Připomíná citron, ale je mnohem lepší! Supercitrus yuzu u nás čerstvý nekoupíte, přesto se stal hitem

Yuzu citrony v proutěném košíku i vedle něj MERCURY studio / Shutterstock.com

Svým vzhledem připomíná citron, ale není tak šťavnatý a je plný pecek. I proto se toto ovoce čerstvé v našich končinách skoro nejí. Přesto se stalo hitem ve zdravě výživě a postupně proniká i do supermarketů. Řeč je o asijském citrusu yuzu, který u nás získal popularitu především díky osvěžujícímu nápoji, který se z něj vyrábí – čaji yuzu tea. To ale není jediná možnost, jak si na yuzu pochutnat.

Přečtěte si také

Hledáte nejlepší dárky pro děti? Zkuste letošní vítěze ankety Hračka roku 2025

Co je to yuzu?

Yuzu, asijsky citrus, se u nás v posledních letech těší velké popularitě. Plody mají žlutou barvu a podobají se citronu. Jejich chuť je ale nezaměnitelná – příjemně nahořklá, doprovázená velmi exotickým aromatem. Nejčastěji si ho vychutnáváme jako horký čaj nebo osvěžující studený nápoj.

V čerstvé podobě ho ale u nás v podstatě není možnost koupit. Pochází z Jižní Koreje, ale pěstuje se také v Japonsku a Číně. Kvůli jeho krátké trvanlivosti a omezené sezóně dozrávání se do Evropy téměř nedováží. Nicméně v regálech obchodů, tedy nejen v těch specializovaných s asijskými potravinami, můžeme sehnat nakrájené plody i kůru. Nejčastěji je tam najdeme konzervované ve sklenicích s cukrem a medem v podobě jakéhosi džemu. 250 g stojí v průměru okolo 200 korun.

Účinky na zdraví

Yuzu má jen málo kalorií, zato je vysoce výživné. Ve 100 gramech obsahuje 53 kalorií, 1,8 gramů vlákniny, 59 % denní dávky vitaminu C a 31 % denní dávky vitaminu A. Dále v něm najdeme vitaminy B1, B5, B6 a měď.

Je plné antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Zlepšuje průtok krve v těle, má protirakovinové vlastnosti a pomáhá chránit mozek proti nemocem, jako je Alzheimerova choroba. A to je jen pár z mnoha skvělých benefitů, které nabízí.

Pokud vás trápí napětí a úzkost, zkuste přivonět ke kůře yuzu. Studie prokázala, že inhalace vonných látek yuzu pomáhá snížit příznaky stresu a deprese.

Kde koupit yuzu?

Kromě této nejznámější podoby lze yuzu sehnat také ve formě pyré. To je výživově hodnotnější, jelikož v jeho složení nenajdeme nic jiného než 100 % yuzu. Oproti tomu ve složení yuzu džemu najdeme pouze 50–70 % yuzu. To se ale odráží i na ceně. Kilogramové balení mraženého pyré stojí okolo 3 000 Kč.

Obdobně je tomu také u čisté yuzu šťávy. Cena jedné 200ml lahvičky se pak pohybuje okolo 450 korun. K dalším možnostem, jak je yuzu prodáváno, pak patří například prášek z yuzu, který se vyrábí právě ze 100% šťávy z těchto plodů. Nebo například yuzu pasta, kterou při přípravě sladkých dezertů ocení všichni cukráři.

Horký yuzu tea ve sklenici s medem Ika Rahma H / Shutterstock.com

Jaké yuzu použít?

Nejvíce se yuzu využívá v kuchyni k přípravě nápojů, dezertů i nejrůznějších slaných pokrmů, omáček i salátových zálivek. Kromě toho je využíváno také ve světě kosmetiky a aromaterapie. Exotická vůně yuzu údajně působí antistresově, a tak se tyto plody hojně využívají při přípravě éterických olejů. Kosmetický průmysl si pak cení vysokého obsahu kyseliny askorbové neboli vitaminu C. Právě díky tomu mají výrobky s obsahem yuzu na naši pleť povzbuzující a antioxidační účinky.

