Švestičky z tak trochu jiné zahrádky. Vyplatí se ochutnat japonské umeboshi?

Japonské švestky umeboshi kai keisuke / Shutterstock.com

Zdroj síly a vitality japonských samurajů. Hit asijského domácího léčitelství či neodolatelně dobré kuchyně. Slano-kyselé fermentované plody připomínající švestky neboli umeboshi se dají koupit i v našich obchodech, rozhodně ale nepatří k nejlevnějších potravinám. Nabízí se proto otázka, zda opravdu stojí za ochutnání?

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Spojení ovoce, mořské soli a perily

Jako umeboshi se označují nasolené a fermentované peckovité plody stromu ume, které lze označit za křížence švestek a meruněk. Ty se v čerstvém stavu konzumují jen výjimečně.

Stravitelné a plné prospěšných látek jsou totiž až po usušení a naložení do mořské soli a lístků perily křovité, která patří mezi tradiční bylinky asijské kuchyně a těmto švestkám propůjčuje během fermentace jejich červenou barvu. Není proto potřeba žádných umělých barviv.

  • Věděli jste, že v poslední době tolik populární umeocet je vlastně vedlejším produktem, který vzniká během fermentace těchto švestek? Při stlačování plodů se z nich uvolňuje tmavě červená tekutina, která je výbornou a nutričně bohatší alternativou k běžnému octu.
Výroba japonských švestek umeboshi pepmint / Shutterstock.com

Lahůdka k pojídání i přísada do receptů

Umeboshi mají výraznou slano-kyselou chuť. Jsou výborné samotné k pojídání i jako přísada do salátů, chuťovek či asijských pokrmů. Poměrně snadno se dnes dají sehnat i u nás. Vaničky či sklenice s touto chuťově zajímavou lahůdkou koupíte ve zdravých výživách, velkoobchodech a v nejrůznějších e-shopech. Cena jednotlivých produktů se poměrně různí, záleží na výrobci, krajině původu (ty nejkvalitnější pochází přímo z Japonska) i na kvalitě, 100 g vychází obvykle na 100–200 Kč.

K dostání je i umeboshi pasta. Ta se tradičně v japonské kuchyni používala do rýžových pokrmů, využít ji ovšem můžete jako univerzální dochucovadlo pro asijská jídla, studené i teplé omáčky, dresinky, zeleninové pánve, luštěniny apod. Cenově vychází podobně jako nakládané plody.

Došla vám rýže? Víme, kde ji seženete v akci

Zdravotní benefity umeboshi

Ať už v podobě sušených naložených plodů nebo rozmělněné pasty, umeboshi mají své nezastupitelné místo v čínské i japonské lidové medicíně, kde byly již od pradávna považovány za zdroj síly samurajů. Své zdraví příznivé vlastnosti získávají především v rámci procesu fermentace.

I přes svou silnou kyselost působí v našem organismu zásaditě, navíc se často hovoří o jejich antioxidačních, antibiotických i antiseptických účincích. Díky tomu se doporučuje švestičky zobat při nachlazení, zažívacích potížích i kocovině. Uvádí se, že stačí i 10 gramů denně, což odpovídá 1 až 2 plodům.

  • Ulevují od pálení žáhy, překyselení organismu i zažívacích problémů. Pomáhají i po nadměrné konzumaci jídla a alkoholu.
  • Slouží jako prevence únavy (díky odbourávání kyseliny mléčné a máselné, která se v našem těle hromadí spolu s konzumací živočišných potravin, cukru či bílé mouky).
  • Doporučují se při nachlazení, oslabené imunitě, kašli i horečkách.
  • Zmírňují oxidační procesy neboli stárnutí buněk. Omlazují tělo a zvyšují jeho vitalitu.
  • Podporují látkovou výměnu, přispívají k detoxu a zajišťují správnou činnost jater a ledvin.
  • Díky vysokému obsahu vápníku snižují riziko osteoporózy, železo je zase potřebné při léčbě chudokrevnosti.
Japonské švestky umeboshi aomas / Shutterstock.com

Vyplatí se tedy dražší japonské švestky kupovat?

Pokud je čas od času nabídnete jako zajímavé a chuťově netradiční pohoštění, pořídíte si je pro ozvláštnění svých oblíbených receptů či pro autentickou asijskou kuchyni, případně je koupíte preventivně v době nemoci či jiných zdravotních obtíží a každý den si dáte po jednom kousku, pak vás jejich vyšší cena nezruinuje. Tato potravina rozhodně stojí za vyzkoušení a ochutnání.