tuku.

Ovoce z mišpule obecné na dlani Bilyana Ritskova / Shutterstock.com

Zdravotní přínosy mišpule

Plody mišpule obsahují živiny prospěšné pro zdraví. Denní příjem tohoto ovoce je užitečný pro lidi s onemocněním ledvin a jater. Posiluje zdraví detoxikací a hydratací orgánů a těla. Jaké jsou další přínosy?

Zdroj antioxidantů

Mišpule obecná je přirozeným zdrojem polyfenolových sloučenin, zejména fenolových kyselin, které vykazují silné antioxidační vlastnosti. Plody mišpule, kůra a listy obsahují významné množství rostlinných flavonoidů a polyfenolů. Konzumace potravin bohatých na polyfenoly je spojována se sníženým rizikem několika onemocnění, jako je ateroskleróza a diabetes.

Protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti

Kyselina gallová je polyfenol, který se nachází v nejvyšším zastoupení v extraktech mišpule. Může být nápomocná při snižování ukládání tuku u obézních lidí. Současně může mít potenciální antibakteriální aktivitu proti nebezpečným kmenům Pseudomonas, které souvisí s potravinami.

Když potřebujete doplnit vitamíny

Posiluje imunitu

Vápník, draslík, hořčík, železo a další minerály obsažené v ovoci mišpule pomáhají posílit celkovou imunitu. Díky svému bohatému obsahu vitamínu C mají mišpule také potenciál pomoci při léčbě kurdějí.

Bohaté na zdraví prospěšný pektin

Pektin je dobrým zdrojem vlákniny pocházející z buněčných stěn rostlin. Plody mišpule s bohatým obsahem pektinu mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu, předcházet zácpě a stimulovat činnost střev spolu s dalšími protizánětlivými účinky.

Mišpule na misce, mlýnek a med Csaba Peterdi / Shutterstock.com

Může pomoci při léčbě cukrovky

Je známo, že polyfenoly nalezené v mišpuli, zejména fenolové kyseliny a flavonoidy, inhibují α-glukosidázu a α-amylázu v metabolismu sacharidů. To znamená, že v mišpuli jsou látky, které pomáhají tělu zpracovat cukry. Tyto látky zabraňují enzymům, které rozkládají cukry, aby pracovaly příliš rychle, což může být například pro lidi s cukrovkou.

Může pomoci předcházet Alzheimerově chorobě

Vysoká hladina flavonoidů v plodu mišpule účinná při prevenci ztráty paměti a poškození nervů. Konzumace plodů mišpule může předcházet nejen Alzheimerově chorobě, ale i dalším neurodegenerativním onemocněním.