Vzhledem ke svému původu je yuzu oblíbenou surovinou v japonské a korejské kuchyni. Používá se při přípravě octů, omáček, zálivek, ale své místo má například i v mezi Japonci oblíbené miso polévce. U nás však stále převažuje jeho použití pro přípravu nápojů, případně sladkých dezertů. Máme pro vás dva neodolatelné recepty. Který vyzkoušíte?

Filtrovaná káva s yuzu – recept

Filtrovaná káva může mít sama o sobě spoustu chuťových i aromatických tónů. Pokud máte rádi zrnka z Afriky, která mají povětšinou svěží citrusové tělo, pak je tento recept pro vás jako dělaný. Yuzu totiž krásně podtrhne hořko kyselou chuť kávy a dodá jí na rafinovanosti.

Budete potřebovat:

  • 200 ml filtrované kávy
  • 1 lžíci yuzu džemu ze sklenice

Jak na to?

Postup vlastně nemůže být jednodušší. Do prázdného hrnečku dejte lžíci yuzu a pak do něj začněte filtrovat kávu. Jakmile spadne poslední kapka, kávu s yuzu pořádně zamíchejte a pak už jen vychutnejte.

Štrúdl na talířku a v pozadí dva šálky a citron Julia Lototskaya / Shutterstock.com

Jablkový závin s yuzu – recept

Vychutnejte si unikátní spojení typicky českého ovoce – jablek – a asijského citrusu. Rozhodně nebudete litovat. Yuzu dodá klasickému štrůdlu lehce exotický nádech, a přitom krásně podtrhne chuť klasického českého dezertu.

Budete potřebovat:

  • listové těsto
  • 2 jablka
  • 3 lžíce yuzu džemu ze sklenice
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 4 dětské piškoty/lžíci strouhanky
  • třtinový cukr a skořici dle chuti
  • rozpuštěné máslo na potření
Hruškový závin
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Hruškový závin

Hruškový závin s rozinkami a vlašskými ořechy je křehký, lehoučký, nadýchaný a krásně vám provoní celou kuchyni. Jeho chuť je naprosto luxusní a skvěle se hodí jako pohoštění pro návštěvu nebo jako dezert k odpolední kávě. Na přípravu není náročný, a tak se do něj mohou směle pustit i začínající kuchaři.

Hruškový závin
Ořechový závin z listového těsta
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Ořechový závin z listového těsta

Připravte si ořechový závin z listového těsta, který je jednoduchý na přípravu a chutná báječně. Tento dezert je skvělý jako sváteční moučník nebo kdykoli, když dostanete chuť na něco sladkého. Ořechový závin si zamilujete po prvním soustu a určitě se bude často vracet na váš stůl.

Ořechový závin z listového těsta

Jak na to?

  1. Pokud jste zvyklí si listové těsto připravovat sami, sáhněte po něm. Yuzu závin ale chutná skvěle i z toho kupovaného. Těsto rozválejte na 1 mm tenký plát, který posypejte zhruba lžicí strouhanky nebo 4 rozdrobenými dětskými piškoty – tento základ zajistí to, že vám šťáva z jablek nerozmočí spodek závinu.
  2. Jablka si oloupejte a nastrouhejte nahrubo, případně nakrájejte na plátky/kousky, tak jak to máte ve štrůdlu rádi.
  3. Nastrouhaná jablka pak smíchejte s cukrem, skořicí a 3 lžícemi yuzu. Do směsi přidejte také nasekané ořechy a rozinky.
  4. Na rozdrobené piškoty/strouhanku dejte směs jablek a závin zabalte. Vršek potřete rozpuštěným máslem a dejte péct na cca 15–20 minut do trouby předehřáté na 220 stupňů.
  5. Závin je hotový, když jeho povrch zezlátne. Vyndejte ho z trouby, nechte lehce vychladnout a pocukrujte.

Zdroj: Kupi, Healthline, National Library of Medicine